Metalen buizen zijn niet optimaal, omdat zelfs gecoat staal na verloop van tijd begint te roesten en koper metaalionen kan afgeven aan het drinkwater.
Koper roest niet, maar er kan wel sprake zijn van corrosie. Dat zit zo. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij lucht en vocht reageren met metaal en het laten oxideren.
Waterleidingen van koper
Koper is een materiaal met gunstige eigenschappen. Dit metaal is redelijk flexibel en kan men daardoor goed in verschillende bochten buigen. Doormiddel van messing knelkoppelingen kan met koperen leidingen aan elkaar bevestigingen. Daarnaast kan men koperen leidingen ook solderen.
Wanneer je water- of gasleidingen verouderd of beschadigd zijn, is het verstandig ze te laten vervangen. Oude waterleidingen van lood kunnen drinkwater vervuilen en oude gasleidingen van ijzer kunnen, vanwege mogelijke corrosie, een reëel explosiegevaar opleveren.
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.
Nee, het hebben van loden leidingen is niet verboden. Het kopen en inbouwen van een loden leiding in een woning is echter wel verboden. Het kabinet heeft in 2022 bekend gemaakt dat het loden leidingen in kinderlocaties en huurhuizen verboden zal maken.
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.
Voor de aanvoer van water gebruikt men zogenaamde 'druk'-PVC leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16 bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.
Koper is duurzaam en het doodt bacteriën en virussen, zoals E. Coli, Salmonella en Vibrio Cholerae. Daarnaast verlaagt koper de zuurtegraad in het water. Het heeft een helende werking op je lichaam.
Elementair kopermetaal is in water onoplosbaar, wat ook voor koperoxide geldt. Bovendien is koper(I)sulfaat bijna onoplosbaar. Koper(I)chloride heeft echter een oplosbaarheid van 200 mg/L en kopervitriool is zelfs tot 220 g/L in water oplosbaar.
Koper In de EG-Drinkwaterrichtlijn is voor de koperconcentratie in drinkwater bij het verlaten van het pompstation de norm- waarde van 0,1 mg/l opgenomen; voor drinkwater na 12 uur stilstand in een koperen leiding geldt een norm van 3,0 mg/l.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Vertinnen biedt een voordeel voor verschillende metalen. Op koper kan het bijvoorbeeld oxidatie voorkomen. De galvanische tinlaag is ook een roestwerende laag. Passiveren: deze methode houdt in dat de zinklaag passief wordt gemaakt zodat deze laag nog beter bestand is tegen corrosie.
Meng azijn en zout door elkaar en smeer dit zachtjes over het koperen voorwerp uit. Je ziet nu het al dat de aanslag begint te verdwijnen. Laat even een paar minuten inwerken en spoel na met water. Droog het voorwerp nu goed af.
Loden waterleidingen komen voor in panden die vóór 1960 zijn gebouwd. In zeldzame gevallen vinden we lood in het drinkwater in huizen die zijn gebouwd na 1960. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.
Ook nieuwe kranen of leidingen kunnen tijdelijk lood afgeven. In een aantal oude woningen in Amsterdam is te veel lood in het drinkwater gevonden. Dat komt door oude loden waterleidingen in de huizen. Het gaat onder andere om de wijken Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot in Amsterdam-Noord.
Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de grijze kleur van de leiding, én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Je hebt twee varianten: harde en zachte buis. De harde koperen buis is in lengtes verkrijgbaar en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
1- Gaat oneindig lang mee (geen veroudering want er zit geen rubber in.
Let op! Met koken verdwijnt het lood niet uit het water. Als je geen andere mogelijkheid hebt, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door.