ontuchtige handelingen zijn handelingen die in strijd zijn met de sociaal ethische norm. seksueel binnendringen. Dit kan ook een afgedwongen tongzoen zijn.
Onder ontuchtige handelingen moeten worden verstaan alle handelingen met een seksuele strekking die in strijd zijn met de sociaal-ethische norm. Het is meer een verzamelnaam voor seksueel ongewenst gedrag.
(verboden seksuele handelingen) Het plegen van seksuele handelingen met kinderen (1) jonger dan 12 jaar of (2) ouder dan 12 maar jonger dan 16 jaar (buiten echt).
Bij ontucht is sprake van een seksuele handeling in strijd met de sociaal-ethische norm en bij verkrachting gaat het om het penetreren van een lichaamsholte van een persoon tegen diens wil in. Wanneer een volwassene verdachte een minderjarige verkracht, pleegt de verdachte dus ontucht door middel van verkrachting.
Strafbaar is het plegen van ontucht. Het maakt niet uit van wie het initiatief is uitgegaan. Ook wanneer de ontucht is uitgelokt door het slachtoffer had de verdachte zich van zijn bijzondere verantwoordelijkheid bewust moeten zijn.
Straffen bij seksueel misbruik
De straffen voor aanranding, verkrachting en seksueel misbruik lopen uiteen van een taakstraf tot een langdurige gevangenisstraf. In zeer ernstige gevallen wordt een gevangenisstraf gecombineerd met TBS met dwangverpleging.
Bij grensoverschrijdend gedrag dat 'hands-on' plaatsvindt, is er wel sprake van fysiek contact. Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.
Signalen van relationele of seksuele problemen
Zeer meegaand gedrag, of juist agressief en opstandig gedrag. Neiging tot isoleren, depressieve gevoelens. Geen aansluiting bij de groep. Angstige en emotionele reacties, bijvoorbeeld schrikreactie bij aanraken.
Kinderen vanaf vijftien maanden kunnen seksuele responsen vertonen, zoals blozen, zweten en een verhoogde ademhaling. Jongetjes kunnen een erectie krijgen, hier zijn geen volwassen seksuele gevoelens aan gekoppeld. Vanaf vier jaar kunnen kinderen gevoelens van verliefdheid omschrijven.
Er moet in ieder geval sprake zijn van ontuchtige handelingen. Dit zijn seksueel getinte handelingen die strijdig zijn met de sociaal-ethische normen, zoals bijvoorbeeld het ongewenst (laten) betasten van geslachtsdelen, billen of borsten.
Seksueel contact hebben met iemand tegen zijn of haar wil. Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil; Seksuele intimidatie, zowel offline als online; Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar (sexchatting).
Volgens de wet is seks met iemand van onder de 16 jaar strafbaar als er sprake is van bijvoorbeeld dwang, chantage, een groot leeftijdsverschil of een afhankelijkheidsrelatie, bijvoorbeeld tussen leraar en leerling, of coach en speler.
Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je volgens de wet seks hebben als: iedereen toestemming geeft en dit dus echt zelf wil. niemand hun vertrouwens- of gezagsrelatie gebruikt (zoals bv je chiroleider of je sporttrainer) het leeftijdsverschil maakt niet meer uit.
Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.
Seksuele penetratie
Wanneer u aldus als meerderjarige een relatie onderhoudt met een persoon beneden de 14 jaar en hiermee seksuele betrekkingen heeft, zal dit steeds strafbaar zijn.
Van ongewenste intimiteiten is sprake wanneer gedragingen door de 'ontvanger' als vervelend, hinderlijk, vernederend of bedreigend worden ervaren. Het kan iedereen overal overkomen. Onderzoek wijst uit dat vrouwen en meisjes vaker ervaring hebben met ongewenste intimiteiten.
Veel intimiderend gedrag is al strafbaar. Denk daarbij aan bedreiging en stalking. Intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.
Je ben slachtoffer van seksueel misbruik wanneer je (onder dwang) seksueel contact met iemand hebt gehad die daarbij misbruik heeft gemaakt van het leeftijds- en/of machtsverschil. Bijvoorbeeld: als kind met een volwassene, als cliënt met een hulpverlener of als leerling met een docent.
De hoogte van de straf voor aanranding
Zoals hiervoor al werd aangehaald, is de maximumstraf voor aanranding 8 jaar gevangenisstraf. Er kan ook een geldboete van de vijfde categorie (76.000 euro) worden opgelegd. De uiteindelijke straf zal uiteraard afhankelijk zijn van de omstandigheden van het geval.
Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt. Je krijgt dan altijd eerst een informatief gesprek waarin je je verhaal kan doen en er wordt uitgelegd of en wat de mogelijkheden zijn voor het doen van aangifte.
Zowel jongens als meisjes kunnen een orgasme krijgen. Wat we óók weten, is dat zo'n orgasme bij jonge kinderen bijna altijd een "toevallige" gebeurtenis is. Dus niet iets waar kinderen op die leeftijd bewust mee bezig zijn, of tijdens het masturberen naar streven (wat bij volwassenen wel het geval is).
Het komt vooral voor bij oudere mannen. Een erectie van een oudere man is soms niet meer zo stijf als die van een jonge man, maar nog wel hard genoeg voor seks. Door bepaalde buigingen tijdens de seks kan in de loop van de tijd littekenweefsel ontstaan.
Oorzaken. Impotentie of een erectiestoornis kan lichamelijke oorzaken hebben maar kan ook het gevolg zijn van een geestelijke (psychologische) oorzaak. Als echter ook de niet-seksuele ochtenderectie ontbreekt, is het waarschijnlijker dat er sprake is van een lichamelijke oorzaak.