Oogsnot, slaap, soepogen, korrels, een bezoekje van de zandman, rheum: er zijn veel namen voor dat gele spul in je ooghoeken. Hoe dat daar komt? De schuldige is de plica semilunaris, een kliertje bij je ogen dat gedurende de nacht een dikke traanvloeistof uitscheidt.
Omdat men 's nachts niet de ogen knippert én het traanvocht stroperiger is, hoopt het oogvocht zich op in de ooghoek. 's Ochtends heeft men dan een korreltje opgedroogd traanvocht in de ooghoeken. Dit slaapzand zou volgens veel ouders tevens het bewijs zijn dat Klaas Vaak wel degelijk bestaat.
Veel mensen hebben bij het wakker worden slaap in hun ooghoeken. Dit is een uitgedroogd klompje vuil en dode cellen. Overdag haalt het traanvocht, dat bestaat uit water, slijm en olie, het afval weg wanneer je knippert.
Dat komt weer omdat traanvocht overdag meer water bevat en daardoor lekker dun is. 'S nachts maak je ook traanvocht maar daar zit minder water in en dan is het wat stroperiger. Je hebt natuurlijk je ogen dicht als je slaapt en daardoor knipper je niet en hoopt het zich op in je ooghoek.
Als we wakker zijn (en vaak met onze ogen knipperen) veegt elke knipper de opgehoopte slijm, bacteriën en stof weg zodat je oog lekker fris blijft. Maar als we slapen stopt het knipperen natuurlijk, waardoor alle viezigheid zich in de hoeken van je ogen kan verzamelen en tadaaaa: slaapzand is geboren.
Symptomen van vermoeide ogen
Moeite met scherpstellen. Terugkerende hoofdpijn, met name in het voorhoofd en achter de ogen. Branderige ogen. Jeukende ogen.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Het kan voorkomen dat iemand slaapt met zijn ogen open. De slaper is echter buiten bewustzijn en ziet niets. Doorgaans is de oorzaak dat een zenuwfunctie in het gebied rond het oog niet goed werkt, waardoor de oogleden omhoog glijden.
Oogsnot, slaap, soepogen, korrels, een bezoekje van de zandman, rheum: er zijn veel namen voor dat gele spul in je ooghoeken.
Een vuiltje of splinter op het oogwit of onder het ooglid
Wrijf niet in uw oog. Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen.
Als je moe bent, zijn je ogen vaak droog. Dit komt doordat je dan minder knippert. Daardoor verdampt de traanfilm, het laagje vocht dat je ogen beschermt, sneller dan je ogen kunnen aanvullen. Het wrijven stimuleert de traanklieren, die vervolgens de ogen bevochtigen met traanvloeistof.
Dit gebeurt vaak wanneer je moe bent. Door in je ogen te wrijven wordt de traanklier gestimuleerd en vervolgens worden je ogen minder droog door traanvocht. Naast zorgen voor meer traanvocht heeft het wrijven in de ogen ook een kalmerend effect.
Zorg voor meer slaap
Wakker worden met bloeddoorlopen ogen gebeurt vaak na een korte en/of slechte nacht. Je ogen hebben dan niet genoeg rust gekregen – ze zijn niet lang genoeg gesloten geweest – en daardoor is je traanverlies niet goed aangevuld. Te weinig tranen zorgen voor roodheid van de ogen.
Een oogontsteking komt meestal door een verkoudheidsvirus, minder vaak door een bacterie. Uw oog is rood en er kan slijm of pus in uw oog zitten. Maak het oog een paar keer per dag schoon met kraanwater.
Een strontje ontstaat door een ontsteking. In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo'n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking geven.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Ernstig is het niet: het oog geneest vaak binnen één tot twee weken vanzelf weer. Een oogontsteking is wel besmettelijk: het kan van het ene naar het andere oog gaan of worden overgedragen op andere mensen door pus of slijm uit het ontstoken oog. Zit je met je handen aan je ogen, dan kan je anderen besmetten.
Je ziet geen normale optische projectie meer, maar een wazige afbeelding van de binnenkant van je ogen. De pigmenten in de huid en ons bloed absorberen vooral licht van een lage golflengte, dus blauw- en groentinten. Het licht dat door de oogleden schijnt, ligt dus meer in het rode deel van het spectrum.
In een aantal omstandigheden is het niet meer mogelijk om één of beide ogen volledig te sluiten. Mogelijke oorzaken zijn bewusteloosheid (coma), verlamming van een aangezichtszenuw, aangezichtsletsel, tumor van de oogkas en schildklierziekten.
Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren. Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn.
De grote winnaar is everclear Eye Drops! De plantaardige ingrediënten en de natuurlijke formule van deze oogdruppels zorgen voor een langdurig hydraterend effect. Of je nu last hebt van droge ogen door het staren naar een computerscherm of geïrriteerde ogen veroorzaakt door hooikoorts, wind of rook.
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.