Een filter kun je reinigen onder de kraan. Dit kun je eventueel doen met een patroonfilter reiniger. Het is tevens mogelijk om filters in de vaatwasser te doen.
Voor een goed resultaat dien je regelmatig de filter te reinigen en vervangen. Een papieren filter reinig je om de week en vervang je iedere 2 weken. De filterbollen reinig je iedere week en vervang je pas na 2 tot 4 jaar. Lees meer over het voorkomen van vuil zwemwater.
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen. Let op dat je niet meer soda gebruikt dan de aangegeven hoeveelheid.
Zeker wanneer je een afzuigkap hebt waar de filters in het zicht hangen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Metalen vetfilters kunnen in principe in de vaatwasser, filters van aluminium zijn sowieso niet geschikt voor de vaatwasser.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Filterzand vervangen
Ververs het filterzand iedere 3 jaar. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen. Is het tijd om het filterzand te vervangen? Haal dan al het zand uit de tank en vul deze voor ongeveer 15 á 20 cm met water.
Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.
Je kunt het beste dagelijks uw zwembad reinigen door een schepnet te gebruiken en daarmee het zwembadwater schoon te maken en schoon te houden. Ook is het van belang om dagelijks het waternivo te controleren, daarmee kun je eventueel tijdig een lek opsporen.
We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit.
Tijdens het zwembadseizoen zal dat ongeveer wekelijks zijn. Spoel ook steeds na een stofzuigbeurt. Je kan zand ook jaarlijks grondig reinigen met een filtercleaner om de levensduur te verlengen.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Hoeveel liter chloor per 1.000 liter? Een zwembad van ongeveer 1.000 liter heeft ongeveer 4/5mg/l nodig aan chloor. Zorg ervoor dat je de tabletten in een veilig chloordrijver plaatst zodat je schade aan de huid of zwemkleding voorkomt.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).
Hoe moet ik de bodem van mijn zwembad reinigen? De beste manier om de bodem van je zwembad te reinigen is met een zwembadrobot. Dit is effectief en je hebt er geen omkijken meer naar. Handmatig met een elektrische stofzuiger en/of zwembadborstel is ook een goede optie.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt. Hard water bevat een hoog gehalte aan calciumcarbonaat, ook wel kalk genoemd.