Gouden sieraden worden glanzend schoon als je ze wast in heet water met een gewoon afwasmiddel of bijvoorbeeld met groene zeep.
Maak een sopje met lauw water en een beetje groene zeep zoals Dreft of Driehoek. Laat het sieraad enkele minuten in dit sopje liggen. Stap 2. Borstel of wrijf vervolgens het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel of een katoenen doek.
Maak een sopje van vloeibaar afwasmiddel en warm water. Leg het sieraad in het sopje en borstel het voorzichtig met een zachte tandenborstel. Leg het sieraad in een zeef en spoel af met lauwwarm stromend water. Laat uw sieraad goed drogen door het te deppen met een zachte doek, dat niet pluist.
Gouden sieraden kan je het beste schoonmaken met een sopje van groene zeep. Meng wat groene zeep met lauwwarm water en doe jouw gouden sieraden vervolgens in een zeef en hang ze in het sopje. Zijn de sieraden erg vies? Laat ze dan eerst een half uurtje weken.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Goud is niet magnetisch en dus volstaat een eenvoudige test met een magneet. Kies hierbij niet zomaar voor een magneet, maar juist voor een heel sterke. Een sterke magneet, bijvoorbeeld een neodymium magneet, is simpelweg betrouwbaarder.
Gouden sieraden die dof zijn geworden laat je weer mooi blinken met een beetje appelazijn. Vul een kopje met appelazijn, doop de gouden sieraden voor 15 minuten onder en droog daarna met een doek.
Neem een ruime afwasteil, gevuld met veel en goed warm water en doe daar een klein scheutje ammoniak bij. Vermeng dit goed en leg dan je gouden voorwerpen in dit mengsel. Boen voorzichtig met een zachte doek of een zachte borstel je goud schoon en spoel alles grondig af onder de koude of lauwe kraan.
In parfum of lotions zitten bepaalde stoffen die jouw sieraden kunnen aantasten. Dit kan bijvoorbeeld alcohol zijn of andere stoffen die kunnen reageren op jouw gouden sieraden, maar ook op andere (zilveren) sieraden.
Krassen en beschadigingen
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren!
In de meeste gevallen worden hiervoor gebruikt: zilver, koper en nikkel. Als men rood goud wilt maken dan voegt men meer koper toe dan nikkel of zilver, daardoor krijgt het sieraad een rodere kleur.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen. Goud en platina zijn de bekendste voorbeelden van edelmetaal.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
18 karaat goud plating ofwel verguld
Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde edelmetaal) bedoeld wordt. Sieraden zijn er in verschillende karaat gehaltes. 18 Karaat houdt in dat 75% is gemaakt van puur goud en slecht 25% van andere metalen.
Zilveren sieraden schoonmaken
Een oude maar bewezen methode is het om sieraden van zilver schoon te maken met zilverpoets. Gebruik het middel op een schone en zachte doek om zo het zilver weer mooi te maken. Sommigen zweren erbij om zilveren sieraden schoon te maken met tandpasta.
Diamanten en zirkonia sieraden kunnen dof worden door huidvet, zeep, boter of olie. Ze verliezen zo hun glans, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, die een diamant zo onweerstaanbaar maakt. Een diamant moet daarom gemiddeld één keer per maand worden gereinigd.
Is je gouden ring bezet met diamant of een andere edelsteen? Poets de ring dan in water met een beetje afwasmiddel (haal hem er niet uit) en wees extra voorzichtig met het borsteltje om de steen niet te beschadigen.
Maak daarvoor een badje met lauwwarm water met daarin een theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad zo'n 5 a 10 minuten in het badje liggen. Poets het sieraad daarna schoon met een zachte, oude tandenborstel. Zo kunt u ook smalle randjes goed schoonborstelen.
De merkjes die in het goud van een sieraad gezet worden geven het goudgehalte aan. Als we bijvoorbeeld teruggaan naar het 14 karaat goud, dit is 58.5% puur goud en wordt dus gemerkt als 585. Zo is 18 karaat goud 75% puur goud en het merkje is dus '750′.
Hoe klein jouw sieraad ook is (denk aan een klein ringetje) ook hierin moet een keurmerk stempel staan. Het keurmerk is eigenlijk vrij simpel: 3 cijfers en een per karaatgehalte uniek teken geven aan welk gehalte het sieraad heeft. Voor 14 karaat zijn dat de cijfers 585 en voor 18 karaat 750.