Gebak met bladerdeeg kun je heel goed bewaren. Afhankelijk van de vulling doe je dat op kamertemperatuur of in de koelkast. Zorg ervoor dat het baksel luchtdicht verpakt is, een plastic bak(je) of zak. Ook kun je bijna alle gebakken producten heel goed invriezen.
Laat het niet te lang op je aanrecht liggen
Je moet eventjes wachten totdat het bladerdeeg op temperatuur is (zeker als het uit de vriezer komt), maar wacht daarna ook niet te lang. Bladerdeeg wordt op kamertemperatuur ontzettend plakkerig en lastig om mee te werken.
Bladerdeeg kun je ook best 7-10 dagen bewaren in de koelkast. Verpak het bladerdeeg altijd goed luchtdicht in plastic, dan droogt het deeg niet uit.
Antwoord: Ja, dat kan. Na het ontdooien even opwarmen in een voorverwarmde oven van 225°C.
Leg ieder vel bladerdeeg op zijn eigen bord en zet de borden op het aanrecht in je keuken. Leg de vellen bladerdeeg niet op elkaar, want dan zullen ze niet gelijkmatig en goed ontdooien. Laat de vellen 40 minuten ontdooien. Na 40 minuten zouden de vellen bladerdeeg volledig ontdooid moeten zijn.
Gebakken bladerdeeghapjes kun je prima invriezen. Bewaar ze luchtdicht, dan blijven ze zo twee maanden goed. Leg er eventueel stukjes bakpapier tussen, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Zet de diepgevroren bladerdeeghapjes op een rooster, verwarm ze zo'n 10 minuten in de oven op 180°C en serveer.
Het bladerdeeg is maximaal 2 dagen houdbaar als het in de koelkast wordt bewaard en goed is verpakt. Als je het deeg invriest, kun je het minimaal vier weken bewaren. Bewaar ze dan in een schaal afgedekt met aluminiumfolie of luchtdichte doos in de koelkast. Op deze manier blijven de hapjes 3 tot 4 dagen goed.
In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe bladerdeeg te eten, maar het is - door de hoeveelheid (verzadigde) vetten - niet erg goed voor je hart en bloedvaten en verhoogt je cholesterol.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
prik in het plakje bladerdeeg gaatjes met een vork voordat je de vulling er op legt. strooi wat paneermeel op de bodem, bijvoorbeeld alsje een hartige of zoete taart bakt. je kunt het bladerdeeg het beste onder in de oven bakken.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Volledig afgekoelde appelflappen kun je ook invriezen. Bak de bevroren appelflappen in een voorverwarmde oven op 200 graden circa 10 minuten.
Uit de oven zullen ze nog heel iets zacht aanvoelen maar ze worden vanzelf krokant als ze afkoelen. Als de kaasstengels volledig zijn afgekoeld kun je ze bewaren in een diepvrieszak of luchtdichte trommel om ze vers te houden.
Pastechi, Johnny Cakes, bitterballen en kaasballetjes kun je prima van tevoren maken en invriezen. Op de dag van het feest kun je ze dan uit de vriezer halen en afbakken. Johnny Cakes en bitterballen kun je het beste rauw (dus als deeg) invriezen.
Filodeeg bevat echter veel meer koolhydraten, namelijk 62,1 gram. Welke van de twee is nou gezonder? Met het zicht op het aantal calorieën en vet komt filodeeg als de gezondste variant uit de bus. Maar als je een baksel maakt dat flink moet rijzen, kun je toch écht beter voor bladerdeeg kiezen.
Onze oplossing: filodeeg!
Leg verschillende laagjes (3 à 5) op elkaar om het effect van bladerdeeg te benaderen. In sommige recepten wordt tussen de laagjes filodeeg ook olie of gesmolten boter geborsteld, om het deeg mooi bruin te laten kleuren.
Er zitten 276 kilocalorieën in 1 plakje (45 gram) bladerdeeg. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bladerdeeg'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Kluts je ei in een kommetje en leng het aan met een klein scheutje melk. Dat hoeft echt niet veel te zijn, een flinke slok om het te vergelijken. Dit mengsel geeft een mooie glans aan je baksels en voorkomt dat er zich vellen vormen op het oppervlak.
De gehaktstaven laten zich goed invriezen. Het vouwen van de saucijzenbroodjes kun je dan doen op het moment dat je ze wilt eten, je moet bladerdeeg namelijk niet ontdooien en opnieuw invriezen. Alleen met zelfgemaakt bladerdeeg kun je de volledige saucijzenbroodjes ongebakken invriezen en binnen drie maanden afbakken.
Gebruik eens deeg voor een hartige taart i.p.v. bladerdeeg. Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden. Deeg voor hartige taart is wat meer 'broodachtig'. In de diepvries vind je speciale velletjes deeg voor hartige taart en je kunt ook een kant en klare mix kopen.
Nee, voor het bakken en opwarmen van bladerdeeg kun je geen magnetron gebruiken. De combi-magnetron kan wel, maar we raden af: de tijdwinst is gering, het risico op mislukken groot en het gebak is minder lekker.
Antwoord: Warm ze 5 minuten op in een voorverwarmde oven van 225°C.