Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen.
Minderjarigen tussen 12 en 18 jaar kunnen wel een strafblad krijgen. Een HALT-straf komt niet op het strafblad. Zaken via Halt zijn bijvoorbeeld diefstal van een fiets of vernieling van een ruit.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking;dan wel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Minderjarige kunnen een geldboete en/of een taakstraf opgelegd krijgen van zowel de officier van justitie, als de rechter.Daarnaast heeft de rechter de mogelijkheid om jeugddetentie op te leggen. De maximumstraffen bij minderjarigen liggen lager dan bij volwassenen.
Alhoewel ook kinderen van 16 en 17 als minderjarig worden beschouwd, is (vrijwillige) seks met deze leeftijdscategorie in beginsel niet strafbaar.
Als je minderjarig bent, dus jonger dan 18 jaar, krijg je meestal een lagere straf van de kinderrechter. Je mag dan ook kiezen voor een werkstraf via Halt. Ben je ouder dan 18 jaar dan val je onder het volwassen strafrecht.Je moet voor de rechter komen en je krijgt een strafblad.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Alle veroordelingen die een persoon oploopt verschijnen op dit strafregister: correctionele veroordelingen, veroordelingen door de politierechtbank, ook gunstmaatregelen zoals opschorting van de uitspraak van de veroordeling of een veroordeling tot een straf met uitstel.
Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van jongeren met een strafblad worden altijd verstrekt aan de rechter en de officier van justitie.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent zal van onbesproken gedrag moeten zijn.
Bij zware misdrijven (feiten waarvoor u volgens de wet 6 jaar of meer kunt krijgen) wordt het strafblad in principe verwijderd als er 30 jaar zijn verstreken na de einduitspraak of na het volledig voldoen van de strafbeschikking. In ieder geval worden de gegevens 20 jaar na het overlijden van de betrokkene verwijderd.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Conclusie. Een strafblad kan gevolgen hebben voor verschillende aspecten van iemands leven, zoals het vinden van werk of het reizen naar bepaalde landen. Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder heeft een strafblad.
Redenen om geen VOG te krijgen
U bent in de afgelopen vier jaar veroordeeld voor een misdrijf en de aanvraag is gerelateerd aan de functie die u gaat vervullen. U heeft een beroepsverbod opgelegd gekregen, bijvoorbeeld omdat u in het verleden de fout in bent gegaan bij uw werk als advocaat, notaris of accountant.
Maximimumstraffen in jeugdstrafrecht
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar.
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Standaard terugkijktermijn VOG: 4 jaar
De standaard terugkijktermijn voor een verklaring voor goed gedrag is 4 jaar. Dit betekent dat je 4 jaar na de straf weer een VOG kunt krijgen.
Is iemand ouder dan dertien maar jonger dan zestien? Dan zijn seksuele handelingen toegestaan wanneer iedereen toestemming geeft en het leeftijdsverschil max.3 jaar is. Een extra voorwaarde is dat niemand een vertrouwens- of gezagsrelatie mag gebruiken (vb.
Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je volgens de wet seks hebben als: iedereen toestemming geeft en dit dus echt zelf wil. niemand hun vertrouwens- of gezagsrelatie gebruikt (zoals bv je chiroleider of je sporttrainer) het leeftijdsverschil maakt niet meer uit.
Nieuwe wet met voorwaarden. Seks hebben op 14 jaar is niet meer strafbaar. Dat zal in een nieuwe wet staan.