PUR heeft namelijk een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien relatief eenvoudig aan te brengen. Dit hangt echter wel af van de vorm van PUR die gebruikt wordt. Pur isolatie wordt voornamelijk ingezet bij dakisolatie en vloerisolatie. Het is tegenwoordig een van de beste isolatiematerialen.
Eén laag is reeds voldoende en zorgt voor thermische en akoestische isolatie. Met een lambda-waarde van 0,026 W/mK, is PUR-schuim één van de best isolerende materialen. Hoewel PUR-schuim iets duurder is in aankoop dan andere isolatiematerialen, zal dit kunnen uitgespaard worden op uw energiefactuur.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Met gespoten PURschuim is het mogelijk om ruimtes naadloos te isoleren. Daarnaast is gespoten PURschuim uitermate vochtbestendig en daardoor een van de meest efficiënte en gemakkelijkste materialen om warmtetransport door vloeren in woningen en gebouwen te beperken en deze daardoor energiezuiniger te maken.
Wat is de levensduur van gespoten PUR? Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Bovendien is de vocht- opname van PUR zo klein dat het niet kan rotten of schimmelen. PUR-schuim is krimpvrij zodat de isolatie, ook na vele jaren, op zijn plaats blijft. PUR-schuim heeft een blijvende hoge isolatiewaarde.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Indien gespoten purschuim in de kruipruimte geruime tijd na het aanbrengen nog nat of vochtig is, duidt dit meestal op condensatie aan de buitenkant van de aangebrachte gespoten purschuim die is veroorzaakt door een minder goede ventilatie van de kruipruimte.
Lucht heeft de grootste isolatiewaarde van alle materialen. Ja pur isoleert beter omdat het fijnere luchtbelletjes heeft. Maar het enige verschil is dat pur dan wat dunner kan zijn dan andere materialen.
Voor het laten aanbrengen van PUR-schuimisolatie op de vloer kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per vierkante meter. Indien je je vloer laat isoleren met vloerisolatieplaten, dan mag je rekenen op prijzen van ongeveer 20 euro per m².
Hoeveel liter haal je uit een bus pur schuim van 750ml? Je haalt uit een 750ml bus ongeveer 45 liter.
Purschuim heeft een open celstructuur en is daardoor niet waterdicht. Op zoek naar waterdicht isolatieschuim, dan kun je beter pu-schuim kiezen.
Waarom stucen over purschuim? Om de naden op de muur mooi af te kunnen werken dient de stukadoor deze stukken ook mee te nemen. Dit kan probleemloos wanneer deze zijn opgevuld met purschuim. Wij adviseren je wel om een stukadoor in te schakelen voor deze klus.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C. Tijdens het verwerken kan het schuim echter kortstondig aan hogere temperaturen weerstaan - voorbeeld bij het vlamlassen op Eurothane BI-4.
PUR laat veel meer vocht door dan andere isolatievormen en veel vocht kan problemen veroorzaken. Opgehoopt vocht kan bijvoorbeeld resulteren in blijvende schade aan uw woning, nare geuren, schimmels en ongedierte.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
PUR open cellig schuim is ademend en daardoor geschikt voor het isoleren van houten vloeren en daken. PUR open cellig schuim zet bij het uitharden geen kracht op het hout en kan daarom ook goed worden toegepast bij oudere houten vloeren.
Steenwol: geschikt voor warmte- en geluidsisolatie
Steenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Dat komt omdat er meer grondstoffen voor nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van glaswol. Steenwol is echter wel weer voordeliger in aanschaf en toepassing dan PIR.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.