De peperplant houdt van veel zon, dus als het plantje een dag of twee in een grotere pot staat mag deze gewoon in de volle zon staan. Let er wel op dat het met zonnig weer niet te warm wordt. Als de temperatuur te vaak boven de 30 graden komt, krijg je hard, leerachtig blad en stopt de plant met groeien.
Pepers houden van veel licht en warmte. Zaai je ze in een te donkere kamer, dan worden het iele, slappe zaailingen die het waarschijnlijk niet lang volhouden. Is het te koud, dan komen de zaden überhaupt niet uit. Pepers hebben een kiemtemperatuur van rond de 22-24 graden.
Zoete peperplantjes kun je na ongeveer 60 tot 90 dagen oogsten, en de hete pepers hebben meestal 150 dagen nodig. Voor het oogsten zal de plant ook nog bloeien.
Het is belangrijk voor peperplanten om een voeding te kiezen die weinig stikstof (N) bevat omdat dit voor veel blad en stengels zorgt. Kies een voeding die veel kalium (K) en wat fosfor (P) bevat. Kalium zorgt voor een goede vruchtzetting en fosfor zorgt voor een goed ontwikkeld wortelstelsel.
Zoals wel vaker geldt, is timing erg belangrijk bij het bemesten van je peperplanten. Als je overdrijft, kan dit leiden tot beschadigde planten en pepers van slechte kwaliteit. Dus, wat is het beste voedingsregime? Als vuistregel geldt dat je elke week of om de week voedingsstoffen toedient.
Het beste kun je een peperplant niet te vaak water geven, en veel water per keer. Door de plant elke keer droog te laten worden en dan weer voldoende water te geven, zorg je ervoor dat je een compacte plant met veel bloemen krijgt. Bovendien maakt het de pepers scherper van smaak.
Soms kun je wat geel stuifmeel van de plant zien komen als je met succes met de hand hebt bestoven, maar je kunt dit niet altijd zien gebeuren, dus houd je peper plant goed in de gaten en wacht op de vruchten. Een andere methode van handbestuiving is het voorzichtig schudden van de plant.
Als u zorgt voor een veertien tot zestien uur licht per dag, en overdag een temperatuur van tussen de 20 en 28 graden heeft en 's nachts maximaal tien graden minder, dan zorgt u voor de beste omstandigheden. Een goede luchtcirculatie verzorgt u al met een kleine ventilator.
2. Peperplant toppen. Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.
Paprika- en peperplanten hebben minimaal 12 mol licht per vierkante meter per dag nodig om in leven te blijven, maar zullen pas optimaal gaan groeien wanneer ze minimaal 20 mol licht per vierkante meter per dag krijgen. Op zonnige, onbewolkte zomerdagen is dit buiten en in een kas geen probleem.
Het beste kunt u peperzaden zaaien in de lente of eerder. Chiliplanten groeien, net als tomatenplanten, alleen in warme seizoenen. Zaai de peperzaden in vochtige potgrond, ongeveer één centimeter uit elkaar, en bedek ze met een klein laagje aarde (maximaal 0,5 cm). Besproei deze aarde met een plantenspuit.
Bijna alle pepersoorten hebben aanzienlijk meer warmte nodig dan bijvoorbeeld tomaten. Daarom doen pepers het goed in kassen of vlak bij een warme stenen muur. Peperplanten groeien het beste op een losse, voedingsrijke bodem, waar je ze bij kan helpen met een speciale potgrond voor groenten.
Snoei de planten liever niet, verwijder alleen lelijke/dode bladeren/takjes. Geef minimaal water en zet ze in een raamkozijn bij maximaal 10 tot 12 graden. Na de winter snoei je de planten in maart terug, geef ze voeding en meer water, en zet ze warmer tot ze in mei weer naar buiten kunnen.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren.
Pepers kweken in de volle grond
Wie de plantjes niet in een glazen serre of kas kan plaatsen, kan ze ook buiten op een beschutte warme plaats in volle grond planten. Maar je kunt ze ook in potten opkweken, op een zonnig terras, in een vierkante meter moestuin, of geef ze een plaatsje aan een zuidermuur.
Ja, je kunt bijna elke peperplant stekken. Met sommige soorten, die bekendstaan om hun sterke groei en robuuste eigenschappen, heb je misschien meer succes, maar voel je vrij om elke peperplant te stekken die je maar wilt!
Pepers kun je zowel rijp als onrijp eten. Wanneer je oogst, is dus eigenlijk aan jou. Het moment van oogsten hangt ook af van het moment van voorzaaien; de oogst vindt meestal plaats in de maanden juli tot en met oktober. De groene peper is net als bij een paprika een onrijpe rode peper (of geel, oranje, etc).
Hartstikke leuk en aardig: maar hoe top je nou zo'n plant? Heel simpel: je knipt de bovenste twee bladparen eraf. Deze stengel zal zich dan gaan vertakken naar twee kanten. Deze uitlopers kun je ook weer toppen, en zo ga je door tot je een jaar later een mooie, volle plant hebt.
De meeste peperzaden ontkiemen in ongeveer een week bij een temperatuur van 21 tot 25 graden, maar de ontkieming kan ook langer op zich laten wachten. Hete pepers kunnen erg kieskeurig zijn als het aankomt op de temperatuur.
Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen. Rode en roze peperkorrels zijn in essentie geen pure peper, want ze komen van een ander soort plant.
Bloemrui is een gekend probleem bij paprika/pepers. Vooral als de plant in stress is (te warm, te koud, een tijdelijke groeiremming) of als er al veel vruchten gezet zijn zullen de bloempjes al eens afvallen. De oorzaak van bloemrui kan ook te zoeken zijn bij een slechte bevruchting, niet bij een slechte bestuiving.
De paprika groeit niet wanneer het niet tussen de 22 en 25 graden is. Zorg dus dat het altijd warm genoeg is. Als de plantjes eenmaal omhoog komen, is de temperatuur nog steeds heel belangrijk. Geef de planten ook regelmatig water, maar let er goed op dat de grond niet te vochtig wordt.
De plant verlangt net als de paprika veel warmte en kan daarom maar het beste in een grote pot worden geteeld. Zaai de pepers vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank. Verspeen ze in afzonderlijke potten als ze ongeveer 10 cm lang zijn. Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe.
Want ook al is het officieel een eenjarige buitenplant, de peperplant is dat niet. Ze is een heester die enige jaren in pot kan leven, mits ze binnen overwintert want ze kan geen vorst verdragen.
Help, mijn pepers zijn nog groen
Het kan zijn dat je pepers in oktober nog niet allemaal rood zijn verkleurd. Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek.