Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.
Montepulciano d'Abruzzo
De Montepulciano druif is de bekende rode druif uit Abruzzo, een relatief klein wijngebied in midden Italië. Het is op Sangiovese na de meest aangeplante druif van Italië en staat garant voor prachtige wijnen.
Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Vino nobile di Montepulciano
De wijn komt uit de gemeente Montepulciano, in de provincie Siena, niet te verwarren met de Montepulciano d'abruzzo. Ook een Italiaanse rode wijn van de Montelpulciano druif, maar uit de regio Abruzzen meer in het Zuiden van Italië.
De naam van het dorp stamt af van het antiek-Romeinse "Mons Politianus, terwijl de kwalificatie 'Nobile' (edel) achteraf zou toegevoegd zijn omdat deze wijn destijds uitsluitend voor de adel uit de streek was bestemd. Naast de Vino Nobile bestaat er een tweede minder complexe wijn: de Rosso di Montepulciano DOC.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Het bewaren van Primitivo
Lichte wijnen kunnen tot 3 jaar na het oogsten bewaard worden en de beste wijnen tot 5 jaar. Dit bewaren dient dan wel te gebeuren onder de beste omstandigheden, dit om ervoor te zorgen dat de smaak beter wordt en er niet slechter van zal worden.
De primitivo wijnen uit Lodi lijken wat lichter van kleur maar zijn zeer expressief, met rokerig zoet fruit en soepele tannines. De Sonoma en Napa Valley zijn beroemd om hun zinfandel wijnen.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
Primitivo druiven worden volop geteeld in het zuiden van Italië, vooral in de streken Puglia en Basilicata. De druif dankt zijn naam aan het feit dat hij al vroeg in het oogstseizoen rijp is, eerder dan veel andere druivensoorten: primitivo betekent 'eerste'.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Het is een vroeg rijpend autochtoon rood druivenras (hier is de naam ook uit voortgekomen – “primi”). De Primitivo druif heeft veel kleur, is enigszins zoet en smakelijk. Het is ook een druif die je al vroeg kan oogsten.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Wijnen die je tussen de 10 en 20 jaar drinkt.
De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren (geen zorgen, we leggen het je zo uit!) Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw vermoedde men al dat de Primitivo omwille van haar uiterlijk en andere kenmerken dezelfde druif was als of minstens sterk verwant was aan de Californische Zinfandel.
De blauwe druif primitivo komt vooral voor in Apulië, maar ook in Basilicata vinden we het ras terug. Primitivo is bij uitstek een druif die geschikt is voor warme temperaturen.