Ayurvedische behandelingen en consulten worden vergoed als de behandelend arts of therapeut lid is van de ANVAG en de zorgverzekeraar de ANVAG erkent als beroepsvereniging. Voor het meest actuele vergoedingenoverzicht voor Ayurveda raadpleeg je Zorgwijzer.
Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk via de basis GGZ of specialistische GGZ, onder verwijzing van een arts. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Via de basis GGZ worden mensen met mildere, niet-complexe psychische klachten behandeld.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
De ayurvedische massage is een van de behandelmethoden binnen het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem ayurveda. Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem. Het is een duizenden jaren oud holistisch systeem afkomstig uit India en betekent kennis (veda) van het leven (ayur).
Het valt onder de categorie van de 'alternatieve geneeswijzen'. De therapie werd voor het eerst beoefend in de jaren '70 en werd toen gepromoot onder de naam Mora-therapie.
Osteopathie valt onder de vergoeding 'alternatieve geneeswijzen' van de aanvullende zorgverzekering. Omdat het niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, hoef je ook geen (vrijwillig) eigen risico te betalen. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden osteopathie.
Vergoeding aanvullende verzekering
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Veel mensen menen baat te hebben bij alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, chiropractie, haptotherapie, osteopathie, of andere therapieën. Deze therapieën zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. Meestal omdat het effect van de therapie niet is bewezen.
Alternatieve behandelingen € 40 per dag tot € 300
antroposofie. acupunctuur. acupressuur. psychologische hulpverlening.
Alternatieve geneeswijzen
Onder andere Shiatsu therapie en acupunctuur vallen hieronder. Massage valt meestal onder alternatieve geneeswijzen.
Bij een holistische massage gaan we samen op onderzoek wat je klachten/spanningen/thema's je willen vertellen. Wat wil er opgemerkt, geuit en gevoeld worden? Via aanraking kom je dichter bij jezelf en krijg je de mogelijkheid om te voelen in het moment.
Met een Energetische Massage ben je heel bewust bezig om mogelijke blokkades, op welk niveau dan ook, op te lossen zodat alles in het lichaam weer prettiger gaat stromen: emoties, gedachten, energie… Je bent bezig met het totale plaatje, dus je hebt een holistische benadering als je gaat masseren.
De gedachte van holistisch energetische therapie is dat een holistisch energetisch therapeut de samenhang ziet van diverse klachten en door middel van bijvoorbeeld reading en healing op energetisch niveau de blokkades in het lichaam probeert te vinden en op te heffen.
Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
Ayurvedische leefstijl
De leefstijl richt zich daarbij op een goede afstemming op de seizoenen, de soort activiteiten die men tijdens werk en vrije tijd onderneemt, en op de dagelijkse routine. Veel mensen zijn ver afgedwaald van de principes die daarbij een rol spelen.
EMDR therapie vergoeding vanuit basisverzekering
EMDR valt onder de Basis Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). De basisverzekering vergoedt de kosten hiervan volledig. Om de kosten van EMDR vergoed te krijgen, stellen verzekeraars wel als voorwaarden dat er sprake moet zijn van een post traumatisch stresssyndroom.
EMDR is niet gevaarlijk wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door ervaren EMDR therapeuten. EMDR kan gevaarlijk zijn wanneer een onervaren begeleider het protocol niet goed opvolgt. Er kunnen dan bijvoorbeeld nieuwe trauma's bij je naar boven komen, waar je vervolgens niet de juiste nazorg voor krijgt.
De kosten voor EMDR bedragen 90 euro per consult van 45 minuten. Consulten van kinderen duren meestal 45 minuten, van jonge kindere 30 minuten. Consulten van volwassenen meestal 1 uur tot anderhalf uur. De kosten voor natuurgeneeskundige behandeling bedragen 90 euro per uur.