Kleiklinkers/ betonklinkers worden gestapeld op een vleilaag of een laag stabilise. Doordat deze klinkers niet 100% maat vast zijn worden deze aangedrilt. Op een betonondergrond kan dit niet, klinkers breken. ofwel beton eruit, maar dit is geen optie voor je.
Zorg voor een drainerende ondergrond onder uw klinkers. Maak hem stabiel met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm) waarbij u per kubieke meter maximaal 150 kg cement toevoegt (1 deel cement per 7 delen zand). Dat mengsel moet u gelijkmatig verwerken binnen de 3 uur, met een dikte van 15 cm.
Vooraleer je terrastegels op het beton plaatst, moet je er zeker van zijn dat er geen water op de betonnen plaat blijft staan. Daarvoor kan je de watertest gebruiken. Je gooit gewoon enkele emmers water op het beton en controleert of het water in de ondergrond doordringt.
Klinkers plaatsen
Vierkante sierklinkers worden meestal in halfsteensverband geplaatst. Strooi over het stabiliséoppervlak een laag van 5 cm zand en cement of zuiver rivierzand, dit vormt de straatlaag. Rei het zandbed op dezelfde manier af als de stabilisélaag.
Terras aanleggen op betonnen vloerplaat
Ook kan een betonnen vloerplaat een uitkomst zijn in gebieden waar veel verzakkingen zijn. Het systeem van keramische terrastegels op tegeldragers van Exclusieve Dakterrassen is ook erg geschikt voor gebruik op een betonnen ondergrond.
Tegels lijmen op beton gebeurt voornamelijk direct op de wand. Bij een betonvloer wordt meestal een cementdekvloer gelegd om vervolgens op de cementdekvloer de tegels te verlijmen. In dit advies gaan we dan ook uit van het verlijmen van tegels op een betonnen wand.
Voor een terras van beton geldt een minimale dikte van 10 tot 12 centimeter.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
De ondergrond voorbereiden
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Een tegellijm voor op beton kan zowel een poederlijm als een pastalijm zijn. Op de vloer gebruik je altijd een poederlijm op beton, op de wand kun je ook een pastalijm overwegen. Wanden van beton komen alleen in nieuwbouw voor en daarom zal er vaak een poederlijm op beton gebruikt worden.
Zoals al eerder aangegeven is het verstandig om je pvc vloer te laten leggen, ook als het op een betonnen-vloer is. Echt glad en egaal is deze namelijk niet. Laat deze ondergrond dan ook altijd egaliseren, zo weet je zeker dat je geen doordruk van bobbels of putjes en deukjes van het beton eronder hebt.
Zorg voor een drainerende ondergrond en maak die stabiel. Dat doe je met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm), met maximaal 100 kg cement per kubieke meter (1 deel cement per 11 delen zand). Verspreid dat mengsel gelijkmatig met een dikte van 10 cm en voorzie 15 % overdikte.
Verdeel een laag van 10 cm stabilisé over de ondergrond. Verdicht ook de stabilisé met een trilplaat. Verdeel hierover nog een kleine laag (5cm) stabilisé.
Cement werkt sneller als het warm is en werkt zeer traag onder 5°C. Na plaatsing van de klinkers wacht je het best enkele dagen voor je het pad gebruikt. Voor een oprit wacht je het best twee à drie weken. Na 28 dagen is het volledig uitgehard."
Gebruik steenslag 1/3. Ook bij Passaqua moet het oppervlak afgetrild worden zodat het voegmateriaal tot beneden in de voegen kan zakken en zich kan opspannen tussen de klinkers. De voegen moeten steeds volledig gevuld zijn met voegmateriaal.
Fundering voor klinkers aanleggen
De funderingslaag zelf is 15 cm dik. Hij bestaat in principe uit cementgebonden zand (chape) met 100 à 150 kg cement per m². De chape wordt met een overdikte van ongeveer 15% met de rei getrokken over vooraf geplaatste balkjes en daarna getrild met een trilplaat van 75 kg.
Om een vlak, egaal zandbed te krijgen, wordt vaak een trilplaat gebruikt om het zand aan te trillen. Maar in sommige gevallen wordt ook de sierbestrating getrild, nadat deze is gelegd. Dit om extra stevigheid te verkrijgen en er zeker van te zijn dat het terras mooi recht vlak ligt.
Plaats je klinkers op een niet-verdichte straatlaag. Op split: Gebruik een fundering en onderfundering van gebroken steenslag (0/20-0/32 mm) en een straatlaag van split (1/3-2/5 mm). Rei af op 3-5 cm zonder vooraf te verdichten.
Een goede stratenmaker legt gemiddeld 3 m² ( vierkante meter ) per uur. Uiteraard is het uw wens om jaren zorgeloos van uw nieuwe tuinaanleg te kunnen genieten. Laat uw bestrating daarom leggen door onze ervaren stratenmakers of hoveniers.
Plaats een worteldoek onder de bestrating
Je kunt in dit geval worteldoek (laten) plaatsen. Dit is een doek dat sterk genoeg is om doorgroei van onkruid te voorkomen.
Waarom zand onder de bestrating? Een zandbed onder de bestrating is als een fundering. Een stevige fundering zorgt ervoor dat je bestrating strak blijft liggen en niet gaat verzakken. Het zandbed moet ook waterdoorlatend zijn zodat overtollig (regen)water makkelijk de bodem kan inlopen.
Het is belangrijk om te weten dat je het beton nooit direct kan storten op zand. Dit komt omdat zand het vocht uit de betonmortel onttrekt, waardoor het niet goed kan uitharden. Het beton wordt dan poreus en zal snel gaan scheuren.
Het grootste nadeel van betonvloeren is dat er grote en kleine scheuren kunnen ontstaan doordat het een glad oppervlak betreft. Vochtigheid en temperatuurschommelingen zijn de belangrijkste redenen waarom dit gebeurd. Daarom moet er een goede wapening en dikte hebben zijn.
Bij een terras of oprit in beton is een minimale dikte van 15 cm nodig. Afhankelijk van het gewicht dat het beton moet dragen en het gebruik kan je zelfs gaan voor een betonvloer met een dikte tot 25 cm.