Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen. Geen zorgen wanneer er een glas cola omvalt.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer. Bij laminaat is dit zeer gering.
Een laminaatvloer is minder duurzaam dan een echte houten vloer. Dit komt doordat laminaat een bepaalde levensduur heeft, terwijl een houten vloer bijna een heel leven mee kan gaan. Een houten vloer kan opnieuw geschuurd en gelakt worden, in tegenstelling tot een laminaatvloer.
laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
Zelf de vloer leggen? Dan is laminaat ook de beste keuze, tevens kunnen deze vloeren tegen een stootje en zijn minder kwetsbaar als PVC. Nog meer voordelen van laminaat: Er zijn veel watervaste laminaat vloeren.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Een hittebestendige Ucrete vloer is meer dan hittebestendig alleen. Het gaat hier namelijk om de sterkste vloeren van de wereld.
Zorg ervoor dat je genoeg hebt.
Voor een ruimte met een regelmatige vorm, kun je uitgaan van 5% extra vloer. Voor complexere ruimtes met veel hoeken, bochten, enz. raden we 10% extra aan.
Uitzettingsvoegen voor laminaat. Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Duurzaamheid en gemakkelijk in onderhoud is hier aan te raden. Kies een vloer die je gemakkelijk schoon kunt maken en waar je niet veel vuil op ziet. Vinyl, laminaat of linoleum is geschikt voor de kleinere budgetten, hout van hoge kwaliteit of tegels voor de wat hogere budgetten. Deze wordt dagelijks gebruikt.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend.
Vocht zorgt ervoor dat het laminaat uitzet, dus groter wordt. Het is zo weinig dat bij een enkele plank het niet is te zien, maar op een hele vloer kan het zomaar een ruime centimeter schelen. Laminaat reageert niet alleen op plassen water of ander vocht, maar ook op de onzichtbare luchtvochtigheid.
Eenmaal gezwollen laminaat is niet meer te herstellen. Omdat laminaat voorzien is van een kliksysteem kan de vloer er dus wel uitgehaald worden. Dit kun je doen om de schade te beperken. Te nat dweilen zal je vloer ook op den duur aantasten.
De eerste plank leg je altijd in de hoek neer. Meestal leg je de planken met de groefzijde tegen de muur aan, zodat je de volgende rij planken op de meszijde kunt klikken. Om kleurverschil te voorkomen raden we aan om verschillende pakken laminaat door elkaar heen te gebruiken.