In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes.Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, wat een droge huid bijvoorbeeld nog droger maakt. Irritatie, een trekkend gevoel na het douchen of een bad, jeuk of een (extreem) droge huid kunnen het gevolg zijn.
Eczeem door kalk in het water
Mineralen die opdrogen op de huid kunnen poriën blokkeren en dus droogte, pukkeltjes, schilfers en een jeukend gevoel oproepen. Wat betreft eczeem kan zeer hard water de delicate huidbarrière beschadigen en bestaande gevoeligheden voor eczeem triggeren.
Hoewel het onlogisch klinkt, zorgt water ervoor dat de huid uitdroogt. De verdamping van water uit je huid neemt namelijk toe wanneer deze nat is. Ons lichaam is hierop ingesteld, maar een huid die langdurig of vaak achter elkaar nat is, droogt uit. Er kunnen ook allerlei stoffen in het water opgelost zijn.
Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.
Hard water is soms slecht voor je huid. Het kan nadelig werken voor eczeem, psoriasis en een droge huid. In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, wat een droge huid bijvoorbeeld nog droger maakt.
Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs van een rechtstreeks verband tussen hard water en eczeem. Wel is het geweten dat hard water de huid kan uitdrogen. Dat komt enerzijds door de dehydraterende en irriterende eigenschappen van de calcium- en magnesiumdeeltjes.
Zwemmersjeuk is huiduitslag die vaak heftig jeukt of brandt. U krijgt rode vlekjes die branderige pukkeltjes en blaasjes worden. De huidslag begint direct of binnen 2 dagen nadat u heeft gezwommen in zoet natuurwater. Larven van een platworm die in dat water leven kunnen in de huid kruipen.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Waterontharder huid? Een waterontharder kan huid en haren hun glans teruggeven en in betere conditie brengen. Dat kan, omdat hard water (met veel opgeloste kalk erin) je huid rood en droog maakt. Bestaande huidcondities zoals eczeem kunnen verergeren door het gebruik van hard water om te douchen of een bad te nemen.
Kan je allergisch zijn voor water? Ja, dat kan. Je kan een gevoeligheid hebben voor een onderdeel dat aanwezig is in water. Bij een reactie op water denkt men in eerste instantie meestal aan chloor of chemische stoffen.
De huid droogt uit na contact met warm water waarna de jeuk kan verergeren. Probeer daarom niet te vaak, te lang of te heet te douchen of in bad gaan. Gebruik daarbij ook een hypoallergene, parfumvrije bad- of douche emulsie of gel. Na het douchen de huid niet droog wrijven maar droog deppen.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat kalk het ontstaan van eczeem niet veroorzaakt. Maar hard water kan de ziekte verergeren door de minerale kristallen waaruit het bestaat. Deze kristallen kunnen inderdaad een tintelend gevoel op de huid of jeuk veroorzaken.
Voor mensen met een droge huid is het af te raden om vaak, lang en warm te douchen of te baden. Douche niet te lang (tot vijf minuten). Gebruik lauw water (maximaal dertig graden) en douche maximaal één keer daags met een ph-neutrale en parfumvrije douche- of badolie (bijvoorbeeld Balneum Hermal of Sebamed).
Water is essentieel voor het fusioneren van het lichaam en alle organen. Door water drinken kan je de vocht- vetbalans in je huid verbeteren. Hierdoor ontstaat er een gezondere huid en voorkom je meer puistjes. Let wel op, water is belangrijk, maar het is niet het wondermiddel.
Water zorgt voor een elastische en stralende huid
Water is essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt comfortabel aan.
Voor je lichaam, en dus ook voor je huid, is het belangrijk dat je zo'n anderhalve tot twee liter vocht per dag binnenkrijgt. Bij die anderhalve liter telt elk kopje of glaasje mee, dus ook je koffietje en glaasje fris. Natuurlijk kun je om heel veel redenen beter voor water of thee kiezen dan frisdrank.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
– Zacht water is even belangrijk als een goede shampoo. Haar is soepeler, schoner en glanst beter als het met zacht in plaats van met hard water gewassen wordt. Zacht water is beter voor gezond haar. – Zacht water zorgt er voor dat wasgoed langer meegaat en zijn kwaliteiten langer behoudt.
Vitamine C zorgt ervoor dat de kalk uit je haar wordt verwijderd. Je kan probleemloos in een supermarkt vitamine C in poedervorm kopen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is een halve theelepel poeder toevoegen aan een glas water. Giet de hele inhoud van het glas over je haar en laat het even inwerken.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”