Een transdermale pleister is een doseringsmiddel voor de toediening van geneesmiddelen. De pleister wordt voor dat doel op de huid geplakt. De werkzame stoffen in de pleister worden opgenomen door de huid en komen zo in de bloedbaan terecht.
De pleister werkt direct doordat het medicijn via de huid gelijk wordt opgenomen, waardoor deze direct in de bloedbaan terechtkomen. Dit zorgt ervoor dat het medicijn langzaam en constant gedurende een bepaalde periode wordt afgegeven, meestal van enkele uren tot meerdere dagen.
Breng de pleister aan op een droge niet geïrriteerde of bestraalde huid met zo weinig mogelijk haren van het bovenlichaam of de bovenarm. Elke keer op een andere plaats. De pleister mag niet worden geknipt. Raak de plakzijde van de pleister niet aan, anders plakt de pleister niet goed.
Durogesic, Fentanyl Sandoz en Matrifen pijnpleisters dient u om de 72 uur (dus telkens om de 3 dagen) te vervangen. Wanneer een pleister wordt verwijderd, blijft de werking nog een 24 uur aanhouden en zal de pijnstillende werking geleidelijk afnemen.
Houd er ook rekening mee dat de eerste pijnpleister die je aanbrengt, pas na 12 tot 24 uur op volle kracht werkt. Pijnpleisters zijn gebruiksvriendelijker dan (zet)pillen omdat je er niet altijd moet aan denken om ze in te nemen of te zetten.
Pleisters verschillen in meerdere aspecten van de orale pijnmedicatie. Als u de pleister heeft aangebracht, werkt deze 7 dagen. U kunt verder met uw dagelijks leven en hoeft pas na 7 dagen de pleister te vervangen. U hoeft dus niet dagelijks één of meerdere keren per dag tabletten te slikken.
Bijwerkingen kunnen onder andere misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, duizeligheid en verwarring zijn. Een morfinepleister wordt dikwijls toegepast wanneer iemand zich in de laatste terminale levensfase bevindt.
Fentanyl Sandoz pleisters bevatten een pijnstillend geneesmiddel, fentanyl geheten. Als u de pleister op uw huid plakt, wordt de fentanyl vrijgegeven door de pleister. Via uw huid wordt de fentanyl opgenomen, en komt het in uw bloedbaan terecht waar het een pijnstillende werking heeft.
Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister. Lijmresten die blijven zitten kun je verwijderen met een watje met (baby)olie.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
De pleister kan geneesmiddelen en vaccins in de huid toedienen zonder dat de patiënt er pijn bij voelt. De technologie kan een belangrijk alternatief bieden voor bestaande toedieningsvormen, waaronder injecties en orale medicatie.
Als u morfine als pijnstiller gebruikt, is de kans op geestelijke afhankelijkheid zeer gering. Een verslaving treedt op wanneer iemand zonder pijn morfine gebruikt, dan treedt er een bepaalde 'kick' op. Deze 'kick' treedt niet op wanneer morfine de functie heeft om pijn te verlichten.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl. Deze pijnstillers kunnen op verschillende manieren ingenomen worden.
Het is een misverstand dat morfine alleen wordt gegeven in het eindstadium van kanker. De veronderstelling dat morfine levensverkortend werkt, is niet juist. Morfine wordt niet gegeven om de dood te bespoedigen. Ongeveer 25% van de morfine wordt gebruikt door patiënten met langdurige, chronische ziekten zoals reuma.
Het middel is twee keer sterker dan morfine en dus ook extreem verslavend. Oxycodon werkt erg goed bij het onderdrukken van pijn, maar tolerantie treedt al snel op. Het afbouwen van oxycodon is daarom heel moeilijk als de pijn is geweken. Deze vorm van drugsverslaving noemen we een medicijnverslaving.
Buprenorfine pleisters bevatten het werkzame bestanddeel buprenorfine, wat valt onder de opioïden oftewel morfineachtigen. Buprenorfine is een sterke pijnstiller dat wordt voorgeschreven bij matige chronische pijn. Buprenorfine pleisters werken via de huid, één pleister werkt gedurende 7 dagen.
Om een pleister pijnloos te verwijderen kan je de pleister losweken met water. Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje.
Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van morfine in belangrijke mate. Rijd niet langer dan één uur achter elkaar, ook al voelt u zich goed. Rijd niet 's nachts of bij slecht weer.
Huisartsen in Nederland schrijven de laatste jaren vaker oxycodon voor dan morfine als middel voor zware pijnstilling, dat blijkt uit cijfers van het Nivel. De onderzoeksinstelling wijst erop dat de NHG-Standaard Pijn adviseert om morfine als eerste keus voor te schrijven bij ernstige pijn.
Oxycodon is een pijnstiller met een werking die chemisch gezien praktisch identiek is aan morfine en heroïne, en heeft grotendeels dezelfde uitwerking op het menselijk lichaam. De verschillende soorten opiaten verschillen voornamelijk van elkaar qua werkingsduur en inwerktijd.