De verloochening van Petrus of ontkenning van Petrus is een verhaal in het Nieuwe Testament dat in alle vier canonieke evangeliën op verschillende wijze wordt verteld.
De uitdrukking 'De haan kraaide driemaal' gaat terug op deze drievoudige verloochening van Jezus door Petrus. Er staat nergens dat de haan driemaal kraaide toen Petrus voor de derde keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.
Judas Thaddeus wordt door Lucas en Johannes Judas genoemd, terwijl Marcus en Mattheus hem beschrijven als Thaddeus. Duidelijk is dat hij in ieder geval een andere persoon is dan Judas Iskariot, de verrader van Jezus.
Veertig dagen na Jezus' opstanding wordt Jezus opgenomen in de hemel. Dan neemt Petrus direct de leiding van de eerste geloofsgemeenschap in handen. Hij regelt dat Judas een opvolger krijgt. Hij wordt gezien als de grondlegger en eerste Paus van de Katholieke Kerk.
Simon Petrus was de eerste der apostelen. Na de Hemelvaart van Jezus nam hij de leiding van de jonge kerk in handen. Hij stierf de marteldood in Rome. Simon, zoon van Jona (bar Jona), werd geboren in Betsaïda, een dorp aan de noordzijde van het Meer van Galilea.
Petrus (gestorven tussen 64 en 67 n.
Petrus was de allereerste paus, door Jezus aangewezen als de "rots" waarop hij de kerk wilde bouwen. Hij vormde de eerste gemeenschappen van christenen in Jeruzalem en later in Rome. Petrus stierf als martelaar aan het kruis.
Johannes 6: Jezus Loopt over het Water
Intussen stak er een hevige wind op die de golven opjoeg. Toen ze ongeveer vijf kilometer hadden geroeid, zagen ze Jezus over het meer lopen; hij was dicht bij de boot.
Een apostel is één van de twaalf leerlingen van Christus, door hem uitgezonden om de christelijke leer te verkondigen. De twaalf apostelen waren: Petrus, Andreas, Jakobus de Meerdere, Johannes, Filippus, Bartholomeüs, Mattheüs, Thomas, Jakobus de Mindere, diens broer Thaddeüs, Simon, en Judas Iskariot.
Al bijna 2000 jaar is de naam synoniem met het verloochenen van je principes – precies wat de discipel Judas deed toen hij volgens de Bijbel in de tuin van Getsemane het lot van Jezus bezegelde met een kus.
Het Johannes-evangelie legt het protest tegen de vermeende verspilling in de mond van Judas, en voegt eraan toe: “Dat zei hij niet omdat hij zich om de armen bekommerde – hij was een dief: hij beheerde de kas en stal eruit.” (Johannes 12,6) Jezus zegt daarentegen dat het goed is wat de vrouw gedaan heeft: “De armen heb ...
Het begrip Judaskus danken we aan een verhaal in de Bijbel. De apostel Judas verraadde Jezus. Hij liet gewapende mannen weten wie ze moesten oppakken door zijn voormalige meester een kus te geven. De Judaskus kwam daarmee symbool te staan voor verraad.
Na afloop van de maaltijd begaven Jezus en zijn Apostelen zich naar de Hof van Getsemane waar Judas aan de hogepriesters verraadde wie van de aanwezigen Jezus was, door hem een kus te geven. Als loon voor zijn verraad kreeg hij 30 zilveren munten die in de volksmond meestal 'zilverlingen' worden genoemd.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Jezus formuleert zijn vraag de eerste twee keren vrij plechtig. In het Nederlands hebben we dat vertaald met: 'Heb je me lief? ' Petrus antwoordt met: 'ik hou van u'. De derde keer past Jezus zijn woordgebruik aan en vraagt Hij of Petrus van Hem houdt.
In de westerse kunst wordt Johannes vaak afgebeeld als de enige apostel zonder baard. Dat zou wijzen op zijn jonge leeftijd. Als apostel heeft Johannes meestal de gifbeker als martelattribuut. Als evangelist heeft hij het attribuut van de adelaar.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Judas Iskariot was in het vroege christendom degene die Jezus heeft 'overgeleverd' of 'uitgeleverd' aan de Romeinse autoriteiten, waarna Jezus gekruisigd werd. Lucas 6:16 noemt hem een "verrader" (προδότης, prodōtès).
Echte verlossing was nooit: over water lopen. Echte verlossing lijkt meer op wat Mozes en zijn volk overkwam. Je wordt gered, dwars door het water van de dood heen.
AMSTERDAM – Een computersimulatie van Amerikaanse wetenschappers toont aan dat een zee daadwerkelijk uiteen kan splijten, zoals volgens de Bijbel gebeurde toen Mozes de Rode Zee overstak met zijn volk.
In Exodus 14 vers 21 en 22 staat: “Toen Mozes zijn hand uitstrekte over de zee, zo deed de HEERE de zee weggaan, door een sterken oostenwind, dien gansen nacht, en maakte de zee droog, en de wateren werden gekliefd.
De bekendste boeken uit het tweede testament zijn de VIER EVANGELIES: Marcus, Matteüs, Lucas en Johannes. Het woord evangelie betekent: "Blijde Boodschap". Voor alle duidelijkheid: de evangelisten zijn niet de apostelen en zijn ook geen leerlingen van Jezus.
Volgens de Kerkvaders koos Jezus twaalf apostelen omdat Hij zichzelf beschouwde als hoofd van het nieuwe Israël. Het Israël van het Oude Verbond telde twaalf stammen, waarvan de stamvaders de twaalf zonen van Jakob waren (Jakob kreeg de naam Israël: 'Hij die met God gestreden heeft').
De Twaalf Apostelen (The Twelve Apostles) is een rij van rotsen aan de zuidkust van Australië in de staat Victoria.