De oorsprong van de 'pinot noir' ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de 'cabernet sauvignon'.
In de Elzas is Pinot Noir de enige rode wijn die geproduceerd wordt. Maar vooral de wijnregio Bourgogne in Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn productie van fantastische Pinot Noir. Dit lukt heel goed omdat hier een ideale combinatie van een koel klimaat en kalksteen bodem bestaat.
Ook buiten Frankrijk, namelijk in Australië, de Verenigde Staten (Californië, Washington en Oregon), hoger gelegen wijngaarden in Zuid-Amerika (Argentinië), Nieuw-Zeeland en Duitsland wordt pinot noir aangeplant. In Duitsland heet de druif spätburgunder. In Italië staat hij bekend als pinot nero.
Wijnen die je tussen de 3 en 5 jaar drinkt.
De meeste Pinot Noir gaat zo lang mee, ongeacht de kwaliteit, maar als de kwaliteit van de druiven bijzonder hoog is, kun je Pinot Noir voor wel 10 jaar of langer bewaren.
Spätburgunder is de Duitse naam van de pinot noir. Het is de populairste blauwe druif van Duitsland. Duitsland is goed voor ongeveer 14% van de totale productie van spätbrugunder. In Duitsland is de spätburgunder voor rode wijn wat de riesling is voor witte wijn: wijnen van goede kwaliteit.
Zoals de meeste rode wijnen wordt Pinot Noir het best geserveerd op iets koeler dan kamertemperatuur. Het is een mythe dat rode wijn op kamertemperatuur moet worden geserveerd, want dat is te warm. Lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir, worden het best geserveerd bij ongeveer 55°F.
Pinot noir en spätburgunder
Duitsland is derde grootste producent van pinot noir. De Duitse naam voor de druif is spätburgunder - laat (spät) rijpende pinot (burgunder). Pinot noir en spätburgunder zijn dus precies dezelfde druif.
Lichte rode wijn serveren tussen de 12,8 en 15,6 C.
Beste temperatuur voor Beaujolais: 12,8C, Pinot Noir: 13,3C en Grenache: 15,6C.
Pinot Noir: 3-5 jaar.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Deze wijn past o.a. goed bij: Geroosterde eend of wild en rood vlees: kies voor een wat zwaardere Spätburgunder. Wit vlees als varkensvlees of kalfsvlees. Gerechten met paddenstoelen: de aardse tonen van paddenstoelen en deze wijn complimenteren elkaar goed.
De smaak van Cabernet Sauvignon is heel herkenbaar!
Vaak herken je cassis, zwarte bes, kers en pruim. Daarbij komt dat je in de wijn – door de dikke schil van de druif – vaak vrij veel tannine terugkomt. Soms komen ook wat aardse smaken terug zoals leer of koffie.
Ze worden van iets rijpere druiven gemaakt, zijn voller, houtgerijpt en met iets meer tannine. Deze wijnen krijgen meer diepte en complexiteit omdat ze worden gerijpt in kleine (225 liter) eikenhouten vaten. Vergeleken met de zwoele Californische Pinots zijn ze lichter van kleur en body en hebben ze minder tannine.
Je moet zeker drinken: Pinot Noir
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Het is een witte wijn die heerlijk wegklokt op het terras, maar ook perfect is om bij te eten. De lichtere stijlen bij lichte vis- en groentegerechten, de wat rijkere Pinot Grigio's, want die zijn er ook, bij wat lichtere vleesgerechten en gevogelte, zoals kip of een varkenshaasje.
Dankzij La Mancha is de Airén zelfs de meest aangeplante witte druif ter wereld. Hoe lang dat nog zo blijft is de vraag, want druiventelers uit La Mancha krijgen er steeds vaker genoeg van. Ze vervangen de Airén door blauwe druiven. Er wordt zeker niet alleen wijn gemaakt van de Airén uit La Macha.
Je verwacht het misschien niet, maar rode wijn kun je heel goed licht gekoeld drinken. Dat geldt alleen niet voor elke rode wijn! Stevige wijnen zoals een bordeaux of rioja zijn gekoeld niet zo lekker, maar lichte en fruitige rode wijnen zijn hier wel perfect voor.
Spätburgunder betekent 'laat rijpende Bourgondiër'. De 'Burgunder' rassen - ofwel Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Gris - gaan in Duitsland als Spatburgunder, Weissburgunder en Grauburgunder door het leven.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.