Zijn mijn nummer en plaats bekend als ik alarmnummer 112 mobiel bel? Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Hulpdiensten zien automatisch je locatie wanneer je 112-noodnummer belt. Wie 112 belt heeft dringend hulp nodig. Wanneer elke seconde telt is het belangrijk dat de ambulance, brandweer of politie snel ter plaatse is.
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
112 bellen zonder beltegoed en zonder simkaart
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
Anoniem de meldkamer bellen is bijna onmogelijk, ook al heb jij als beller je nummer afgeschermd, dan kan de meldkamer zien wat je nummer is. “Dat is voor de veiligheid. Mocht de verbinding verbroken worden, dan kunnen we je altijd terugbellen.”
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Ja. Indien u uw telefoonnummer niet heeft afgeschermd, verschijnt dit automatisch bij de politiemedewerker in beeld.
Je kunt de app Persoonlijke veiligheid gebruiken om je noodinformatie op te slaan en te delen. In bepaalde landen en regio's en bij bepaalde providers kan je telefoon ook automatisch contact opnemen met hulpdiensten.
Als je in nederland 911 belt, wordt je automatisch met 112 doorverbonden.
Als u 112 belt voor een ambulance wordt u doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in uw regio. De medewerker van de centrale meldkamer vraagt wat er precies aan de hand is. De medewerker bepaalt of er een ambulance naar u toe komt.
Nu alarmnummer 112 urenlang heeft plat gelegen, is de vraag: hoeveel mensen in nood hebben de hulpdiensten nu niet kunnen bereiken? Op drukke momenten krijgt de alarmcentrale soms wel duizend telefoontjes per kwartier te verwerken.
In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld. 37 procent van deze oproepen werd niet doorgezet naar de hulpdiensten, omdat het ging om misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer. Niet alle oneigenlijke telefoontjes die bij 112 binnenkomen vallen onder misbruik.
Noodnummer in Europa
Als u in de EU bent, kunt u in alle landen van de EU het Europese alarmnummer 112 bellen. Voor de volgende landen buiten de EU geldt dit telefoonnummer ook: Albanië, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Kosovo, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Servië, Turkije en Zwitserland.
Verkeersgegevens; naast de zendmastgegevens kan de politie ook de verkeersgegevens van uw telefoon opvragen bij de telecomprovider. Over een periode tot 6 maanden terug kan dan worden nagegaan met wie u hebt gebeld of gebeld bent, gespecificeerd naar duur en tijdstip van de gesprekken.
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer. U kunt ook geluk hebben en ontdekken dat uw telefoon door een vreemde werd binnengebracht op het politiebureau. De politie kan ook zonder bevelschrift uw telefoon opsporen om deze terug te krijgen.
Via het alarmnummer (112) en het landelijk telefoonnummer van de politie (0900-8844) komen bij de meldkamer 24 uur per dag alle telefoontjes binnen. De meldkamermedewerkers beoordelen de meldingen op belangrijkheid.
Nog later werd het Europese noodnummer 112 ingevoerd, dat parallel werd gesteld met het nummer 100. Dankzij het centraliseren van de dringende hulpvragen en het uniforme oproepnummer voor het hele land, kon er gemakkelijker en efficiënter een beroep gedaan worden op brandweer, politie en medische hulpverlening.
Heb je dringend zowel medische als politionele hulp nodig? Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit.
In het geval van een ernstig auto-ongeval, mag je naar 112 (ambulance/brandweer) bellen als er gewonden zijn of als er sprake is van een voertuigbrand. Je mag naar 101 (politie) bellen als het voertuig een gevaar vormt of de openbare orde stoort.
Wanneer je belt via 'SOS-noodmelding', belt de iPhone automatisch het lokale alarmnummer en worden je locatiegegevens gedeeld met de hulpdiensten1. In sommige landen en regio's moet je mogelijk de gewenste hulpdienst kiezen.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie; Bij de politie wil de centralist als eerste weten: Wat is er aan de hand?
Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers. En via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
Ik heb helaas slecht nieuws, anonieme nummers kun je niet achterhalen. Er zijn echter wel mogelijkheden om anonieme nummers te blokkeren (let op, vaak blokkeer je hierdoor alle anonieme telefoontjes).