Hou zeker rekening met een minimale dikte van 20 cm voor een betonvloer op isolatie. De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal: wanneer je een bestaande betonvloer langs de bovenkant isoleert, dan kies je best voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde dat ook bij een geringe dikte goed isoleert.
Nieuwe betonvloer isoleren
Het isolatiemateriaal dient op PE folie geplaatst te worden. De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn. De gewapende afwerkingslaag komt bovenop de isolatie na het leggen van een PE folie en dient minimaal 8 centimeter dik te zijn.
Een performante isolatielaag is 8 à 10 centimeter dik. Past dit niet in uw berekende vloeropbouw, dan voorziet u best een minimale isolatielaag van 3 à 4 cm om de thermische isolatiewaarde van uw vloer op te krikken. Doorgaans wordt dit gedaan met geslotencellig PUR-schuim.
Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) is in dergelijke situaties een verstandige optie. XPS is opgewassen tegen een hoge mate van vloerbelasting. Daarnaast is dit isolatiemateriaal vochtafstotend en schimmelbestendig, waardoor het ook uitermate goed van pas komt bij het isoleren van betonvloeren in kelders.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Gemiddeld zal de temperatuur van uw huis met alleen vloerisolatie tot wel 4 graden Celsius omhoog gaan. Ook is het belangrijk om te weten dat met vloerisolatie uw huis in de zomer kouder aanvoelt.
Je betonnen vloer goed isoleren, zorgt voor de volgende voordelen: Lager energieverbruik: je hoeft minder te stoken om de temperatuur in je huis op een aangenaam niveau te houden. Zo bespaar je maandelijks flink op je energierekening. Hoger warmtecomfort: een niet geïsoleerde betonvloer kan warmte niet goed vasthouden.
Vrijwel alle soorten vloerisolatie kan je zelf doen, maar kan je ook laten doen. Soms gebruikt een professional wel ander materiaal dat beter isoleert maar lastig werkbaar is voor de doe-het-zelver, zoals pur. Door de stappenplannen en klusvideo's te volgen merk je dat het isoleren van je vloer goed zelf te doen is!
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
Nieuwbouw: overschrijd het S-peil niet. Wie een nieuwbouwwoning bouwt, moet rekening houden met het S-peil. Om aan een S-peil van S31 te voldoen, zijn een uitstekende isolatie en luchtdichtheid geboden. Met 12 centimeter Multimax 30 blijf je makkelijk onder die grens.
Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol met een lambdawaarde van 0,04 W/mK en je wil een Rd-waarde van 4,5 m²K/W bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd-waarde met de Lambdawaarde. Je krijgt dan: 4,5 x 0,04 = 0,18. Het resultaat is de dikte van de isolatielaag in meter.
Beste vloerisolatie door hoge isolatiewaarde
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim* leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren.
Het extra stevige T200 bouwfolie dat transparant is, wordt vaak toegepast bij het storten van een nieuwe betonvloer. Je gebruikt het folie dan als beschermlaag tussen de ondergrond en het beton om te snel uitharden te voorkomen. Daarnaast heeft het nog 2 andere voordelen, namelijk: Bescherming tegen vocht en kou.
Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een hogere besparing dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen.
Door kruipruimte isolatie blijft de warmte beter in de woning hangen. Ongeveer 20% van de warmte die in een huis gestopt wordt, gaat verloren als de kruipruimte niet geïsoleerd is. Door de kruipruimte te isoleren krijgt optrekkend vocht vanuit de bodem geen kans.
Door het aanleggen van vloerisolatie bezuinig je behoorlijk wat geld.Zo gaat bijvoorbeeld het gasgebruik in het huishouden omlaag.Dit zorgt ervoor dat vloerisolatie extra zinvol is. Je verstookt ieder jaar door de vloeren te isoleren 320 m3 minder gas in vergelijking met vloeren die niet geïsoleerd zijn.
Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
Met vloerisolatie bespaar je 10-15% op je gasrekening; dat is zo'n 5-7 m3 gas per m2. Vloerisolatie met vloerverwarming bespaart nog meer: 7-9 m3 gas per m2. Daarmee loopt de besparing op je gasrekening zelfs op tot 20%. De kosten van vloerisolatie heb je via de energierekening binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend.
Hoeveel bedraagt de vloerisolatie subsidie? Voor vloerisolatie kan je een subsidie krijgen van € 5,50 per m², voor het isoleren van de zoldervloer bedraagt de subsidie € 4 per m². Je moet dan wel minimum 20 m² aan vloer isoleren.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
TEGEL, STEEN & GIETVLOER
Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat.