Toxiciteit. De adder beschikt over giftanden die het gif diep injecteren, om zo de prooi te immobiliseren. Het gif is een complex cocktail van eiwitten met enzymatische en toxische eigenschappen. De aanwezigheid van proteolytische enzymen zorgt voor de pijnlijke beet en veroorzaakt weefselschade en stollingsstoornissen ...
Hoe kun je het herkennen? Er ontstaat lokale zwelling en intense pijn ter hoogte van de beet. De huid krijgt een donkerpaarse kleur en er verschijnen kleine bloedstortingen rond de bijtplaats.
De adder is niet agressief. Maar bij bedreiging zal zij bijten. Een adderbeet is meestal zeer pijnlijk en kan leiden tot misselijkheid, flauwvallen en sterke zwellingen van gebeten lichaamsdelen. Het toedienen van antiserum kan nodig zijn.
De zwarte mamba staat bekend als 's werelds dodelijkste slang. Ze wonen in de savanne in het zuiden en oosten van Afrika, en ze zijn een van de snelste slangen ter wereld – ze kunnen snelheden van twintig kilometer per uur halen.
Een slangenbeet kenmerkt zich door pijn rond de beetplaats, waar vaak ook (twee) kleine wonden te zien zijn. Er treedt (forse) zwelling en roodheid op.
De meeste slangen doden hun prooi met hun tanden. Die vlijmscherpe tanden zijn naar achteren gericht.
De zwarte adder is giftig maar beten zijn door het schuwe karakter zeldzaam. Bij verstoring zal de slang proberen weg te vluchten in plaats van aan te vallen.
De adder is de enige slang in Nederland die giftig is.
Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Om aan belagers te ontkomen kan de ringslang zich schijndood houden.
Slangengif werkt op het zenuwstelsel of op de bloedstolling. Het kan je bloed acuut doen stollen. Door de vele klonten vallen je organen uit en kan je hart niet meer kloppen. Je overlijdt aan trombose.
Een slang bijt alleen als hij zich bedreigd voelt. Een beet van een wurgslang voelt als een paar speldenprikjes. Een muizenbeet is vervelender. Als je een slang dicht achter de kop pakt, kan hij je niet bijten.
Door naar de ogen van de slang te kijken, herken je gemakkelijk een adder. De pupil van de adder heeft namelijk de vorm van een spleet. Terwijl de twee andere Nederlandse slangen een ronde pupil hebben. Ook herken je de adder aan de zigzag lijn op de rug.
De adder is een giftige, vrij zwaargebouwde, gedrongen slang met een korte staart, een brede driehoekige kop en een opvallende zigzagtekening op de rug.
Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.
De adder kan uitstekend zwemmen, waardoor meren en rivieren geen natuurlijke barrières vormen.
Slangen kunnen tegen hun eigen gif. In hun lichaam zitten stofjes die hen beschermen tegen hun eigen gif. Slangen kunnen tegen hun eigen gif. In hun lichaam zitten stofjes die hen beschermen tegen hun eigen gif.
Drie inheemse slangen telt ons land: de gevlekte ringslang, de gladde slang en de adder. De laatste jaren wordt echter steeds duidelijker dat ook een vierde soort onze koude temperaturen kan trotseren: de Chinese prachtslang heeft zich met succes gevestigd in de buurt van Hasselt.
Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting ruim 130.000 mensen aan de gevolgen van een slangenbeet: dat is elke vier minuten een dode. Daarmee is de slangenbeet één van de dodelijkste tropische 'ziektes' ter wereld. Slangen maken veel meer slachtoffers dan bijvoorbeeld ebola.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
Wereldwijd sterven jaarlijks tussen de 81.000 en 138.000 mensen aan een slangebeet, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Die noemt het een van de meest verwaarloosde tropische aandoeningen.
Sommige slangen bijten niet alleen, maar kunnen ook gif 'spugen' ter verdediging. In feite spugen ze het niet, maar komt het onder druk uit de tanden. Het gif kan meer dan 2 meter ver rijken. Bij een beet is de behandeling hetzelfde als de eerder beschreven procedure, wanneer de slang spuugt is het een geval apart.
Wat doet een koningscobra met zijn gif? Wanneer de koningscobra zich bedreigd voelt, neemt hij een dreighouding aan: hij klapt de ribben naast zijn kop uit en zwaait heen en weer. Die dreighouding neemt hij aan om vijanden, zoals mangoesten en roofvogels, te waarschuwen en angst aan te jagen.
Maar als je op tijd tegengif krijgt, kan het je leven redden. Tegengif wordt gemaakt door slangengif in te spuiten bij een dier, zoals een paard, waarna het immuunsysteem van het paard antistoffen gaat aanmaken.