Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, als je het boven de grond laat groeien, komt er licht bij en wordt het andijvie. Wist je dat: De naam van witlof komt van de witte bladeren van de plant, wit loof. Witlof groeit onder de grond waar geen zonlicht bij kom, vandaar dat de witlof een witte kleur heeft.
Witlof kan best veel vorst verdragen, laat wortels die je nog niet wilt intafelen (om de oogst te spreiden) gewoon in de grond zitten.
Afhankelijk van de temperatuur kan de witlof meestal na 4 tot 5 weken geoogst worden. Koude trek met dekgrond, in de volle grond: de wortels worden in oktober of november ingekuild in de volle grond. De wortels worden bedekt met een laag dekgrond en in het voorjaar zullen de kropjes vanzelf uitlopen.
Witlofwortels kweken
Niet telen na groente van dezelfde (wortel)groep. Zaaien in de volle grond in mei. Houdt het zaad vochtig maar niet te nat. Ontkiemen duurt één tot drie weken, afhankelijk van de temperatuur.
Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer. Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed. Dek het geheel af met een laag stro of hooi en een zwart luchtdoorlatend doek. Na drie weken kun je de wortels oogsten door de laatst ingekuilde witloofwortels eerst te oogsten.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken.
Reacties. Van de witlof zijn ook de groene bladeren eetbaar, tenminste voor de bloei. Het is de vraag of je dan nog van witlof spreekt: witlof wordt gekweekt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten.
Vroeger was witlof 'n échte wintergroente, maar inmiddels is het het hele jaar door van eigen bodem verkrijgbaar. Toch krijg je in de winter vaak meer zin in wintergroente.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren.
Witlof kan aangeaard worden, maar het is niet echt nodig. Zo tegen half of eind november wordt de buitentemperatuur te laag en groeien de witlofplanten niet meer. Dat is het moment om ze te oogsten. Doe dit voorzichtig om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
100 g rauw witloof bevat gemiddeld ongeveer 3 g voedingsvezels, 0,5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 3 à 4 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,2 mg ijzer, 5 mg vitamine C en 50 µg vitamine B9. Door het vrij hoge kaliumgehalte zou witloof licht vochtafdrijvend zijn.
Als je witlof te lang kookt wordt de lof erg bitter. Kook het daarom beetgaar waardoor het lekker knapperig blijft, zo'n 12 tot 15 minuten is voldoende. Zo blijven de voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard.
Witloof gaat al even lang mee als België zelf, want volgens een legende is het toevallig ontdekt in 1830.
Witlof verkleurd namelijk, wordt snel bruin en de smaak neemt af en de vitamine ook. Nadat je witlof hebt voorgesneden kun je wat citroensap over de witlof doen, zodat deze niet verkleurd. Wel weer afspoelen als je de witlof gaat koken. Wanneer je de witlof rauw gaat eten kun je dat het best kort voor het eten snijden.
Witlof dag van tevoren koken
Dan kun je de groente al een dag van tevoren koken. Laat de stronkjes witlof goed uitlekken en wanneer ze zijn afgekoeld, zet je ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag direct verwerken in een lekker gerecht.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.