Verplaats het konijn direct naar een koele plaats. Maak de oren nat met lauwwarm water. Gebruik nooit ijskoud water hiervoor. Als u heel koud water gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de bloedvaten samentrekken waardoor het konijn helemaal geen warmte meer kwijt kan raken.
Heeft mijn dier het warm? Op warme dagen zal een knaagdier of konijn snel languit gaan liggen en ook sneller gaan ademen. De warmte proberen ze ook kwijt te raken door te ademen met de mond open. Vaak merk je dat jouw dier ook slapper wordt en met zijn/haar ogen half dicht gaat liggen.
Slap, futloos, sloom, of te rustig, dronken of wiebelig bewegen, niet eten, languit liggen met hele warme oren, snelle ademhaling met het hoofd achterover en extreem hijgen. Deze symptomen kun je zien wanneer je konijn het te warm heeft.
Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
Konijn oververhit
Met temperaturen boven 26 graden celsius krijgen zij al moeite. Een konijn kan zo vrij snel oververhit raken. Vooral konijnen die te zwaar zijn en die heel jong of oud zijn hebben grotere kans op oververhitting. Het is daarom belangrijk dat u bij warmer weer goed let op tekenen van oververhitting.
Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok.
Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij.
Zorg dat uw konijn altijd toegang heeft tot een koele, schaduwrijke plek. Mocht uw konijn graag in de zon liggen, let er dan op dat uw konijn niet te lang in de zon blijft liggen. Zorg dat uw konijn altijd toegang heeft tot drinkwater. Indien het erg warm is, kan een koelmatje zorgen voor verkoeling.
Symptomen van oververhitting zijn: (snel) ademen met de bek open: dit is bij konijnen een alarmsignaal, te rustig gedrag, uitgestrekt liggen met hun ogen half gesloten, oren voelen warmer aan dan normaal, kwijlen en in zeer ernstige gevallen kan het konijn epileptische toevallen krijgen of in coma raken.
Als je konijn het heel fijn vindt om geaaid te worden, zal hij vaak zachtjes gaan knarsetanden. Dat is net zoals een poes gaat spinnen. Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Kan een konijn in het donker zien? In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.
Hoe weet ik of mijn konijn het koud heeft ? Vaak word er gedacht dat konijnen die ijskoude oren hebben het koud hebben, dit is niet waar. In de nek bij het achterhoofd voel je een kuiltje, als dit kuiltje warm is heeft je konijn het warm. Is het kuiltje koud dan heeft je konijn het koud.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
De slaaphouding kan per konijn verschillen (net als bij mensen toch?) Veel konijnen liggen op hun zij, maar er zijn er inderdaad ook die echt op hun rug met de pootjes omhoog in de meest ontspannen houdingen liggen te slapen.
Symptomen van oververhitting
Het konijn ligt languit, de ogen halfgesloten. De oren voelen extreem heet aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood. Op dit moment is het nog niet te laat voor het konijn.
Wanneer er luid met de tanden geknarst wordt is dit vaak een teken dat het dier pijn heeft. Soms gaat dit gepaard met kwijlen. Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
In de zomer als het erg warm is, zijn konijnen ook wat minder actief. Vaak hebben ze meer behoefte aan vers groenvoer dan aan krachtvoer.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.