De laagst gemeten hoeveelheid vezels in volkoren pasta is 4,2 gram per 100 gram. De hoogste hoeveelheid vezels is 6 gram per 100 gram volkoren pasta. De hoeveelheid vezels in volkoren pasta kan per pasta producent verschillend zijn.
Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer.
Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenmeel.
Oergranen bevatten een ander soort gluten. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten. Het is echter niet zo dat speltpasta altijd een gezondere keuze is dan volkorenpasta.
Volkoren pasta is een stuk gezonder dan normale (witte) pasta, het bevat namelijk meer voedingsvezels die positief werken voor de darmen en je langer een vol gevoel geven. Lang niet iedereen vind volkorenpasta echter lekker, vooral kinderen houden meer van witte pasta.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Net als pasta is gnocchi calorierijk. 100 gram bevat zo'n 150 kcal. Dat is vergelijkbaar met macaroni. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je eet en wat je erbij eet.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
De Atkins Penne, AH Biologische volkoren penne, AH Penne spelt volkoren en AH Rode linzen pasta bevatten alle vier voldoende vezels en zijn daarmee een gezonde keuze. Tip: bevat je pasta meer dan 6,0 gram vezels per 100 gram? Dan is het over het algemeen een gezonde keuze.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Vezels dragen bij tot een vlotte stoelgang én ze doen het risico op hart- en vaatziekten dalen. Samengevat: Als je pasta koopt, let dan op de hoeveelheid vezels. Verse of gedroogde pasta maakt niet uit, als je de gezondste keuze wil maken kies dan volkoren pasta.
Met extra vezelsHonig Macaroni Vezelrijk is een pasta vol tarwevezels en heeft de lekkere smaak van gewone pasta. Met Macaroni Vezelrijk verhoog je gemakkelijk je vezelconsumptie en maak je zo een lekker pastagerecht.
Concreet zijn er ook niet zoveel verschillen tussen klassieke spelt of volkoren pasta. In feite is er maar één groot verschil en dat is het vezelgehalte! In spelt pasta is het vezelgehalte gemiddeld 3,8 g vezels per 100 g. In volkoren pasta is dit makkelijk het dubbele en zit dit gemiddeld rond de 6g vezels per 100 g.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed. Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl. Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Je kunt het beste volkoren macaroni, volkoren penne en volkoren spaghetti op tafel zetten als je gezond wilt leven. Zoals ik hierboven al zei, het bevat meer vezels, vitamines en mineralen doordat de hele graankorrel is gebruikt bij de productie.
– De pasta is vaak gezonder. Uit onderzoek blijkt dat er in biologische producten meer antioxidanten, mineralen, vitamines en vezels aanwezig zijn. – Tot slot: pasta's van biologische afkomst zijn vaak gezonder en lekkerder!
Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort dat gemaakt wordt van aardappel en meel. Je kunt ze kant en klaar kopen maar ook heel eenvoudig zelf maken.