Door koud water en een mild wasmiddel te gebruiken en de hoodie aan de lucht te laten drogen, blijft hij zacht, vervaagt hij niet en gaat hij lang mee.
Temperatuur. Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Normaal gesproken was je een trui op maximaal 30 tot 40 graden Celsius. Een wollen trui of andere delicate stof was je liever op 30 graden. Een katoenen trui die wat viezer is kun je wassen op 40 graden.
Zet de machine op het programma voor wolwas, koud water, 500 tot 600 toeren. Eén soeplepel wasmiddel is voldoende voor drie tuien. Gebruik zeker een waspoeder dat geschikt is voor wol. Droog kasjmier nooit in het zonlicht.
Was je hoodie niet elke keer nadat je hem hebt gedragen
Voor sommige soorten wasgoed, zoals vuile sportkleding, is wassen na elke draagbeurt een must. Maar dit geldt niet voor je hoodie. Het is prima om hem pas te wassen nadat je hem vijf of zes keer hebt gedragen.
Gebruik koud water en een mild wasmiddel als je je hoodie wast. Dit helpt de hoodie er zo lang mogelijk goed uit te zien. Een mild afwasmiddel is zacht voor het materiaal, terwijl koud water helpt om het zijn vorm te laten behouden. Als je heet water gebruikt zal het materiaal krimpen.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Wie geen wasverzachter gebruikt kan ook een scheut azijn in het wasverzachter reservoir van de wasmachine schudden. De azijn verhinderd dat zich zouten aan het katoen weefsel hechten. Een alternatief is de kledingsstukken bij het drogen een paar keer samen proppen en dan weer uit kloppen zodat ze weer soepel worden.
Heb je geen droger, dan droog je handdoeken voor een zacht resultaat het beste binnen op een rek (als het regent) of buiten wapperend in de wind. Door de beweging van de wind worden handdoeken zachter dan wanneer ze onbeweeglijk aan het rekje hangen.
Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
In plaats van de trui opvouwen, kun je beter de trui ophangen! Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Allereerst wol van het meest voorkomende schapenras: merinowol. Deze truien hebben vaak een fijne structuur, zijn dus niet superdik, maar wel warm en het blijft lang mooi. Scheerwol is onbeschadigde wol, verkregen van een gezond, levend schaap (worden wij blij van!).
Draag een oversized hoodie boven een T-shirt en een zwarte legging, fietsbroek of skinny jeans: zo heb je zonder moeite een stijlvolle outfit met sweatshirt. Ga je voor sportief, draag dan een sweatshirt met capuchon en lange mouwen met daaronder een T-shirt en een joggingbroek of trainingsbroek.
Een hoodie is de Engelse benaming voor een sweater met capuchon. Het is een trui met lange mouwen en het heeft meestal een buidelzakje op de buik.
Kies voor een hoodie in een bepaalde kleur als grijs, blauw of zwart en draag de andere kledingstukken in dezelfde kleur. Combineer het bijvoorbeeld met een statement wollen jas, een strak gesneden broek en nette schoenen.