1. Steenkool prijs. Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton. Momenteel is deze prijs alleen maar verder aan het stijgen.
Prijs in de winkel: € 12,70/zak
Is één van de belangrijkste antracieten op de markt. Deze iets hardere kool geeft weinig assen en zeer veel warmte. Het is een mooi blinkende kool die praktisch geen stof geeft.
Eén zak kost 5,50 euro en 38,50 euro voor één mud (ongeveer honderd liter). In zijn winkel staan een klassieke potkachel en een zwarte kolenkit, aan de wanden prijken foto's uit vroegere tijden en aan het plafond zijn met touwtjes oliekannen van bewoners bevestigd.
deKolenboer.nl levert de beste kolen die er te krijgen zijn; Antraciet kolen en eierkolen, maar ook vetkolen en bruinkoolbriketten.
Je kiest voor puur antraciet of de ietwat zachtere. De meeste kachels zijn voorzien om de maten 8/15, 12/22 en 20/30 te verwerken. Des te groter ze zijn, des te meer zuurstof er tussen deze kan en des te makkelijker je de kachel kan aanhouden. Grotere kolen geven ook wat meer warmte maar zijn duurder.
Die zijn minder vervuilend, omdat ze minder zwavel uitstoten. Ze zijn ook minder vuil, omdat er amper vier procent van het volume aan as achterblijft. Volgens Vrinssen is verwarmen met kolen zo'n veertig procent goedkoper dan met mazout en zo'n 25 tot 30procent goedkoper dan gas.
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
We hebben op dit moment nog 826001 Mt kolen 'proven reserve' in de grond zitten. Zegt BP en oliemannen kunnen het weten want die zijn zuinig & voorzichtig met onze voorraden.
Een kolenkachel met een gemiddeld vermogen van 5.000 kcal/uur heeft per uur 9.000 m³ lucht nodig om correct te kunnen werken. Er moeten dus bijna altijd ventilatieroosters voorzien worden.
Bijvoorbeeld: een mud aardappelen weegt (ongeveer) 70 kg. Bij de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1820 werd een mud gelijkgesteld aan 100 liter. In de IJkwet van 1937 (nu: Metrologiewet) werd het mud officieel afgeschaft, maar het heeft zich in het spraakgebruik gehandhaafd.
Iedereen wist vroeger wat een mud kolen was, ook al wist niet iedereen hoeveel zoiets woog. Het was eigenlijk een inhoudsmaat van 100 liter, maar het gewicht in kolen lag al gauw om en nabij de veertig tot vijftig kilo. Vandaar die zakken van een halve mud.
Smeedkool is zeer voordelig voor het bereiken van duurzame en hoge temperaturen. De verbrandingswarmte is dan ook bijzonder geschikt voor het smeden. De juiste kolen voor een smidsvuur vindt u ook terug in de webshop!
Steenkool komt voor in diverse kolensoorten en -kwaliteiten zoals antraciet, ess- (of halfvet)kool, rookzwakke (of driekwart vet)kool en vetkool. Het verschil in gasgehalte maakt het onderscheid tussen deze varianten. Antraciet bevat het minste gas en vetkool het meest.
Bestel uw steenkolen bij Brandstofhandel Baillieux, of kom langs op ons depot tijdens de openingsuren van maandag tot vrijdag van 7 tot 19uur. Steenkolen worden los gestort in uw opslagplaats en zijn ook verkrijgbaar in zakken van 25kg.
Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton.
Door gebruik te maken van steenkool, blijven de elektriciteitsprijzen laag. Daarnaast is steenkool een fossiele brandstof die gemakkelijk vervoerd kan worden naar de elektriciteitscentrales en is steenkool te vinden in tal van plaatsen van de wereld.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering.
Vergelijking met hout
De verbrandingswaarde van kool is ongeveer het dubbele van hout. Dit betekent dat tweemaal de massa aan hout nodig is om eenzelfde energieopbrengst te verkrijgen als uit kolen. Daar staat tegenover dat er ook tweemaal zoveel koolstof in kolen aanwezig is.
Houtskool – intens en snel
Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur. Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté.
Paraffine bevat stoffen die bij verbranding schadelijke stoffen opleveren, zoals roetdeeltjes. Uit bruinkoolbriketten komen stikstofoxiden (NOx), fijnstof, zwaveldioxide (SO2) en koolmonoxide (CO) vrij. Verder komen bij het stoken giftig arseen en zink in de lucht.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
Houtskool bereikt een hogere temperatuur dan briketten. Als je bijvoorbeeld pizza op de barbecue wilt bakken, is houtskool dan ook een heel goede keuze. Maar dit betekent zeker niet dat je geen houtskool kunt gebruiken als je op een lagere temperatuur wilt garen.