Je kunt ervoor kiezen om je vurenhout zelf te behandelen. Dit kan met een speciale beits of olie. Hiermee breng je een vochtwerende laag aan op het hout, zodat de kans op houtrot flink verminderd. Het is wel verstandig om deze behandeling jaarlijks te herhalen, om zo de kwaliteit en de levensduur te garanderen.
Vurenhout wordt vaak vanuit de leverancier al voorbehandeld of geïmpregneerd. Het is een goed idee om het hout hierna nog extra te behandelen met een semi-transparante of dekkende beits. Wordt dit niet gedaan dan zal de zachte nerf van het hout aangetast worden en het hout vergrijzen en minder lang meegaan.
Welke beits voor Vurenhout? De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van vurenhout is Jotun Trebitt Oljebeis. Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van maximaal 4 tot 6 jaar.
Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar. Met de juiste behandeling kunt u deze levensduur verlengen tot (ongeveer) vijftien jaar.
Impregneermiddel
Een impregneermiddel past u toe op onbehandeld vurenhout in combinatie met een filmvormend product. Impregneren is niet nodig indien uw hout in de fabriek is geïmpregneerd.
Vurenhout is een relatief zachte houtsoort en daardoor makkelijk en goed te bewerken. Denk hierbij aan zagen, schaven, schuren, schroeven en schilderen. Daarnaast is vurenhout in aanschaf goedkoop. Een nadeel is dat vurenhout bij langdurige blootstelling licht gaat verleuren naar een geelbruine tint.
Een ander verschil tussen impregneer en beits is dat impregneer in het hout trekt (zeker met Celfix® geïmpregneerd hout) en dat beits een oppervlakte-laagje vormt. Beits is ook bedoeld ter verfraaiing van het hout.
Vurenhout olie van Osmo. Wanneer je vurenhout wilt beschermen, dan kun je voor vurenhout olie van Osmo kiezen.
De levensduur
Hierop kunt u zien dat onbehandeld vuren een duurzaamheidsklasse heeft van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar*. Geïmpregneerd vuren, wat wij bij Tuinhoutdiscount.nl veel verkopen, heeft een duurzaamheidsklasse 3 en heeft een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar*.
Wanneer u vurenhout wilt beschermen tegen verkleuren of beschadigen kunt u er het beste voor kiezen om vurenhout te beitsen. Het beitsen van het hout is noodzakelijk wanneer u het in de buitenlucht wilt zetten. Als u het hout niet behandeld zal het snel verkleuren en kan er houtrot ontstaan.
Alhoewel vurenhout lakken een prima bescherming geeft, zijn veel kenners het erover eens dat vurenhout beitsen de beste bescherming biedt. Je kunt kiezen voor een transparante beits, maar je kunt het hout ook donkerder maken door te kiezen voor een beits met een donkere kleur.
Dan is geïmpregneerd hout een goede keuze. Het gaat dan meestal om vurenhout of grenenhout, wat onbehandeld niet duurzaam is. Door het impregneren wordt het duurzamer en gaat het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Maar u kunt zelf geïmpregneerd hout ook nog behandelen.
Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen. Kijk daarbij wel naar wat je precies wilt beschermen.
Je kunt de levensduur verlengen door het hout te behandelen met een vochtwerende laag. Op deze manier het vurenhout beschermd tegen vocht, rot, schimmels en algen, en daardoor prima geschikt voor vochtrijke omgevingen. Zo kun je langer profiteren van de eigenschappen van vurenhout.
Het verschil tussen Vuren- en Grenenhout is klein, maar uiteraard zijn er verschillen tussen beide naaldhoutsoorten. Qua uiterlijke kenmerken bevat Grenenhout meer noesten en kwasten dan Vurenhout.Het kleurverschil met Vuren is zeer minimaal, Grenenhout is net iets donkerder.
Bij grenenhout heeft het hars een lichte geurverspreiding. Vuren en grenen komt uit dezelfde groeigebieden en kennen weinig verschillen. Het verschil met vurenhout is dat grenen iets donkerder is en vuren doorgaans minder grote noesten bevat.
Vurenhout valt onder duurzaamheidsklasse 4. Hierin vallen alle houtsoorten die maar beperkt duurzaam zijn, met een levensduur van tussen de 5 en 10 jaar. Je kunt je voorstellen, dat vurenhout normaliter niet zo geschikt is voor buitengebruik waarbij het echt bloot staat aan het weer (regen e.d.).
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.
Een dekkende beits heeft sowieso een betere bescherming dan transparante beits. Het grote voordeel is dat de bescherming van beits over het algemeen net wat beter is dan olie. Echter is het ook zo dat de laag vaak beter zichtbaar is dan bij de olie. De structuur kan in sommige gevallen iets meer verloren gaan.
Net als beits geeft olie het hout bescherming van binnenuit. Of je kiest voor beitsen of oliën is een persoonlijke keuze. Beits beschermt het hout langer en beter dan olie, maar olie geeft het hout een meer natuurlijke uitstraling.
Indien vergrijzing niet wenselijk is dan kan het hout behandeld worden met een transparante beits. Het hout zal dan wel een iets andere kleur krijgen. Lijnolie kan ook, maar zal ook na verloop van tijd gaan vergrijzen. Lijnolie dient in het hout te worden gepoetst en mag er niet als een laag bovenop komen te liggen.
Beste manier om hout te impregneren en waterdicht te maken.
De beste manier om hout zo volledig en goed mogelijk te beschermen is dus middels een penetrerend impregneermiddel. Dit kan met de hout sealer Woodseal. Dit impregneermiddel is mens- en milieuvriendelijk en gebaseerd op nano-technologie.
Beste beits voor schutting
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Betere bescherming van uw tuinmeubelen
Door de vochtregulerende werking, staat watergedragen beits vocht makkelijker af. De beits neemt het water van buitenaf dus niet op, waardoor u de druppels regenwater letterlijk op het hout kunt zien liggen.