Moederschapsbescherming. Moederschapsbescherming start zodra je vrijgesteld bent van arbeid. Het verlof eindigt zodra je recht hebt op prenataal verlof. Als je dit verlof neemt na de bevalling en je geeft borstvoeding, dan kan het verlof niet langer duren dan 5 maanden, gerekend vanaf de bevallingsdatum.
Tot uw kind 9 maanden is, mag u uw kind onder werktijd borstvoeding geven of kolven. U mag hiervoor maximaal 1/4 van uw werktijd gebruiken. Uw werkgever betaalt uw loon door.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Zoek een leuke hobby voor tijdens je zwangerschapsverlof
Zoek dan een leuke hobby voor tijdens je zwangerschapsverlof! Ga bijvoorbeeld op zwangerschapsyoga, breng je bakkunsten naar een hoger niveau of haak een babydekentje. Zo vermaak je je al een stuk meer tijdens je verlof.
Duur, vorm en voorwaarden
Het zwangerschapsverlof duurt in totaal 15 weken. Ben je zwanger van een twee- of meerling, dan kan je dit recht laten uitbreiden tot 17 of 19 weken. Je mag het werk onderbreken vanaf 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum.
Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
Moet je baby meer dan 7 dagen na de geboorte in het ziekenhuis blijven, dan kan je bevallingsrust verlengd worden met een duur gelijk aan de opnamedagen, die de eerste 7 dagen overschrijdt. Blijft je baby bv. vanaf de geboorte 21 dagen in het ziekenhuis, dan wordt de moederschapsrust verlengd met 14 dagen.
Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. De belangrijkste punten op een rij: Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken.
Na uw bevalling heeft u recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.
Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd
Uw werkgever moet hiervoor een geschikte, af te sluiten ruimte ter beschikking stellen. De tijd besteed aan voeden of kolven moet uw werkgever doorbetalen.
Indien er geen geschikte ruimte beschikbaar is, moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden of kolven. Natuurlijk mag je ook als er wel een geschikte ruimte is naar huis om te voeden of kolven. Je hoeft tot zes maanden na de bevalling geen overwerk te doen of nachtdiensten te draaien.
Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.
Vanaf 4 weken voor de vermoedelijke datum van bevalling tot zes weken na de bevalling mag zij niet werken. De eerste negen maanden na de geboorte mag de vrouw haar werk onderbreken voor het geven van borstvoeding of om te kolven. De werkgever moet hiervoor een geschikte ruimte ter beschikking stellen.
Hoe lang kan ik thuisblijven na mijn bevalling? De periode van moederschapsrust omvat 12 weken en bestaat uit een verplichte rustperiode en een vrij te kiezen deel: Verplichte rustperiode: 1 week voor en 2 weken na de bevallingsdatum.
Gevolgen voor anciënniteit: dit verlof telt als dienstactiviteit, dus je bouwt anciënniteit op. Gevolgen voor vakantiedagen: dit verlof heeft geen invloed op je vakantiedagen. Gevolgen voor wettelijk pensioen: dit verlof heeft geen invloed op je wettelijk pensioen.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
Goed nieuws voor zwangere personeelsleden! Als je ziek wordt tijdens je zwangerschap, dan heb je vanaf nu nog steeds recht op je volledige bevallingsrust. Voordien werd ziekteverlof dat je vóór de bevalling opnam, afgetrokken van het verlof dat je na de bevalling kunt opnemen.
ouderschapsverlof; adoptieverlof of pleegzorgverlof; zorgverlof (kortdurend en langdurend); calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Je behoudt het recht op loon voor de feestdagen die binnen de eerste 30 kalenderdagen van je zwangerschapsverlof vallen.
Wij betalen de uitkering betaald ouderschapsverlof aan uw werkgever, nadat u (een deel van) uw verlof heeft opgenomen. We kunnen de uitkering ook achteraf aan u betalen. Hier moet uw werkgever dan voor kiezen in de aanvraag of bij een betaalverzoek.