Wortels krijgen te weinig lucht, water en voeding.Ook een slappe bodem of droogte leidt er toe dat een boom gemakkelijker om valt. De wortels hebben in slappe of droge grond minder houvast en bij langdurige droogte sterven de kleine wortels af.
"Bomen die het snelst omwaaien zijn bomen met weinig wortels of wortels die niet diep in de grond zitten", weet Verboven. "Ook zieke bomen, die bijvoorbeeld zijn aangetast door zwammen, horen bij de eerste slachtoffers."
Bomen die omwaaien, kiepen, omvallen of ontwortelen
Hier liggen beschadigde wortels, een te klein of slecht wortelgestel aan de oorzaak. Beschadigde wortels komen overal voor.
"Je weet niet welke boom het gaat betreffen", legt een woordvoerder uit. "Zelfs gezonde bomen kunnen nu omwaaien. We hebben wel een groenbeleid waarbij we het hele jaar door bijvoorbeeld ongezonde bomen weghalen om risico's te beperken.
De eigenaar is in beginsel ook verantwoordelijk voor de boom. Is de boomeigenaar dan ook aansprakelijk voor de materiële schade die het gevolg is van het omvallen van de boom? Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade moet dragen.
Bij weersomstandigheden met tenminste windkracht 7 ben je met de woonhuisverzekering verzekerd als een boom tegen jouw woning aanwaait en jouw huis hierdoor beschadigt. Je bent in dit geval ook verzekerd voor de opruimkosten van de boom (tot maximaal 10% van het verzekerde bedrag).
Valt jouw boom op het huis van je buren? Dan kan je buur jou verantwoordelijk stellen voor de schade. Je kan als eigenaar van de boom dan je familiale verzekering inroepen om de schade te betalen. Voor alle duidelijkheid: het gaat dan een situatie waarin er geen sprake is van 'bewuste nalatigheid'.
De meeste stormen treden op in de winter, waarbij vooral naaldbomen gevoelig zijn omdat de meeste naaldbomen groenblijvend zijn. Een incidentele zomerstorm kan bij een geringere windkracht veel meer schade veroorzaken omdat loofbomen dan in blad staan en meer wind vangen.
Het antwoord is Nee. Risicoaansprakelijkheid geldt onder andere voor eigenaren van opstallen (artikel 174 Burgerlijk Wetboek (BW)). Dit komt erop neer dat als iemand schade lijdt door een opstal, de eigenaar hiervoor aansprakelijk is, ongeacht of deze zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade.
In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn.
Bijvoorbeeld: dode bladeren aan de top of gebogen of gedraaide bladeren. De wortels: kijk goed naar de kleur. Bruine of zwarte wortels zijn meestal een signaal dat er problemen zijn. De stam en takken: let op wonden (door onweer, grasmaaier, vuur…), ze kunnen een ingang vormen voor schimmels die de wortels doen rotten.
Wanneer er door de omgevallen boom direct gevaar is ontstaan voor mens en dier, dan belt u 112. Zij zullen u in dat geval doorverbinden met de politie en/of de brandweer. Is er geen direct gevaar belt u dan alstublieft niet naar 112.
Als een boom scheef staat door de wind organiseert hij zijn groei zodanig dat de krachten zo goed mogelijk opgevangen worden. Als dat geleidelijk door eenzijdige winddruk gebeurt regelt hij dat op natuurlijke wijze zelf, als dat door een calamiteit gebeurt moet hij alle zeilen bijzetten om compensatie te regelen.
De wet. In de wet staat dat een boom minimaal 2 meter en een heg op minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant moet worden, lezen we op het Juridisch Loket. Staat een boom of heg binnen de 'verboden zone'? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de erfafscheiding van maximaal twee meter hoog komt.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
In de wet is geregeld dat de eigendom van de grond mede de met de grond verenigde beplantingen omvat. Dat brengt dus mee dat bomen waarvan de stam op een erfgrens staan, als 'met de grond verenigde beplantingen' toebehoren aan de eigenaren van beide percelen gezamenlijk.
"Iedere eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhouden en laten controleren van zijn boom. Op het moment dat een boom schade veroorzaakt zonder dat er sprake is van goede controle of onderhoud, dan is de eigenaar aansprakelijk", aldus de advocaat.
Zet de boom met rubber banden aan de paal of palen vast. Laat de band tussen boom en boompaal zichzelf kruisen om wrijving en daarmee stambeschadiging te voorkomen. Controleer de banden en palen minimaal eens per jaar om de banden op tijd te verstellen als er knelling optreedt.
Spreekwoorden: (1914) Hooge boomen vangen veel wind. Evenals hooge boomen, die boven de kleine uitsteken, het meest bloot staan aan den wind, zoo staan personen van aanzien, die hooge betrekkingen bekleeden, bloot aan allerlei beoordeeling, aan haat, nijd, laster en vervolging. Vgl.
Bij uitgedroogde bomen zorgt deze verhoogde druk ervoor dat de waterkolom toch wordt onderbroken, waardoor er zich kleine luchtbelletjes vormen die het watertransport blokkeren. Als dit gebeurt heet dat 'cavitatie' en hoewel bomen een beetje wel kunnen hebben, kan te veel cavitatie dodelijk zijn.
Aansprakelijkheid voor bomen
Voorop gesteld dient te worden dat een boom geen opstal is in de zin van art. 6:174 BW en dus dient te worden onderscheiden van de risicoaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid als eigenaar van bomen kan zich op verschillende manieren manifesteren.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Artikel 5:44 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) geeft een eigenaar van een erf het recht om deze overhangende takken te verwijderen. Voorwaarde daarbij is wel dat de eigenaar van de boom moet zijn aangemaand om zelf de takken te verwijderen. Het is verstandig om schriftelijk en aangetekend aan te manen.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.