Curatieve geestelijke gezondheidszorg (GGz) aan jongeren tot 18 jaar werd gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Curatieve GGz is gericht op genezing, d.w.z. herstel of stabilisering van de aandoening.
Sinds de decentralisatie van alle zorg voor jeugd naar gemeen- ten hanteert het CBS het begrip jeugdzorg als verzamel naam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugd reclassering.
Het kan hierbij gaan om jeugdigen met psychiatrische problematiek, een verstandelijke beperking, verslavingsproblematiek en een opvoedproblematiek. Het kan zijn dat het hier niet gaat om een probleem maar dat de problematiek zich afspeelt in meerdere levensgebieden wat vraagt om een multidisciplinaire inzet en aanpak.
Ambulante jeugdhulp (op afspraak)
Jeugdhulp is meestal ambulant. Dat wil zeggen: uw kind woont gewoon thuis en krijgt op afspraak hulp. Daarvoor komt een hulpverlener bij u thuis, op school of uw kind gaat naar een jeugdhulpaanbieder. De hoeveelheid hulp verschilt erg per situatie.
Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen.
Specialistische zorg in praktijk. Wanneer generalistische zorg (eerstelijnszorg) niet voldoende is, wordt een patiënt doorverwezen naar specialistische zorg (tweedelijnszorg). Het kan hierbij gaan om een patiënt met fysieke klachten, maar ook de geestelijke gezondheidszorg biedt specialistische zorg.
Een kind kan bijvoorbeeld uit huis worden geplaatst wanneer: Het wordt verwaarloosd of mishandeld; De ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen; Er vaak ruzie is tussen de ouders (of de ouders en het kind);
Voor veel functies in jeugdzorg is een SKJ-registratie vereist. Om direct SKJ-geregistreerd te kunnen worden, heb je een diploma bachelor Sociaal Werk profiel Jeugd, óf een diploma bachelor Pedagogiek met profiel Jeugd, óf een getuigschrift Master Jeugdzorg nodig.
Salaris volgens schaal 10 van de CAO Jeugdzorg: tussen €2976,30 en €4471,31 bij een fulltime dienstverband (36 uur);
De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening.
Geschiedenis IJZ
In 1994 werd de toenmalige Inspectie Jeugdhulpverlening tot Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming (IJHV/ JB) omgevormd. Het toezicht op de kwaliteit van de vrijwillige als de justitiële jeugdhulpverlening en jeugdbescherming was de taak van de IJHV/JB.
U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind. De gezinsvoogd gaat u daarbij verplicht begeleiden.
Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.
Denk bijvoorbeeld aan kinderen die getuige zijn van geweld in huis, kinderen die zelf slachtoffer zijn van mishandeling/verwaarlozing of kinderen die afhankelijk zijn van volwassenen, die echter door alcohol- of drugsgebruik, een psychische ziekte of agressie in de huiselijke sfeer niet in staat zijn om voor het kind ...
De Generalistische Basis GGZ is bedoeld voor mensen met lichte tot matige psychische problemen. Deze zorg is vaak kortdurend en klachtgericht. De Specialistische GGZ behandelt mensen met ernstige, complexe of vaker terugkerende klachten.
Volwassenen die hulp zoeken voor diagnose of behandeling van ADHD gaan in de regel eerst naar de huisarts. Deze beoordeelt vaak samen met de POH-GGZ de situatie. Op grond van die beoordeling volgt dan begeleiding door de huisarts en/of POH-GGZ dan wel verwijzing naar de GB GGZ of S GGZ.
Er zijn 4 trajecten die gebaseerd zijn op zorgzwaarte: kort (294 minuten), middel (495 minuten), intensief (750 minuten) en chronisch (+750 minuten).
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Zit je in een gesloten instelling? Eigenlijk is 18 jaar de maximumleeftijd, maar soms mag je nog een half jaar blijven na je 18e. Bijvoorbeeld als je nog moet wachten op je vervolgtraject. Wel moet de rechter hier dan een machtiging voor afgeven.
Volgens Stichting Het Vergeten Kind is de gesloten jeugdzorg een 'onveilige plek die herstel en ontwikkeling in de weg staat'. Vorig jaar nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan om te stoppen met de gesloten jeugdzorg.