Hoeveel citaten je zou moeten gebruiken Wij adviseren je om maximaal 5% van je tekst uit citaten te laten bestaan (met uitzondering van bijvoorbeeld literaire analyses). Daarom moet je het gebruik van citaten beperken en ze alleen gebruiken als ze nodig zijn.
Er is geen limiet voor het aantal verwijzingen, ongeacht of het citaten of parafrasen zijn. Er zijn ook geen regels die aangeven wanneer een citaat en wanneer een parafrase gebruikt moet worden of hoe lang een citaat of parafrase mag zijn. Het eindoordeel wordt overgelaten aan de docent/beoordelaar van de tekst.
Er zijn drie hoofdregels voor citaten in APA-stijl: Als het citaat minder dan 40 woorden bevat, plaats je het tussen dubbele aanhalingstekens. Als het citaat 40 woorden of meer bevat, format je het als een blokcitaat. Voeg de auteur, het jaar en het paginanummer toe aan de verwijzing in de tekst.
Er zijn geen APA-richtlijnen die aangeven hoeveel citaten en parafrasen een verslag mag hebben of wanneer je moet citeren of parafraseren. Het kan wel zijn dat een opleiding hier regels voor heeft. Bedenk dat een citaat of parafrase jouw verslag moet ondersteunen en niet vervangen.
Als jij een artikel, werkstuk, betoog, scriptie of recensie schrijft is citeren niet strafbaar. Je hoeft daar dus geen toestemming voor te vragen. Echter geldt dit alleen als je de naam van de auteur vermeldt. En je mag niet meer citeren dan je werkelijk nodig hebt.
Een citaat gebruik je om een punt te verduidelijken, of als je de oorspronkelijke formulering van een ander wilt analyseren. Je mag een citaat niet gebruiken als vervanging van je eigen tekst. Je verslag mag dus nooit bestaan uit aan elkaar geplakte citaten. Dat is plagiaat, ook als je wél naar de bron verwijst.
Tilburg University verstaat onder plagiaat: In een scriptie of ander werkstuk tekstgedeelten, redeneringen of gedachten van anderen over te nemen zonder bronvermelding.
Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.
Je pleegt plagiaat als je: Teksten kloont. Dit is de bekendste en meest ernstige vorm van plagiaat, het inleveren van andermans werk alsof het je eigen werk is. Grote stukken tekst uit een andere bron kopieert zonder aanhalingstekens, citaten en bronvermelding.
Je parafraseert wanneer je de ideeën van een andere persoon in je eigen woorden wilt weergeven.Daarentegen citeer je wanneer de oorspronkelijke woorden relevant zijn. Doorgaans wordt in wetenschappelijke teksten geparafraseerd waar kan en geciteerd waar moet.
Refereren - verwijzen naar bronnen - is vereist als je de woorden van een ander letterlijk overneemt, als je een passage parafraseert (herschrijft in je eigen woorden), en als je ideeën uit een bron samenvat. Je verwijst altijd op twee plaatsen:In de tekst, op de plaats waar je de informatie bespreekt.
Plaats een citaat altijd tussen aanhalingstekens. Laat deze volgen door een verwijzing tussen haakjes (achternaam auteur(s), jaartal, paginanummers(s), of door de auteur(s) in de tekst te noemen.
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding. Achternaam Auteur, Initialen.
Citeren zonder aan te geven dat het om een citaat gaat (zonder aanhalingstekens of een blokcitaat te gebruiken) is een vorm van plagiaat, ook als je wel de bron vermeldt. De lezer denkt dan dat je een tekst aan het parafraseren bent, terwijl je eigenlijk een tekst gekopieerd hebt.
BRONVERMELDING WEBSITE
Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.
Een goede quote wordt vaak een mantra dat je helpt bij het maken van keuzes of het nemen van risico's. Een goede quote is dus ook altijd catchy, bijvoorbeeld door rijm, alliteratie of woordspelingen.
Dan komt er zo'n 15% van jouw tekst overeen met andere bestaande stukken online of in een database. Je kunt in principe deze vuistregel aanhouden: een score van meer dan 10% is niet goed.De kans is dan groot dat je plagiaat in je tekst hebt. Een score tussen 5% en 10% is een twijfelgeval.
Plagiaatpercentage: hoe hoog mag het zijn? Het percentage plagiaat dat jouw tekst mag bevatten is 0%. Plagiaat plegen is namelijk fraude en in sommige gevallen strafbaar. Hierdoor kan plagiaat ernstige gevolgen hebben, zoals een onvoldoende voor je scriptie of een permanente schorsing van je onderwijsinstelling.
In praktijk blijkt echter dat niet alle gevonden overeenkomsten ook daadwerkelijk plagiaat betreffen. Een expliciet antwoord op de vraag hoeveel procent plagiaat je mag hebben is er dus niet. Om deze reden bestempelen de meeste onderwijsinstellingen een overeenkomstpercentage tussen de 5% en 8% als normaal.
Meerdere verwijzingen direct achter elkaar
Soms heb je meerdere bronnen die hetzelfde stuk tekst ondersteunen. Je zet dan alle verwijzingen, gescheiden door “;” samen tussen twee haakjes. Het alfabet bepaalt de volgorde (zonder tussenvoegsels).
Waarom is bronvermelding belangrijk? Je geeft de auteur die je aanhaalt de eer die hem of haar toekomt. Je maakt je tekst controleerbaar voor anderen. De lezer kan nagaan welke ideeën van jezelf zijn en welke je hebt overgenomen van anderen.
Over het algemeen krijg je veel kleine overeenkomsten die waarschijnlijk geen plagiaat zijn als het minimum op 8 woorden of lager staat. Daarom is de standaardwaarde ingesteld op 9 woorden.
Plagiaat kan worden voorkomen door je bronnen direct op te slaan, op de juiste manier te citeren en parafraseren, en een correcte bronvermelding toe te voegen in de juiste referentiestijl. Vaak maken onderwijsinstellingen gebruik van een plagiaatscanner om je document te controleren op plagiaat.