De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
Als je nog niet zo lang breit kun je het beste beginnen met een tamelijk kleine sjaal, groot genoeg om je warm te houden maar niet zo breed dat het breien eindeloos gaat duren. Als je breit met dik garen en naalden van US 8-10 (5 – 6 mm) moet je voor een leuke maat ongeveer 30 tot 40 steken opzetten.
Je kunt voor deze sjaal meerdere soorten en kleuren wol gebruiken. Ook erg leuk om restjes wol mee op te maken. Zet 42 steken op en brei deze naald voor naald in ribbelpatroon. Brei deze 42 steken tot je de gewenste lengte hebt bereikt.
Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog. Voor een baby'tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.
De breedte van een sjaal is redelijk standaard met 30–40 cm. Dit is breed genoeg om je nek warm te houden, zonder dat je je gezicht bedekt. Als hij breder zou zijn, zou je eruitzien alsof je een winkel ging beroven.
Aan de hand van jouw proeflapje weet je hoeveel steken en toeren je nodig hebt voor 10 cm. Een voorbeeld: 16 steken en 24 toeren is 10x10 cm. Een snelle som leert je dat je dus 1,6 steken nodig hebt voor 1 cm en het zestigvoudige hiervan voor 60 cm, dus 96 steken.
De breedte van een sjaal is redelijk standaard met 30–40 cm. Dit is breed genoeg om je nek warm te houden, zonder dat je je gezicht bedekt. Als hij breder zou zijn, zou je eruitzien alsof je een winkel ging beroven.
De patentsteek, ook wel buissteek genoemd, is een variatie op het boordpatroon. Het is een breisteek waarmee je een mooi dik en elastisch breiwerk krijgt die er aan de voor- en de achterkant hetzelfde uitziet. De patentsteek wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor sjaals en mutsen.
In Nederland gebruiken wij traditioneel gezien vaak rechte breinaalden mét knop. Wij breien er sjaals, truien en vesten mee. Grote projecten als dekens gaat met de rechte naalden een stuk moeilijker, omdat de rechte breinaalden met knop simpelweg te weinig ruimte bieden voor het grote aantal steken.
Misschien een inkopper, maar kies als eerste project alsjeblieft een sjaal. Een sjaal is rechttoe-rechtaan, is relatief snel klaar en je kunt altijd wel een nieuwe sjaal gebruiken. Ik raad je aan om een sjaal te beginnen in ribbelsteek (Engels: garter stitch). Dit betekent alleen maar recht breien.
We raden 1 tot 3 bollen bulky wool aan voor een sjaal. We raden een bol aan als je een korte col wilt maken, zoals de Downtown Snood. We raden twee bollen aan als je een sjaal wilt maken, zoals de Highline Loop. We raden drie bollen aan voor een lange sjaal zoals de Glastonbury Scarf of de Cucho Scarf.
Voor het maken van een halve patentsteek brei je één toer 1 recht 1 averecht en de volgende toer brei je 1 r. 1 afh. met overslag. Er is dus nog maar één toer waarin je steken afhaalt.
Voor een volwassen sjaal worden er 41 of 42 steken opgezet, afhankelijk van de gekozen steek. De sjaal wordt dan ongeveer 23 cm breed als, deze met naalden 4 wordt gebreid.
Alpaca Loca staat bekend om de zachte plaids en sjaals gemaakt van alpaca wol. Een natuurlijke stof gemaakte van een holle vezel, die daardoor goed isoleert en sterker is dan die van schapenwol of kasjmier. Het pluist veel minder waardoor het fijn draagt en niet prikt en het is heel vuil- en waterafstotend.
Tricotsteek breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Op de wikkel van de wol staat de te gebruiken naalddikte aangegeven. Vermenigvuldig dit getal met 2 en voeg aan de uitkomst twee nullen toe. Dit zijn de grammen die je nodig hebt voor je trui!
Voor warme huidskleuren: kies voor diepere kleuren met goudkleurige tinten zoals geel, oranjerood, roestkleur, olijfgroen, turquoise, diepgroen…. Voor koudere huidskleuren: ga voor lichtere kleuren met blauw- of grijstinten: lichtblauw, marineblauw, lichtpaars, dieppaars, grijs….
Een sjaal houdt je luchtwegen (keel, neus en longen) goed warm. In de luchtwegen zitten bloedvaten die zich bij kou vernauwen. Daardoor wordt de toevoer van lymfocyten (een speciaal soort afweercellen) naar de luchtwegen verminderd en hebben virussen meer gelegenheid om zich te vermenigvuldigen.
Je maakt de sjaal als volgt: Je zet om te beginnen 40 steken op. Toer 1: Brei 3 steken recht, brei dan 1 steek averecht, herhaal dit patroon tot het einde van de toer. Toer 2: Brei 2 steken recht, brei nu 1 steek averecht, brei de volgende steek recht *brei nu weer 3 steken recht, brei 1 steek averecht*.