Té bruine frieten zijn niet goed, dat betekent dat de aardappelen te koud bewaard zijn en dat het zetmeel zich heeft omgezet in suikers. Die karamelliseren in de frituur en zorgen voor de te bruine kleur.
Het ontstaan van de bruine kleur van friet komt door de Maillardreactie. Deze reactie speelt een belangrijke rol tijdens het verhitten, bewerken en bewaren van levensmiddelen.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
In de nieuwe campagne: 'bak goed, bak goudgeel', waarschuwt het Voedingscentrum dat de stof acrylamide voor een verhoogde kans op kanker kan zorgen. Acrylamide komt voor in zetmeelrijke producten zoals aardappelen en granen als deze worden verhit boven de 120 graden.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Behalve dat ossewit een heerlijke smaak geeft aan je frietjes, is het ook nog eens een stuk gezonder dan zonnebloemolie, waar nagenoeg alle friettenten in bakken. In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt.
Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet. Laat de voorgebakken frieten daarna goed uitlekken op een vel keukenpapier en afkoelen tot kamertemperatuur (20°C). Hoe groter het temperatuurverschil tussen de frieten en het frituurvet bij het afbakken, hoe krokanter het resultaat.
Voorbakken. Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen.
Antwoord van Jeroen Meus
De beste Belgische friet maak je met aardappelen met een hoog zetmeelgehalte. Bovendien gebruik je ook eerder grote exemplaren om lange frietjes te kunnen snijden. Primeuraardappelen zijn niet de beste keuze om de perfecte friet te bakken.
Tijdens het opschudden verdelen de korrels zich mooi over alle frietjes en daarna smelt het zout er lekker over. Op die manier bekom je de beste smaak.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Nu heb je verschillende soorten vet: verkeerd, verzadigd vet en gezonder, onverzadigd vet. Het is dus het verstandigst om te frituren in onverzadigd vet. Vast frituurvet, zo'n grote bonk vet, is daarom af te raden. Maar vloeibaar frituurvet, olijfolie (maar geen 'extra vierge') en zonnebloemolie zijn prima keuzes.
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 ºC. Dat zijn o.a. arachideolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie. Arachideolie wordt gemaakt uit pinda's en werd door de Inca's al toegepast. In de Chinese keuken wordt voornamelijk arachideolie gebruikt.
In principe is friet ook niets anders dan gebakken aardappeltjes. Het is geen vergif als je wilt afvallen hoor! Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt.
Gefrituurd voedsel is calorierijk en smaakt goed, waardoor een overconsumptie op de loer ligt. Daarnaast bevatten deze snacks – vooral als ze afkomstig zijn uit fastfoodrestaurants – vaak transvetten. Deze verhogen de slechte LDL-cholesterol en verlagen de goede cholesterol.