Vertaald naar de motor van een auto wil dit zeggen: het aantal Nm (koppel) vermenigvuldigd met de snelheid van de motor (rpm) is het aantal Pk's dat een motor op een bepaald moment levert. De officiële formule hiervoor is als volgt: PK = Koppel (Nm) x Motorsnelheid (rpm) / 5252.
1 pk is gelijk aan ongeveer 736 watt – het vermogen dat nodig is om een massa van 75 kg in 1 seconde 1 meter verticaal op te tillen. Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.
Met uw inschatting van minimaal 150 pk en minimaal 200 Newtonmeter zit u aan de goede kant van de streep. Méér vermogen en koppel is uiteraard prettig en comfortabel. Er zijn ook driecilinders die een dergelijk vermogen en koppel leveren. Het is gunstig als het maximum koppel bij een laag toerental wordt bereikt.
Het motorvermogen omrekenen van kW naar pk is vrij eenvoudig. 1 kW staat voor 1,36 pk, omgekeerd staat 1 pk weer voor 0,74 kW. Een auto met 81 kW heeft dus een vermogen van 110 pk. Dat één paard één paardenkracht heeft is feitelijk gezien onjuist.
Newtonmeter is de eenheid voor moment (kracht x arm) en wordt gebruikt om daarmee o.a. de trekkracht van een motor uit te drukken, ook wel koppel genoemd.
De draaiende (werkende) kracht van de motor is dus het koppel en het aantal Pk's geeft aan hoeveel werk er gedaan kan worden bij dat koppel in een bepaalde tijd. Meer koppel zorgt voor meer trekkracht. Hierdoor kun je dus sneller accelereren of gemakkelijker een steile helling beklimmen.
kW naar PK omrekenen is in principe heel eenvoudig. 1kW staat gelijk aan 1,362 PK. Je vermenigvuldigt het vermogen van de motor in kW dus met 1,362. Heeft een willekeurige motor een vermogen van 100kW, dan is dit dus 136 PK.
De pk-gewichtsverhouding van je eigen motorfiets berekenen is heel eenvoudig. Je moet het aantal pk delen door het rijklaargewicht in kilogram. Dan krijg je het aantal pk per één kilogram. De uitslag vermenigvuldig je met 1.000.
Na het chippen stoot je auto over het algemeen niet meer schadelijke stoffen uit ook slijt je motor er niet harder van. Wat wel een nadeel schijnt te zijn van chiptuning is dat bij een gechip-tunede auto in de stad bougies en zuurstofsensoren vaker moeten worden vervangen.
Hoeveel pk heeft een Formule 1 auto? Hoeveel pk's iedere F1 auto precies heeft is niet bekend, maar aan een slordige 1.000 pk kan je zeker denken. Het minimale gewicht van de power unit is wel opgenomen in de reglementen: in 2021 is dat 150 kilo.
PK staat voor paardenkracht en is een meeteenheid die laat zien hoeveel vermogen iets heeft. James Watt is de bedenker van de naam. 1 pk is 745,69 watt.
Hier staat dat er twee paardenkrachten in BINAS staan. In Nederland gebruiken we 1 pk=7,457*10^2 W.
De DIN-pk komt van het Deutsches Institut für Normung en is de pk zoals die nu wordt gebruikt. Hierbij wordt het vermogen gemeten aan de wielen, dus inclusief transmissie, aandrijflijn, uitlaatsysteem en alle andere zaken die het motorvermogen in feite inperken.
Meer bepaald de cilinderinhoud, uitgedrukt in cm³ of aantal kilowatt (kW). Een voorbeeld: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Een auto met een cilinderinhoud van 1600cc heeft dus 8 fiscale PK.
Om in het huidige verkeer normaal van A naar B te komen heb je aan 60 pk al voldoende, wil je ook nog 3 ton aanhanger mee zeulen dan het dubbele rekenen.
videoDe 1.750 pk sterke SSC Tuatara-hypercar is eindelijk officieel de snelste productieauto ter wereld. Op 17 januari heeft de auto een gemiddelde snelheid van 455,3 km/u gehaald.
Wanneer we 40 pk omzetten in paardenkracht, is het resultaat afgerond: 30 kW (kilowatt). Dus, 40 pk = 30 kW.
Wanneer we 15 pk omzetten in paardenkracht, is het resultaat afgerond: 12 kW (kilowatt). Dus, 15 pk = 12 kW.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid voor kracht. De newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: 1 N = 1 kg m s-2 De newton is vernoemd naar Sir Isaac Newton.
Middenklasse motoren zijn de meest verkochte motoren in Nederland, hierin vind je de ruimste keuze tussen prijs en prestatie. Grofweg zijn dit motoren tussen de 600 en maximaal 1000cc met vermogens tussen de 60 en 120 pk.
Om te weten te komen hoeveel pk's de motor van jouw auto levert kan je het eerst een kijkje nemen aan de achterkant van de kentekencard. Daar staat soms het vermogen ook in kW uitgedrukt. Dit kan je eenvoudig met behulp van een online omrekeningscalculator omzetten in pk's.