Die banden mogen hoogstwaarschijnlijk MAXIMAAL 3,4bar hebben !
Bandenspanning winterbanden
Ondanks dat enkele factoren, zoals de type auto en de bandenmaat, de druk kunnen beïnvloeden, is de bandenspanning normaal gesproken tussen de 2.0 en 4.0 bar.
Tussen de 2.5 en 2.8 is perfecto !
Ik zou zeggen tussen 2.2 en 2.6 bar. Bij 2.2 heb je iets meer grip en bij 2.6 rijdt 'ie zuiniger.
Ik heb voor 20 inch wel geen aangewezen druk. Je zet gewoon de bandendruk 0.2 tot 0.3 bar hoger dan aangeven word in het voertuig. Dan zit je goed en ze verslijten niet vlugger.
Heb zelf altijd rondgereden op de maximale, aanbevolen spanning (dus 2,9 bar voor / 3,1 bar achter).
Die banden mogen hoogstwaarschijnlijk MAXIMAAL 3,4bar hebben ! Ik rijd 245/45/18 met 3,2 bar , al jarenlang zo .
Als een autoband te hard is opgepompt, dan wordt de band als het ware bol. Het gevolg: Geen optimaal contact. Verhoogde slijtage in het midden van de band.
De bandenspanning van een gemiddelde personenauto varieert van ongeveer 1,8 bar tot circa 3,2 bar. Door deze overdruk in de band ten opzichte van de buitenlucht, en omdat rubber een doorlaatbaar materiaal is, loopt elke band altijd langzaam leeg met ongeveer 2% tot 5% per maand.
Voor de banden van een 'gewone personenauto' is de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2.0 en 2.5 bar, afhankelijk van de belasting van uw auto. De exacte druk is afhankelijk van het type en model auto.
Ondanks dat enkele factoren, zoals de type auto en de bandenmaat, de druk kunnen beïnvloeden, is de bandenspanning normaal gesproken tussen de 2.0 en 4.0 bar. Wilt u weten welke druk door uw autofabrikant is aanbevolen, raadpleeg dan uw handleiding of kijk aan de binnenkant van de benzineklep.
Voor jouw auto zou ik het bij 2.3 tot 2.5 bar houden.
Bandenspanning fiets
Een zachte band heeft een lage spanning, zeg 1 bar. Hard opgepompte banden hebben 2 of wel 8 bar, dat hangt af van het type band. Dikke mountainbikebanden hoef je niet zo hard op te pompen om comfortabel te kunnen fietsen. Dunne racebandjes moeten behoorlijk hard zijn voor een snelle rit.
De juiste bandenspanning voor een auto, verschilt per voertuig. Over het algemeen is de minimale bandenspanning 2.0 bar en de maximale bandenspanning 3.0 bar. Vaak zit er een klein verschil in de bandenspanning van de voor- en de achterbanden. De meeste auto's zijn achter namelijk zwaarder.
Bandenspanning winterbanden: wat is de juiste druk? Factoren zoals het type van de wagen en de bandenmaat kunnen de bandendruk beïnvloeden, maar normaal gesproken is de spanning tussen de 2,0 en 4,0 bar.
Voor winterbanden geldt dezelfde bandenspanning als voor zomerbanden. Het advies de bandenspanning voor winterbanden met 0.2 bar te verhogen is alleen van toepassing als de buitentemperatuur boven de 7 graden is.
De druk in de band is afhankelijk van de temperatuur. Met elke 10 graden afwijking moet de aan te brengen spanning daarom met 0,1 bar worden gecorrigeerd. Is het warmer dan 20 graden, dan is de druk door de buitenlucht toegenomen en moet u dus de meting naar beneden corrigeren.
Hoe werkt het? Ga naar watismijnbandenspanning.nl, vul je kenteken in en selecteer de juiste bandenmaat. Daarna kun je zien wat de juiste bandenspanning is voor jouw banden. De website biedt tevens een agenda-alert.
Een te lage of te hoge bandenspanning verhoogt de kans op klapbanden. Door een te lage bandenspanning is je auto minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen. Door een te lage of te hoge bandenspanning verslechtert je wegligging. Bij de juiste bandenspanning is het stuurgedrag optimaal.
De gewichtsverdeling voor achter is beide rond 50%, en vaker vóór lager (tussen 40 en 50%). Beladen wordt de verhouding uiteraard anders, dan komt er veel meer gewicht op de achteras. Vandaar dat je vaak leeg een bandenspanning voor en achter ongeveer gelijk is en beladen achter (veel) hoger.
Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar. Dit kunt u op een normale drukmeter niet eens zien.
Nee, de indicatie op de wang van de band geeft de maximale koude spanning aan (44 psi of 300 kpa of 3 bar op de foto hieronder). Fabrikanten bevelen altijd een lagere druk dan de maximale druk aan, die aangegeven staat op uw band.
Wel merkwaardig dat er in alle gevallen nooit echt een lekkage is gevonden. Maar het oppompen kan in veel gevallen ook met een moderne fietspomp die vaak ook over een autobandventiel aansluiting beschikt. Er zijn immers ook fietsbanden met een dergelijk ventiel.