De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Volgens Collins is het voor een gezond persoon ,,onmogelijk een overdosis aan bananen binnen te krijgen”. ,,Je moet echt zo'n 400 bananen per dag eten om een kaliumgehalte op te bouwen die tot een hartstilstand kan leiden”, legt ze uit aan BBC. ,,Bananen zijn niet gevaarlijk, in feite zijn ze juist heel goed voor je.”
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Bananen en afvallen
Bananen zijn geschikt om te eten als je wilt afvallen. Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium.
Vezels vergroten het volume van de darminhoud
Zo zorgen ze er in combinatie met voldoende vocht voor dat je darmen bewegen en vergroten ze het volume van de darminhoud. Het Voedingscentrum adviseert zo'n 30-40 gram voedingsvezels per dag te eten; in een kleine banaan zit 1,9 gram.
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een tot drie bananen per dag wordt gezien als een matige hoeveelheid voor de meeste gezonde mensen. Zorg ervoor dat je deze vrucht eet als onderdeel in een evenwichtig dieet waarin alle nutriënten zitten die je lichaam nodig heeft (met toestemming vertaald).
„Alle fruitsoorten zijn gezond, waaronder de banaan. Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal twee porties fruit per dag te eten.” Wel raadt Groenenberg aan voldoende te variëren.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Afvallen door bananen te eten als ontbijt. Eet elke ochtend een banaan en val vijf kilo af binnen een week! Het mooie hieraan is dat een banaan in de morgen geen verdere aanpassingen eist van je normale eetroutine. Daarnaast vergt dit dieet geen grote inspanningen en kun je op deze manier toch makkelijk afvallen.
Sterker nog, ook bij natuurlijke processen komt deze hoeveelheid vrij.” Wanneer fruit bijvoorbeeld heel erg rijp is, ontstaat er een klein beetje alcohol door het gisten. Zo kan in vruchtensap 0,5 procent zitten en in een rijpe banaan 0,1 procent.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Het stuk fruit heeft ook genoeg gezondheidsvoordelen. Zo zit het vol gezonde voedingsstoffen als kalium, vezels en magnesium. Eet daarom je banaantje eens door een bakje havermout of yoghurt. Door banaan op een lege maag met ander eten te mixen, wordt het zuur uit de banaan geneutraliseerd.
Bananen op lege maag
Bananen vullen je tijdelijk en laten je slaperig en vermoeid achter. Bananen zijn zuur van aard; daarom kan het darmproblemen veroorzaken als het op een lege maag wordt geconsumeerd.
Energie. In bananen zitten veel koolhydraten die voor energie zorgen. Na het eten van twee bananen heb je genoeg energie voor een sportieve training van maar liefst negentig minuten. Maar ook na afloop van zo'n inspannende activiteit is het slim om een banaan te eten.
De banaan geeft onvoldoende energie om het tot de lunch uit te houden. Daarnaast heeft suiker ook een verzurende werking op het lichaam, dat kan leiden tot ontstekingen en een ontregelde spijsvertering. Werkt je darmflora niet optimaal? Dan kun je op termijn zelfs bijkomen.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.