Als je geen zin in mango hebt, dan kun je het best voor ananas gaan. Ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. Zo'n 100 gram van de vrucht bevat namelijk al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Mango is een uitzonderlijke drager van vitamine C en levert maar liefst 100% van de benodigde dagelijkse dosis. Vitamine A komt op een goede tweede binnen, met 35%, gevolgd door vitamine B en K. Het bevat ook veel foliumzuur, kalium en koper.
Mango eten tijdens het afvallen
Als je graag wilt afvallen kan het eten van mango heel goed voor je zijn. Deze fruitsoort bevat namelijk geen vet, weinig calorieën en wel veel vitamines, mineralen en vezels. Mango is daarom geschikt als tussendoortje of als toevoeging op een koolhydraatarm gerecht.
Ja, een mango is een erg gezond stuk fruit. Een mango bevat veel vezels en verschillende vitamines en mineralen. Naast de vrucht is de schil van een mango ook erg gezond.
Hoeveel mango's eten voor afvallen? Per dag heb je circa 200 gram fruit nodig. Dit is ongeveer 70% van een mango. Je kunt ook de helft van een mango eten en combineren met ander fruit.
Onderzoek heeft aangetoond dat het goed is voor je huid en voor je ogen om regelmatig een mango te eten. Ook zou je er een beter geheugen van krijgen, wat bijvoorbeeld bij denksporten goed van pas komt, en een beter concentratievermogen, waar je ook in vele takken van sport je voordeel mee kunt doen.
Hoog suikergehalte: mango
Ze zijn het optimale zomerfruit en elke kop bevat zo'n 23 gram suiker. Door meer dan een derde van je dagelijkse hoeveelheid vitamine A te bevatten, houdt die hoeveelheid je ogen wel gezond.
Het echte wondermiddel voor slaap is mango. Wanneer je mango eet voordat je naar bed gaat, reizen fytonutriënten uit de vrucht, samen met aminozuren zoals glycine, glutamine en cysteïne in combinatie met fructose en glucose, naar de hersenen en herstellen ze snel uitgeputte neurotransmitters.
Ananas is rijk aan gezonde voedingsstoffen als vitamine C, mangaan, koper en foliumzuur. Verse ananas bevat weinig calorieën: 50 per 100 gram, wat neerkomt op 83 calorieën per portie van 165 gram. Ananas bestaat voor het grootste deel uit water (86 %).
Vol met vitamines en mineralen
Het bevat vooral een grote hoeveelheid vitamine C, namelijk 85% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Vitamine C is onder andere belangrijk voor je weerstand, een gezonde huid en de opname van ijzer [4]. Daarnaast bevat mango erg veel Thiamine, namelijk 0,8 mg.
De mango kan je lever een handje helpen te ontgiften. We halen veel giftige stoffen uit de omgeving.
Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in. Dan is het enkel nog een kwestie van de schil ombuigen en de blokjes eruit te snijden. Je kunt ook de mango eerst schillen om er vervolgens plakken vanaf te snijden.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Piel de sapo meloen
De piel de sapo heeft een groene schil, die een beetje doet denken aan de huid van een pad. Daar heeft deze meloensoort ook zijn naam aan te danken. Piel de sapo betekent namelijk paddenhuid in het Spaans. Van alle meloensoorten wordt deze soort als het gezondst gezien.
Mango is lekker zoet, sappig en vol van smaak. Een mango smoothie is dan ook erg lekker met andere zoete fruitsoorten als banaan en kiwi of een romige vrucht als avocado. Maar je kunt het ook goed combineren met een gezond bladgewas als spinazie, dat je met de zoete mango mooi in balans brengt.
Bij kamertemperatuur kunnen mango's goed narijpen. Bewaar ze dus liever niet in de koelkast. Een eetrijpe mango kun je enkele dagen koel bewaren, liefst bij 8 tot 10°C. Leg mango's niet bij sterk ruikende producten, want ze nemen gemakkelijk andere geuren op.
De zoete smaak past goed bij veel gerechten, zowel zoet als hartig. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een heerlijk chutney met mango, de combinatie van zoet en pittig werkt erg goed.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Te vezelig fruit zoals citrusvruchten, nectarine, perzik, mango, ananas, vijgen, dadels, kokos, appels, bessen en druiven vermijden (kunnen achterblijven in de maag). Te veel sterke thee moet vanwege het looizuur worden afgeraden.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Er zitten 185 kilocalorieën in 1 heel (280 gram) mango.
Het eten van mango is goed voor je lichaam, omdat het geen vet, weinig calorieën en vooral veel vitamines en mineralen bevat. Wel moet je opletten dat je er niet te veel van eet, want naast goede stoffen vind je ook fructose in mango. Een teveel aan fructose kan gewichtsverlies in de weg staan.