Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken. Zelf verschoon ik 1 keer per week het bed, en was het beddengoed dan op 60 graden.
1) Haal eerst al het beddengoed af en leg het vuile dekbedovertrek, kussensloop en hoeslaken bij de was. Het dekbed kun je even over een stoel leggen of uit het raam hangen om te luchten, net zoals de hoofdkussens. Gooi deze items bij voorkeur niet op de grond, hoe verleidelijk ook.
Dekbed, dekbedovertrek, hoeslaken, molton, laken, ... al deze termen worden vaak door elkaar gebruikt.
Ook dan is het handig om een laken onder je deken of dekbed te doen. Je houdt het dan vrij van stof en vuil. Zo nu en dan je laken wassen is veel simpeler dan bijvoorbeeld een dikke deken, waarmee je wasmachine in één klap bomvol zit.
De stof waarvan men lakens maakt is meestal (gedeeltelijk) van katoen. Het laken beschermt de deken tegen stof en vuil. Het is nu eenmaal gemakkelijker een laken te wassen dan een deken. Dat daarbij het gekriebel van de wol van de deken wordt tegengegaan is een prettige bijkomstigheid.
De matrasbeschermer (ook wel molton genoemd) heeft als taak om het matras te beschermen tegen bijvoorbeeld transpiratievocht, maar ook een bijdrage te leveren in het slaapklimaat.
Maar bij warm weer is de verwarmende werking van de dekens de grootste vijand van jou en je slaap. Waar je lichaam normaal gesproken met een dalende lichaamstemperatuur laat weten dat het tijd is om te slapen, is dat bij een warme lichaamstemperatuur - door het weer én de dekens - niet het geval.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Het kan zowel gebruikt worden ter decoratie, voor een stijlvolle look van je kamer, maar je kan het ook gebruiken over je dekbed of laken om je warm te houden. Je kan een bedsprei zien als een bed bekleding dat tussen en dekbed en een laken in zit. Het is dikker en geïsoleerder dan een laken maar dunner dan een dekbed.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Molton is een katoenen stof. Vaak is de stof effen en in keperbinding geweven en aan één of beide zijden gemoltoneerd. Moltoneren is een methode waarmee basisstoffen zoals katoen of polyester ruw gemaakt kunnen worden. Dankzij deze methode heeft de stof een zachte structuur, waardoor het comfortabel aanvoelt.
Flessenhals : Een flessenhals houdt in dat het dekbedovertrek op een lengte van 200 of 220cm een stuk naar binnen is vastgestikt. Hierdoor blijft het dekbedovertrek, indien het een lengte heeft van 220cm heel goed op zijn plek liggen.
Meestal gebruik je een molton en hoeslaken om je matras te beschermen. Leg ten eerste je molton op je topmatras en span deze over de topper heen. Dat gaat heel eenvoudig, want de molton bevat genoeg elasticiteit. Bovendien is een topmatras veel dunner – gemiddeld 7 cm - en daarom lichter dan een matras.
Gek genoeg komt uit het onderzoek naar voren dat mannen (48%) vaker wekelijks hun bed verschonen dan vrouwen (39%). De man doet dus minder vaak de was, maar verschoont wel vaker zijn bed. Vreemd. Verder geeft ruim 1 op de 10 respondenten aan maar één keer per maand het bed te verschonen.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Mocht je het verschil tussen een deken en dekbed niet precies weten: een dekbed heeft pockets, gevulde vakken dus. Een deken bestaat uit 1 geheel en is niet gevuld. Een deken dubbelvouwen IN de hoes wordt afgeraden, omdat de warmte daar in kan blijven hangen en je daardoor risico op warmtestuwing hebt.
Draaien kan ervoor zorgen dat hij in een houding terechtkomt die zijn ademhaling belemmert. Omdat hij nog niet goed zelf terug kan draaien, kan dit gevaarlijk zijn en tot wiegendood leiden. Het strakke instoppen is voor je baby ook fijn, want het geeft hem een geborgen gevoel.
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
De eerste laag die je op het matras doet, is een molton hoeslaken of onderlegger. Dit wordt gebruikt om transpiratievocht, spuug en ontlasting op te vangen, zodat het matras beter beschermd blijft tegen dit soort vuil.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.