Digitale-tv gebruikt de techniek Digital Video Broadcasting (DVB), en werkt met pixels in plaatst van beeldlijnen. Het geluid- en beeldsignaal wordt omgezet in bits, en is daarom compacter. Doordat de signalen kleiner worden gemaakt, kan er meer beeld en geluid door dezelfde kabel verstuurd worden.
De eerste (zwart/wit) televisie-uitzending was op 2 oktober 1951 om kwart over acht vanuit de NTS-studio in Bussum. De serie heette 'de Toverspiegel'. Dit was een dramaserie die anderhalf uur duurde. De serie ging over het verleden, heden en de toekomst van de communicatie.
In een kleurentelevisie zijn er drie elektronenkanonnen achter in de beeldbuis, in vroege modellen in een driehoek geplaatst, maar later naast elkaar (in-line beeldbuis). Direct achter de voorzijde van de beeldbuis is een raster geplaatst, het zogenaamde schaduwmasker.
Een televisietoestel kost ongeveer 1250 gulden (570 euro). De VPRO verzorgt voor het eerst een televisie uitzending.
Het matglazen scherm was 30 bij 30 cm en twintig personen konden tegelijk kijken. Deze geschiedenis is nauw verbonden met die van Philips. De eerste zenders werden gebouwd door televisiepionier Erik de Vries die werkzaam was bij het Philips Natuurkundig Laboratorium.
De elektromechanische televisie die Paul Nipkow ontwikkelde en patenteerde in 1884 was de basis hiervan, de zogenaamde Nipkowschijf. In deze snel ronddraaiende platte schijf waren kleine gaatjes in een spiraalvormig patroon aangebracht.
Om te zorgen dat het digitale signaal jouw televisie bereikt, moet je een coax kabel aansluiten. Je hebt hiervoor een vrouwelijke IEC connector nodig voor in de wandcontactdoos en een mannelijke IEC connector voor in de televisie. Dit zijn bovendien de enige connectoren die op jouw aansluitdoos en tv passen.
Zet de tv aan als je dat nog niet gedaan hebt en sluit de kabel vervolgens goed aan. Als je tv meerdere HDMI-poorten heeft, let dan op het HDMI-poortnummer dat je gebruikt. Schakel over naar de HDMI-bron op je tv. Gebruik de knop SOURCE of INPUT op je tv of afstandsbediening om de HDMI-poort te selecteren.
De zendtijd wordt in 1962 uitgebreid naar dertig uur per week en in 1964 wordt er een tweede net toegevoegd: Nederland 2. Op televisie kunnen kinderen zich vermaken met Dorus of De Fabeltjeskrant. Bij volwassenen zijn vooral Ja zuster, nee zuster, Voor de vuist weg en Top of the Pops erg populair.
De uitvinder van de tv was John Logie Baird. Samen met andere ingenieurs ontwikkelde hij de eerste tv, waarop hij in 1922 patent aanvroeg. In 1926 demonstreerde hij voor het eerst de tv aan het publiek en drie jaar later, in 1929, werden de eerste beelden via een beeldbuis vertoond in het Kurhaus in Nederland.
Met de introductie van kleurentelevisie in 1967 liet Nederland de jaren vijftig definitief achter zich. 'Het ging om democratisering en het doorbreken van oude structuren. ' Slotdeel van een tweeluik over de komst van kleuren-tv.
Het grote verschil tussen digitale televisie en analoge televisie is de 'taal' waarin het televisiesignaal verstuurd wordt: met digitaal gaat het om enen en nullen. Om digitaal te kijken moet je apparatuur in huis hebben die in staat is om deze taal van enen en nullen te begrijpen.
Analoge tv
De technische uitleg: Analoge tv is een lineair signaal waardoor er heel wat gegevens verloren gaan voor de beelden op je scherm verschijnen. De kwaliteit is dus niet zo goed als bij digitale tv. Analoge tv wordt trouwens ook niet verder ontwikkeld.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Aansluiting analoge televisie
Als je via de kabel naar analoge televisie wenst te kijken heb je voldoende aan de binnenkomende coax-kabel. Analoog televisie kijken via de oude telefoonlijn is niet mogelijk. De technologie laat het doorsturen van analoge televisiesignalen niet toe.
Bij welke internetproviders kan ik nog tv kijken via de kabel? Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.
Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
Je kan met de Ziggo GO app programma's kijken op je smartphone, tablet of ander apparaat. Een geschikte televisie kopen. Lees hieronder waar je op moet letten.
Einde van analoog tv-kijken
Ben jij een van de 100.000 mensen die vandaag nog analoog kijkt? Dan zal er het komende jaar wel wat veranderen voor jou. Telenet trekt tegen eind 2021 definitief de stekker uit het analoge tv-signaal.
De mengtrap zet het hoogfrequente signaal om in een MF- oftewel middenfrequent signaal. De mengtrap zorgt ervoor dat het ontvangen signaal telkens wordt omgevormd tot één vaste frequentie. Zo kan elk signaal onafhankelijk van de frequentie op gelijke wijze worden verwerkt.
Het principe van kleurentelevisie is ongeveer hetzelfde als de zwart wit televisie maar er zijn duidelijk verschillen. Het licht dat onze ogen kunnen waarnemen bestaat uit drie primaire kleuren: rood, groen en blauw. Door deze kleuren te mengen ontstaan allerlei andere kleuren.
Er zijn in principe maar 2 soorten tv's te vinden in winkels: lcd-tv's en oled-tv's. Veruit de meeste tv's zijn lcd-tv's met led-achtergrondverlichting. Daarom worden ze ook wel led-tv's genoemd. Maar oled-tv's worden steeds populairder.