Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Amarone della Valpolicella te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
Zoals je intussen begrijpt gaat er veel meer tijd zitten in het maken van Amarone in vergelijking met 'normale' wijn en zijn er vanwege die appasimento methode meer druiven nodig (2x zoveel als normaal!). Dat maakt deze bijzondere wijn wat kostbaar.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Hoe lang kun je Amarone bewaren
Uit de goede jaren kun je je fles Amarone makkelijk 15 jaar in je keldertje opbergen. Maar bij slechte wijnjaren kun je de Amarone beter drinken als ze nog in haar jeugd is. Een jaar of zeven, niet veel ouder.
De smaak van de Amarone is een intensieve en stevige smaak, met een zacht mondgevoel. De Amarone wijn smaakt als een ronde wijn, maar smaakt nimmer zoet. In de geur vind je de intense geur van kersen en zwart fruit, met een lichte tint van pruim.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Welke wijn bij gourmet? Bij het scala aan smaken van een gezellige vleesgourmet is een toegankelijke, middelzware, soepele rode wijn de beste begeleider. Die vind je overal, van een Merlot uit de Languedoc, via een Syrah uit Australië tot een Pinot Noir uit Chili.
Verkocht in 1997 in Christie's Londen voor het ongelofelijke bedrag van $114.614 dollar. De aller duurste wijn ter wereld is de Chateau Lafite uit 1787. ChâteauLafite Rothschild is een wijngoed in Frankrijk.
Ripasso en Amarone: overeenkomsten
De wijnen uit de Valpolicella treek worden gemaakt van een mix van de druivensoorten Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara. De manier waarop de wijnen gemaakt worden bepaalt het verschil in smaak, concentratie, alcoholpercentage en benaming.
Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru
De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld. Deze rode wijn is in de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk gemaakt.
Door de logica van regelnummer 1 te volgen, is het daarom raadzaam om Drink eerst een witte of rosé, voordat je rood wordt. Hierdoor kunnen uw smaakpapillen de subtiele aroma's van lichte, bloemige of fruitige wijnen beter waarnemen voordat u doorgaat naar krachtigere tonen van rode wijn.
Zoete en mousserende wijnen kunnen het beste geserveerd worden op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Een lichte, zachte rode wijn van karakter smaakt het beste tussen de 12 en 17 graden. Een zwaardere rode wijn is perfect op kamertemperatuur (17 tot 19 graden).
Rode wijn is een waardevolle bron van kalium, calcium en magnesium. Belangrijker is dat rode wijn een grote hoeveelheid polyfenolen bevat die goed zijn voor ons lichaam. Polyfenolen voorzien het hart beter van zuurstof, helpen de vorming van trombose tegengaan en het cholesterolgehalte te verlagen.
Soort wijn: Meer dan 95% van de wijnen is niet geschikt om lang te bewaren of om in te beleggen. Daar horen vrijwel alle witte wijnen en mousserende wijnen (champagne et cetera) bij. Beleggen gebeurt voornamelijk in rode wijn; Wijnstreek: U wilt enkel in topwijnen beleggen zoals Bordeaux en Barolo.
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Op het per capita lijstje staat Portugal fier bovenaan, met 51,9 liter. Gevolgd door Frankrijk (46,9) en Italië (46,0). Onze oosterburen drinken niet zo heel veel meer dan wij.
De Fortezza Dei Colli Chianti Classico Reserva van Lidl ontving één van de veertien gouden medailles. Vergeleken met de andere winnaars is deze fles, een rode wijn uit Toscane, een koopje. Hij springt eruit tussen knallers van 35 tot 50 euro.
Daarnaast wordt in Valpolicella nog een speciale techniek gebruikt die “ripasso” heet. Hierbij worden de vergiste druiven van de Amarone wijn na persing herbruikt, omdat deze nog veel smaak en eventueel suikers bevatten.
Druif - Tempranillo
De druif Tempranillo is afgeleid van 'temprano', wat 'vroeg' betekent; de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst. Tempranillo kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto Fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel.
Valpolicella Ripasso DOC wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Denk aan een stoofpotje, hertenbiefstuk of pasta met een romige tomatensaus. Winterse hoofdgerechten en medium gerijpte kaas.