Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen als ik ziek ben?

Als uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbiedt als u ziek bent, is het in het algemeen niet verstandig akkoord te gaan met de vaststellingsovereenkomst, omdat u dan wellicht niet in aanmerking komt voor een werkloosheidswetuitkering (WW-uitkering) of een Ziektewetuitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Wat is een vaststellingsovereenkomst bij ziekte?

Een vaststellingsovereenkomst bij ziekte, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd, is een overeenkomst die wordt opgesteld wanneer een werkgever en werknemer besluiten de voortgang van een arbeidscontract te beëindigen. De overeenkomst vloeit doorgaans voort uit een ontslag met wederzijds goedvinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vaststellingsovereenkomstjurist.nl

Kun je je baan opzeggen als je in de Ziektewet zit?

Nee, er geldt een opzegverbod voor de werkgever om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Ontslag door ziekte is dus niet mogelijk. Tijdens ziekte krijgt u dus extra ontslagbescherming. Let wel, ontslag op staande voet is wel mogelijk als u de werkgever daarvoor een dringende reden geeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op novumjuristen.nl

Wat gebeurt er als je ziek uit dienst gaat?

Als u ziek uit dienst gaat, meldt u zich ziek bij uw werkgever. Op de laatste dag van uw dienstverband meldt uw werkgever u ziek bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Vraag het wel na bij uw werkgever of hij dit gedaan heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan ik zelf om een vaststellingsovereenkomst vragen?

Je hebt medewerking van jouw werkgever nodig wanneer je zelf ontslag neemt en je dit met wederzijds goedvinden wil doen. De werkgever moet dan een vaststellingsovereenkomst opstellen die voldoet aan alle eisen. Vervolgens moeten jullie deze beide ondertekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Mijn werkgever vraagt mij om een vaststellingsovereenkomst te tekenen, maar ik ben ziek. Is dat erg?

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel maanden salaris bij vaststellingsovereenkomst?

Vaak geldt deze vergoeding in de praktijk als de ondergrens in de onderhandelingen. De transitievergoeding bedraagt in de basis 1/6 maandelijks rekenloon per half jaar dat het dienstverband duurt. De transitievergoeding is in 2020 gemaximeerd op € 81.000,- bruto, of een jaarsalaris als dat meer is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vaststellingsovereenkomst.info

Wat als je ontslag hebt genomen en ziek wordt?

Ziek bij ontslag

Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op re-integratiegids-vo.nl

Kan een werknemer ziek uit dienst?

Gaat een werknemer ziek uit dienst, dan moet je dit als werkgever melden bij het UWV. Je doet dit op de laatste dag van het dienstverband. Als werkgever vraag je ook een ziektewetuitkering aan bij UWV voor de werknemer. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maximaal € 455,-.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op xperthr.nl

Kun je solliciteren als je ziek bent?

Je hoeft bij een sollicitatie niet te zeggen dat je ziek bent. Je bent alleen verplicht om ziektes en beperkingen te melden, waarvan je verwacht dat je hierdoor niet goed je werk kunt doen in je nieuwe functie. Bij sommige beroepen is een medische keuring verplicht, omdat het onderdeel is van de sollicitatieprocedure.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Heb je recht op transitievergoeding als je ziek uit dienst gaat?

Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe lang mag je ziek zijn voor ontslag?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan ik ontslag nemen om medische redenen?

Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Wat moet ik mijn werkgever vertellen waarom ik ziek ben?

Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe snel reageren op vaststellingsovereenkomst?

Zeg daarom tegen uw werkgever dat u over het ontslagvoorstel moet nadenken. En spreek af na hoeveel dagen u moet reageren. Het is normaal om na 7 tot 14 dagen te reageren. Een andere naam voor de vaststellingsovereenkomst is 'beëindigingsovereenkomst' of 'ontslag met wederzijds goedvinden'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe kom je tot een vaststellingsovereenkomst?

Vaststellingsovereenkomst. Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werkgever alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Deze overeenkomst is het bewijs van de afspraken die u samen maakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat is het voordeel van een vaststellingsovereenkomst?

Een ontslag met een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Het scheelt u en uw werkgever veel tijd en geld. Uw werkgever hoeft dan namelijk niet naar het UWV of de kantonrechter om toestemming te vragen voor het ontslag. Ook voor u zitten hier voordelen aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Wat zijn je rechten als je ziek bent?

Loondoorbetaling. Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Wat moet je zeggen tegen een bedrijfsarts?

Wat zeg je tegen je bedrijfsarts?
  • Vertel de bedrijfsarts daarom zo precies en concreet mogelijk wat je mankeert en hoe je momenteel (dis)functioneert. ...
  • De bedrijfsarts werkt volgens een richtlijn: dat kan je extra stress bezorgen. ...
  • Bij een burn-out werkt dat niet: je brein is ontregeld en je bent uitgeput.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op csrcentrum.nl

Wat mag een werkgever niet vragen bij ziekte?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Wat kost het als iemand ziek uit dienst gaat?

Eindigt het dienstverband van uw werknemer tijdens zijn ziekte? Dan hoeft u het loon niet meer door te betalen. U meldt uw werknemer ziek op de laatste dag van zijn dienstverband.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoeveel salaris krijg je als je ziek uit dienst gaat?

Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je ziek de WW in?

Wordt u ziek tijdens uw WW-uitkering? Dan meldt u zich ziek bij UWV. U doet dit uiterlijk op de tweede dag dat u ziek bent. Dit geldt ook als u ziek bent tijdens uw vakantie in het buitenland.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan ik ontslag nemen tijdens mijn re-integratie?

Dit houdt in dat de wet je gedurende 104 weken (twee jaar) beschermt tegen ontslag tijdens ziekte. In deze periode mag jouw werkgever je arbeidsovereenkomst dus niet opzeggen. Je werkgever mag pas je ontslag indienen als je langer dan twee jaar ziek bent en hij of zij alles aan jouw re-integratie heeft gedaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Hoe hoog is transitievergoeding bij ziekte?

Voor het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding ga je uit van 100% bruto maandsalaris inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Als een medewerker ziek is, krijgt hij SOMS nog maar 70% van zijn laatst verdiende brutosalaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op transitievergoeding.nl

Hoeveel hou je netto over van transitievergoeding?

De transitievergoeding wordt berekend over het gehele dienstverband vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst. De transitievergoeding bedraagt voor alle werknemers 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar, en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rekenkeizer.nl

Populaire vragen