- Na het verticuteren is het aan te raden om het gazon kort te maaien; dan worden de losse plantenresten verwijderd en blijft er een schone en open zode over. Dit is het perfecte zaaibed voor het nieuwe graszaad. - Nu kun je gaan doorzaaien. Kies hiervoor een speciaal doorzaaimengsel.
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Nieuw graszaad ontkiemt op de plaatsen waar ruimte is ontstaan in uw gazon. Afhankelijk van de staat van uw gazon zorgt doorzaaien binnen 6 tot 12 weken weer een dichte grasmat. Hoe u graszaad bijzaait leest u hier!
Direct na het verticuteren bemest je best met een meststof die veel stikstof bevat zoals Spring Boost Gazon meststof. Stikstof stimuleert blad ontwikkeling en dit verbeterd en verkort het herstel. Na de bemesting kan het graszaad gezaaid worden. Quick Repair graszaad is hier een ideaal graszaad voor.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Gras verticuteren
Het is goed voor het gras om jaarlijks de grasmat te verticuteren. Dit kan in het najaar, in september, worden gedaan, maar ook in maart. Met verticuteren verwijder je mos en dood gras en onkruid uit de grasmat.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november).
Gras zaaien en bemesten kan tegelijk uitgevoerd worden. Er zijn namelijk graszaadmixen die zowel graszaad als meststofkorrels bevatten.
Sproeien na het zaaien van graszaad
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.
13 april 2021 Leestijd 6 min. Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten? Grasplanten hebben kalk nodig om mest op te nemen. Wacht daarom twee tot vier weken (afhankelijk van de regenval) met de volgende bemesting. Het gras heeft dan voldoende kalk binnen om alle voedingsstoffen uit de mest tot zich te nemen.
Mollengaas werkt ja. bespaar niet op de kwaliteit van het ligt tenslotte onder de grond waar het altijd vochtig is. Leg het gaas diep genoeg anders kun je niet meer verticuteren.
Verticuteer minimaal één keer per jaar in maart of april. Een tweede keer is eigenlijk beter. Doe dit dan tussen augustus en oktober. Ook is het belangrijk dat het 's nachts niet gevroren heeft!
Maart en april zijn de juiste maanden om je gras te verticuteren. De winter is voorbij, de strenge vorst is voorbij. Een beetje (nacht)vorst is niet erg, maar bij matige tot strenge vorst is de kans groot dat er schade ontstaat. Heb je nou heel veel mos in je gazon, dan kun je ook in augustus verticuteren.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Je doet er dus het beste aan om eerst het gras bij te zaaien en vervolgens pas te kiezen voor bemesten. Wel is het geen probleem om dit allemaal op dezelfde dag te doen. Zo ben je er ook weer in één keer van af. Let er daarbij op dat het vers bijzaaide en bemeste gras wel voldoende vocht krijgt.