Ronde gegalvaniseerde buizen worden zeer vaak toegepast in een mechanisch ventilatiesysteem. Ze zijn licht, makkelijk te installeren en relatief goedkoop. Tevens zijn deze ventilatiekanalen in veel diameters en wanddiktes beschikbaar. In woningen wordt vaak diameter 125mm, 160mm of 180mm toegepast.
Een spirobuis (ook wel spiralobuis of spiraliet buis) wordt gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Deze buis kan gebruikt worden voor een WTW-unit, mechanische ventilatie, rookgas afvoer en natuurlijke ventilatie. De spirobuizen zijn overal in huis te gebruiken.
Een van de meest gebruikte soorten is de spiraalkoker. Dit zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. In woningen worden ze vaak toegepast met diameter 125mm, 160mm of 180mm. Spiraalkokers kun je niet alleen als ventilatiebuis gebruiken maar ook als rookafvoer kanaal.
Voor een gegalvaniseerd kanaal met een diameter van 125 mm kan u dus 176 m3/u luchtdebiet verplaatsen met een snelheid tot 4 m/s. Dit debiet is voldoende om verschillende monden op aan te sluiten.
Voor een kanaal van 160mm geeft dit ongeveer 20100mm² of 0,0201m². Als je door dit kanaal een 75m³/uur wilt ventileren zal je een snelheid van 1,04m/s hebben. Je kan deze snelheid berekenen door 75 m³/ uur te delen door 3600 seconden /uur. Dit geeft 0,02083m³/seconde.
Het bouwbesluit eist dat wordt voldaan aan een ventilatiecapaciteit van tenminste 0,9 dm³/s per m2 (0,9 liter per seconde per vierkante meter vloeroppervlak) met een minimum van 7dm³/s, waarvan minimaal 50% rechtstreeks van wordt toegevoerd.
Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de volgende formule: Lengte x breedte x hoogte van de badkamer (in meters) x 10. Voor de afzuiging van een badkamer van 4 meter lang, 2 meter breed en een hoogte van 2,5 meter heeft u dus een capaciteit nodig van 4x2x2.5 x 10 = 200m3/h.
In het Bouwbesluit is precies geregeld hoe groot de ventilatiecapaciteit moet zijn, afhankelijk van hoe groot elke ruimte in het huis of gebouw is en hoe het wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s.
Indien je een ventilatieberekening wilt maken van de slaapverdieping, kijk je eerst naar de oppervlakte van dit verblijfsgebied. Vervolgens kijk je naar de minimale ventilatiecapaciteit per verblijfsgebied. Deze hoort minimaal 0,9 dm3 /s per m2 vloeroppervlakte, met een minimum van 7 dm3/s te zijn.
Normaal gesproken kan er over een buis van 125mm maximaal 225 M/h.
Spirobuizen zijn gegalvaniseerde ronde luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.
Algemene regel. Het minimaal geëiste ontwerpdebiet bedraagt 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte van de ruimte. Om te beletten dat er in kleine ruimtes te weinig geventileerd wordt, bevat de norm ook per ruimte een minimum toevoer- en afvoerdebiet dat moet gehaald worden.
Geef de voorkeur aan een grotere buisdiameter omdat dit een efficiëntere luchtafvoer mogelijk maakt. Door de leidingen kan meer lucht worden aangezogen, wat tegelijkertijd het geluid vermindert. Met andere woorden, als uw afzuigkap een buisdiameter van 150 mm heeft, moet u het gebruik van kleinere buizen vermijden.
Deze eisen zijn bepaald in een tijd ver voor corona, maar geven wel een indicatie. Dit impliceert dat de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit (21,6 m3) minimaal zijn om de concentratie van virussen te laten dalen naar een aanvaardbaar niveau.
De hoeveelheid lucht die moet toegevoerd worden (in m³/h) is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Per vierkante meter moet er 3.6 m³/h lucht worden toegevoerd. Voor een slaapkamer en een bureau/speelkamer mag dit beperkt worden tot 72 m³/h en voor een living mag dit beperkt worden tot 150 m³/h.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Capaciteit / Instelling
De maximale capaciteit per toevoerventiel bedraagt 50 m3/h zonder dat hierdoor hoge luchtbewegingen in de ruimte ontstaan.
Voor een badkamer of doucheruimte wordt een ventilator aanbevolen die 8 tot 12 keer de lucht kan afvoeren per uur. Om een voorbeeld te noemen: Badkamer afmetingen zijn 3 bij 2 meter en de hoogte is 2,5 meter, de totale inhoud is dan 15m3.
Voor het verluchten van een badkamer kun je zowel gebruik maken van (flexibele) metalen buizen (spiro buizen) als kunststof buizen. Gladde buizen met een grote diameter genieten daarbij de voorkeur omdat ze veel lucht ongehinderd kunnen transporteren.
Capaciteit badkamerventilator berekenen
Bij een badkamer van 3 meter lang, 2 meter breed en een plafondhoogte van 2.5m. heb je dus een capaciteit nodig van 3x2x2.5 x 10 = 150m3/h. Houd er rekening mee dat een grotere capaciteit ventilator ook een afvoerbuis met een grotere diameter nodig heeft.
Voor woonhuizen geldt een vereiste ventilatiecapaciteit per m2 vloeroppervlak 0.9 dm3/s per m2. Als voorbeeld een woonoppervlak van 100 m2 -> 100 x 0.9dm3/s x 3.6 = 324m3/h.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
Is mechanische ventilatie verplicht? Een mechanisch ventilatiesysteem is niet verplicht, maar indien je aan de normen wil voldoen en daarnaast flink wat energie wil besparen, dan kun je eigenlijk niet om een mechanisch ventilatiesysteem heen.