Sushi is nu zo populair omdat het voor een groter publiek toegankelijk is geworden. Dit komt door de lagere prijs en het all you can eat concept, dus onbeperkt genieten van sushi voor een vaste prijs. Ook worden er steeds meer sushi restaurants geopend, waardoor er bijna in elke stad wel sushi kan worden gegeten.
Per persoon eet je ongeveer 9 stukjes sushi als hoofdgerecht. Dit is dus zo'n 175-200 gram gekookte rijst per persoon. Dit komt overeen met 75 gram ongekookte rijst. Denk om de juiste verhouding water en rijst, je kunt hiervoor 1,5 keer meer water dan rijst aanhouden.
Sushi is een veelgegeten gerecht in Japan. Een stuk sushi bestaat uit rijst met daarop of -in verschillende ingrediënten. Vaak bevat sushi (rauwe) vis, maar er zijn ook varianten met vlees of vegetarisch. Meestal wordt er ook zeewier gebruikt, dit zie je vooral bij de rolletjes die maki worden genoemd.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Grotere stukken sushi, zoals nigiri (veel rijst met een stuk vis), tellen zo'n 50 kcal. Stel je eet twee sushirolls, a 6 tot 8 stuks, dan komt het aantal calorieën al gauw neer op 600 kcal.
De sushi zoals we die vandaag de dag kennen, vindt zijn oorsprong in het huidige Tokyo van begin negentiende eeuw. Mensen konden zich meer veroorloven waardoor versere zoetwatervis populair werd. In deze tijd werd er volop geëxperimenteerd met andere zeevruchten en groente die in de sushi werden verwerkt.
Rond het einde van de jaren tachtig kwam sushi naar Nederland en sinds die tijd zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van sushi geweest. Het all-you-can-eat-concept deed zijn intrede en sushi bestellen werd populair.
Het aantal sushi restaurants verschilt sterk per regio. Inmiddels zijn er in Nederland maar liefst 364 sushi restaurants.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
Tori: betekent kip. Kip wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in grillgerechten die je in sushi-restaurants vaak ook kunt eten.
Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel.
De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi. Nu kan dus gelijk het misverstand uit de weg worden geruimd dat sushi altijd uit een combinatie van rijst en rauwe vis bestaat. Er zijn varianten met gekookte vis (krab, garnaal, inktvis) of vegetarische lekkernijen als nigiri tamago met omelet.
Verse vis herken je aan de geur, een verse vis ruikt namelijk niet. Zodra een stuk vis naar vis ruikt dan is het in principe niet meer vers genoeg voor de sashimi of de sushi. Dit klinkt wellicht vreemd maar je zult het verschil merken als je vis koopt die niet naar vis ruikt.