Anoniem met iemand 'praten' kan helpen.Je kan ook terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813. Ook bij de huisdokter kan je je verhaal kwijt. Denk nooit dat er geen einde kan komen aan het slechte gevoel en de problemen waarmee je te kampen hebt.
Niet dood willen maar ook niet meer (zo) willen leven
Misschien ga je wel in therapie via je eigen huisarts of blijf je anoniem bij 113 en ga je in online therapie. Je krijgt dan een eigen psycholoog aangewezen waarin je in 8 sessies toewerkt naar een leven waarin je je zelfmoordgedachten kunt beheersen en controleren.
Ga dan eens na welke dingen je de komende tijd echt voor jezelf kunt gaan doen. Ga dingen doen die je leuk vindt en jou energie geven. Maak vervolgens een plan om ze ook echt te gaan doen. Door dat te doen kun jij van jouw negatieve spiraal een positieve maken.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Mensen met een passieve doodswens hebben een verlangen naar de dood zonder zelf plannen te maken of stappen te zetten om de dood te bespoedigen. Mensen met een actieve doodswens maken plannen of zetten concrete stappen met betrekking tot hun doodswens.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Lichaamsbeweging is belangrijk, niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je algemene gevoel van geluk. Zelfs regelmatig wandelen in de frisse lucht heeft een positief effect op je geluksgevoel. Zodra je aan het sporten bent, wordt dit gevoel nog eens versterkt.
Je vindt je levensdoel vooral door dingen te gaan doen en op die manier uit te vinden wat er bij jou past. Je ontdekt je levensdoel niet door in je hoofd te blijven en te gaan verzinnen wat je levensdoel is. Het gaat erom dat je gaat ontdekken wat er bij jou past. Wat jouw leven zin geeft.
Levenslust is een gevoel van levendigheid. Levenslust of levenslustig is een gemoedstoestand, oftewel een gevoel van levensblijheid en levensvreugde.
Je bent ook niet de enige met deze gedachten. Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Angst voor reacties van anderen, angst om het niet goed te doen. Een laag zelfbeeld waardoor je jezelf niet waardevol vindt voor anderen of de maatschappij. Daardoor voel je je ook niet geroepen om iets te betekenen voor een ander. En dus doe je geen nuttige dingen waar je je goed over zou kunnen voelen.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Volhardend gaat vooral over: het vasthouden aan eigen mening, zienswijze of gedachten. onverzettelijk zijn wanneer het over principes gaat. het realiseren van idealen of doelstellingen.
Je verloren voelen kan geworteld liggen in het feit dat anderen je geen goedkeuring lijken te geven over wat je doet of zegt. Vergeet die anderen. Jij hebt geen goedkeuring van anderen nodig om je goed te voelen. De manieren waarop anderen ons beoordelen zegt meer over hen dan over ons.
Een levensmissie, levensdoel is wat vervulling, zin en betekenis aan jouw leven geeft. Als jij leeft volgens je levensmissie, dan leef je vanuit je ware zelf. Er bestaan geen twijfels, zelfs geen vragen over wat en hoe jij je leven leeft.
Een boek dat iedere lezer aanzet om na te denken over de eigen baan en toekomst. Waardevol is de verbinding met zingeving. Werk geeft zin aan ons leven en door werk hebben we zin in het leven. Een hoopvol boek, want Marlene heeft de overtuiging dat 'het antwoord op jouw loopbaanvraag al in je zit'.
Wanneer je leven een puinhoop is, en je gewoon even niet waar je nu moet beginnen om je beter te voelen, ga dan opruimen. Door je leefomgeving op te ruimen voel je je al snel van binnen een stuk georganiseerder.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.