Meet de temperatuur steeds in hetzelfde oor, omdat de waarde in het rechteroor kan verschillen van die in het linkeroor. Dit is een fysiologisch verschil waarmee rekening moet worden gehouden bij het meter van de lichaamstemperatuur.
De verschillen varieerden tussen de -1,5 en 3,6°C. De correlatiecoëfficiënt was 0,69. Als een rectale temperatuur > 37,8°C als criterium voor koorts gezien werd, werd bij 175/291 meetmomenten (60) met de oorthermometer de diagnose niet gesteld.
Bij oudere kinderen en volwassenen heeft een meting onder de tong de voorkeur. Hou er wel rekening mee dat dergelijke meting minder nauwkeurig is kort na het eten. Ook een zorgvuldig uitgevoerde meting onder de oksel is betrouwbaar als je de arm dicht tegen het lichaam aandrukt.
De oorthermometer geeft in vergelijking tot een rectale meting een vrij betrouwbaar beeld van de lichaamstemperatuur. Bij goed gebruik en de juiste positie richting uw trommelvlies zal de afwijking oplopen tot maximaal ± 0,3°C in vergelijking met een rectale meting.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg.
Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
De Braun IRT 6020 Mnla is de topper onder de oorthermometers. Deze thermometer is namelijk de meest gebruikte én aanbevolen thermometer door artsen en professionals. De oorthermometer wordt beschreven als infrarood oorthermometer voor de hele familie.
De auteurs concluderen dat de voorhoofdthermometer de oorthermometer kan vervangen, maar dat men zich ervan bewust moet zijn dat beide methoden niet accuraat zijn. door de voorhoofdthermometer in vergelijking met invasieve methoden, zoals een rectale meting. meest accuraat de lichaamstemperatuur weergeeft.
Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
Temperatuur opnemen via het oor
Meet de temperatuur steeds in hetzelfde oor, omdat de waarde in het rechteroor kan verschillen van die in het linkeroor. Dit is een fysiologisch verschil waarmee rekening moet worden gehouden bij het meter van de lichaamstemperatuur.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Dit komt onder andere doordat de hoeveelheid oorsmeer de meting kan beïnvloeden. Toch is het nauwkeurig genoeg om op de meting te vertrouwen. In principe zijn oorthermometers tot op 0,2 graden Celsius betrouwbaar. Een oorthermometer kan een minder nauwkeurige meting geven als er veel oorsmeer in het oor zit.
Een staafthermometer is de meest betrouwbare manier om koorts te meten, en een voorhoofdthermometer is hygiënischer, sneller en comfortabeler in gebruik.
Met een voorhoofdthermometer dient u dan ook 0,5 graden Celsius erbij te tellen. De staafthermometer is nog altijd de meest betrouwbare manier om koorts te meten. Ook de thermometers waarbij u de huid niet hoeft aan te raken zijn tegenwoordig bijzonder nauwkeurig.
Conclusie Hoewel een oorthermometer in het gebruik sneller, praktischer en comfortabeler is dan een rectale thermometer, kan de verkregen lichaamstemperatuur tot wel een hele graad afwijken van de daadwerkelijke lichaamstemperatuur.
In ziekenhuizen gebruiken ze wegwerp thermometers. Omdat er zoveel mensen werken en dus wel eens afgelost worden, zullen daar heel weinig oorthermometers gevonden worden. Om die reden hebben ziekenhuizen allemaal digitale staaf thermometers.
In de VS gebruikt ruim 70 procent van alle ziekenhuizen een voorhoofdthermometer, in Nederland is vooral de oorthermometer nog in zwang en wordt daar vaak als de gouden standaard gezien. In een Academisch ziekenhuis in België is deze voorhoofdsthermometer inmiddels ook in gebruik genomen.
De Thermoscan 7 komt keer op keer als beste thermometer uit de test als er oor thermometers worden getest. De Braun Thermoscan is ook de meest verkochte en hoogst gewaardeerde koortsthermometer.
Virussen en bacteriën groeien namelijk minder goed bij hogere lichaamstemperaturen. Koorts ondersteunt daarmee de afweer van het lichaam. De koorts onderdrukken met een 'paracetamolletje' is dus niet zinvol. Wel mag paracetamol gegeven worden om pijn te bestrijden en/of om algemene malaise tegen te gaan.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.