Alle leidingen die achter langs de vaatwasser moeten komen, moeten geheel ingefreesd worden! De vaatwasser is zodanig diep dat je hem niet kunt plaatsen als er leidingen achter lopen, tenzij er sprake is van veel diepere kasten, of een loze ruimte extra.
NEN 1010-installatienormen. Elektrische apparaten die meer dan 2.000 Watt gebruiken moeten verplicht op een aparte groep worden aangesloten, zo ook de vaatwasser. Het is vanzelfsprekend dat een juiste groepsverdeling met voldoende groepen essentieel is.
VAATWASSER Voorzie een stopkraan (in geval van aparte toevoer) op een hoogte van 60 cm in de spoelbakkast of de kast er naast. Gebruik een dubbele kraan met koud watertoevoer als er geen aparte toevoer is. Voorzie een ingebouwd stopcontact op 40 cm hoogte in de spoelbakkast of in de kast er naast.
Meestal gelden de volgende nismaten: Nishoogte = 81,5 - 87,5 cm. Nisbreedte = 60 cm. Nisdiepte = minimaal 55 cm.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Een onderbouw vaatwasser ontbreekt aan een bovenblad. Op die manier heeft de onderbouw vaatwasser wel een eigen voorkant met bedieningspaneel (aan de voorkant of binnenkant), maar geen eigen bovenkant. Deze vaatwasser wordt vaak onder een aanrechtblad geplaatst.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Standaard nismaten voor een vaatwasser zijn 60 of 45 cm. Meet aan de binnenkant van de nis van links naar rechts de breedte. De nisdiepte meet je van de achterkant van de nis tot aan de voorkant.
Om de volgende reden moet een vaatwasser op een aparte groep worden aangesloten: Een vaatwasser kost meer energie dan een gemiddeld keukenapparaat. Een groep kan maar een bepaald vermogen aan, wanneer er te veel apparaten op aangesloten zijn kan het dat ze samen teveel vermogen eisen. Hierdoor zal de groep uitvallen.
Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen. Ook voor keukenapparaten die veel stroom gebruiken is een aparte groep nodig. Denk aan een inductiekookplaat, vaatwasser, oven of magnetron.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Een vaatwasser zonder wateraansluiting is een vaatwasser die in de categorie van mini-vaatwassers of tafelvaatwassers valt. Deze vaatwassers bevatten een watertank en hoeven niet aangesloten te worden aan een watertoevoer. Je vult de watertank en legt de afvoerslang in je gootsteen in de keuken.
Een elektrische oven, vaatwasser en/of quooker mogen niet samen op één elektragroep worden aangesloten. Wanneer dit wel gebeurt en er komt schade uit ten gevolge van een overbelaste elektra eindgroep kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoed.
Met de CombiSwitch van Daalderop bespaard u een extra elektra groep. Voor het aansluiten van 2 zware huishoudelijke apparaten "zoals bijvoorbeeld een boiler en vaatwasser" op één elektra groep. De CombiSwitch schakeld tussen deze twee apparaten en vangt de piekstroom op.
Nee, want u moet uw vaatwasser ook aansluiten op de afvoer. U kunt het apparaat aansluiten op de sifon van uw gootsteen of op een losse afvoerbuis. Voor welke van de twee opties u ook kiest, u moet altijd een afvoerslang hebben. Begin niet met het aansluiten van uw vaatwasser voordat u over alle benodigdheden beschikt.
Stap 1: controleer aansluitingen
Om een vaatwasser aan te sluiten, heb je de onderstaande dingen nodig: Een wasmachinekraan. Dit is een kraan met een 3/4" schroefdraad. Een aansluiting voor een vaatwasser op de sifon van de gootsteen of een losse afvoerbuis.
Vaatwasser aansluiten op sifon
Verwijder de rubberen stop en draai de aansluiting vast. Plaats de slangklem om het uiteinde van de afvoerslang. Schuif vervolgens de waterafvoerslang over de aansluiting op de sifon en draai de klem goed vast. Draai een afwasbeurt en controleer of er geen lekkage is.
Een vrijstaande vaatwasser staat namelijk los van een keukenkastje of het aanrechtblad. Besluit je, na een verbouwing bijvoorbeeld, toch om de afwasautomaat onder het aanrechtblad te plaatsen, dan zijn bijna alle vrijstaande vaatwasser ook geschikt voor onderbouw. Je hoeft dan alleen het bovenblad te verwijderen.
Het belangrijkste waar je op moet letten bij de aanschaf van een inbouw vaatwasser zijn de maten van je nis en het frontpaneel. Zo weet je zeker dat het apparaat in je keuken past. Op de productpagina zie je welke nismaten de vaatwasser nodig heeft. Meet je nis tot de milimeter nauwkeurig op.
Gemiddeld gaat een vaatwasser 2500 tot 5000 wasbeurten mee, dat hangt uiteraard af van de kwaliteit van de vaatwasser. Als je elke dag één programma draait, komt de levensduur van een machine neer op zo'n 6 tot 12 jaar.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.