Een hark, raak, rakel, rijf of gritsel (Vlaams) is een stuk tuingereedschap dat gebruikt kan worden om een deel van de tuin dat al grof geëgaliseerd is fijner te egaliseren. Daarnaast kan een bladhark gebruikt worden als een soort bezem om gevallen blad of afgemaaid gras van het gazon te vegen.
Heb je veel bodembedekkers of grindpaden in je tuin, investeer dan in een kunststof hark. Die heeft kortere, dikkere, maar nog altijd soepele tanden waarmee je verrassend gemakkelijk de bladeren van je planten en van het grind kunt harken, zonder dat je de planten schendt, of je al het grind mee opharkt.
Heeft u een klein stukje gazon dat u wilt verticuteren? Dan kunt u prima een speciale verticuteerhark gebruiken. De hark heeft een aantal scherpe messen waarmee u tot 1 centimeter diep in de grond kan snijden. Zo worden wortels van mos doorgesneden zodat het mos vervolgens afsterft.
Best Geteste Hark
Er zijn erg veel goede harken op de markt, maar uiteindelijk kon er natuurlijk maar één de beste zijn. En in dit geval was dat overduidelijk de hark van het merk Idealspaten- bredt! Deze is verkozen tot veruit de beste hark van 2022! En daarmee mag de hark zichzelf ook de beste koop hark noemen.
Handmatig verticuteren doe je namelijk 'gewoon' met een verticuteerhark. Dit is een hark die in plaats van tanden messen heeft. Door met die messen het gras uit te kammen verwijder je vilt en mos en woel je dus de bovenste laag van de aarde om.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Bladharken worden gebruikt om grasmaaisel en bladeren van je gazon te vegen. Met een bladhark kun je je gazon perfect onderhouden. De bladhark wordt in de herfst gebruikt zodra de eerste bladeren vallen. Dit voorkomt donkere vlekken in het gazon.
De GARDENA Combisysteem Bladhark is naar onze mening de beste gazonhark van dit moment. Met deze hark kun je moeiteloos bladeren, gemaaid gras en ander tuinafval bij elkaar harken. Je geniet hierbij van sterke tanden, van een instelbare werkbreedte en van een subliem kwaliteit.
Een verticuteerhark wordt gebruikt om het gazon te verluchten. Een te dikke laag dood gras, mos en andere materialen dat op het gazon ligt zorgt ervoor dat er geen vocht en meststoffen meer bij de wortels kunnen komen.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Het harken en schoffelen moet recht voor je gebeuren. Houdt je hark of schoffel daarom ongeveer in een hoek van 45 graden voor je. Hiermee voorkom je dat je voorovergebogen gaat staan. Probeer vooral je armen te gebruiken tijdens de werkzaamheden.
Bladblazer. Het verwijderen van bladeren met een bladblazer is een snelle oplossing om je bladeren bij elkaar te blazen. Het kost minder energie dan het bij elkaar harken van bladeren en ook op lastige plekken zoals grind krijg je de bladeren prima weggeblazen.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet. Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.