Dit betekent dat u 28 wettelijke vakantie-uren mee mag nemen naar 2022. Wanneer u voor 1 juli 2022 deze 28 wettelijke vakantie-uren niet heeft opgemaakt, dan vervallen deze dagen. Dus na 1 juli 2022 kunt u geen gebruik meer maken van deze 28 wettelijke vakantie-uren wanneer u deze niet heeft opgenomen voor deze datum.
Niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli 2024; dus zorg dat je die in ieder geval op tijd opneemt. Deze kun je immers ook niet uit laten betalen. Bovenwettelijke vakantiedagen kun je rustig meenemen naar volgend jaar, tenzij je al op de grens van vijf jaar opsparen zit.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
In de wet is er niets geregeld over ADV-dagen. Werknemers kunnen het beste hun cao erop naslaan om uit te zoeken welke regels gelden voor ADV-dagen. Zo kunnen cao's een bepaling bevatten dat ADV-dagen niet meegenomen mogen worden naar een volgend jaar, niet opgenomen dagen vervallen in dat geval).
Wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen
Dit komt neer op 4 keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Met andere woorden als iemand 20 uur per week werkt dan heeft die persoon recht op 80 vakantie-uren per jaar. Iemand die een volledige baan heeft en 40 uur werkt, heeft recht op 160 uur vakantie.
Een werkgever kan een verlofaanvraag voor werk alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Meestal kan je ADV-dagen of ATV-dagen niet meenemen naar het volgende kalenderjaar en je krijgt het meestal ook niet uitbetaald als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Om er zeker van te zijn kun je altijd je cao of bedrijfsregeling checken.
Als niet alle ADV-dagen opgenomen zijn, wordt de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur immers overschreden, wat niet toegelaten is. Het is dus niet mogelijk om ADV-dagen over te dragen of uit te betalen op het einde van het jaar.
Mag je ADV dagen meenemen naar volgend jaar? Een werkgever is vrij om te bepalen hoe er met ADV dagen wordt omgegaan. De meeste bedrijven hanteren echter de regel dat de dagen moeten worden opgenomen in het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd.
Als u de uren bij uw werkgever laat staan betekent dat na vijf jaar de uren niet meer geïndexeerd worden met uw actuele uurloon (niet meer waardevast). Binnen de vijf jaar staat elk verlofuur voor het actuele loonuur. Ook kunt u deze uren meenemen naar uw nieuwe werkgever als hij binnen de sector GGZ valt.
Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verdwijnen ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen.
Voor het verval van vakantiedagen bij een zieke werknemer geldt een iets ander regime dan het standaardregime. Artikel 7:640a BW bepaalt dat de aanspraak op het minimum vakantie uren niet vervalt na 6 maanden in het nieuwe jaar, als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om de vakantie op te nemen.
Voor werkgevers die nalaten de wettelijke vakantie binnen de voorgeschreven termijn toe te staan, is immers een sanctie van niveau 2 voorzien. Dit is een: Strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro. Of een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro.
Geeft de werkgever aan dat een aantal vakantiedagen niet werd opgenomen, dan zal het ziekenfonds de werknemer niet meer vergoeden voor het equivalent van die dagen, maar worden ze gedekt door vakantiegeld ten laste van de werkgever.
Hebt u nog vakantiedagen over als uw arbeidsovereenkomst stopt? U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven.
Een werknemer mag de wettelijke vakantiedagen, opgebouwd tot 1 januari 2012, opsparen tot vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin hij of zij de vakantiedagen heeft opgebouwd.
Het uitbetalen van ADV-uren wordt meestal geregeld in de cao of het arbeidscontract. In sommige gevallen kan een werknemer er ook voor kiezen om een deel van zijn of haar ADV-uren uit te laten betalen in plaats van vrij te nemen. Het bedrag dat wordt uitbetaald per ADV-uur kan verschillen per cao of arbeidscontract.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
Door arbeidsongeschiktheid niet genoten adv-uren vervallen meestal. Ze worden vaak toegerekend aan een bepaalde periode en als die is verstreken bestaat er geen recht meer op ADV.
De wet kent bijv. geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Verplicht vrije dagen opnemen bestaat echter niet. ,,Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen'', legt Van Gelderen uit. Een werkgever kan het opnemen van verlofdagen alleen weigeren als daar een dwingende reden voor is.
Weekenddienst. Uw werkgever kan u verplichten op zaterdag te werken in het belang van de organisatie. Uw werkgever kan u niet verplichten op zondag te werken, behalve als u en uw werkgever hierover afspraken maken. Organisatieomstandigheden kunnen werken op zondag echter nodig maken.
Is 5 mei 2023 een vrije dag? Bevrijdingsdag wordt door de overheid weliswaar als wettelijke feestdag aangemerkt, maar het ligt nog steeds aan de werkgever/cao of werknemers vrij zijn.
In de cao wordt daarom opgenomen welke feestdagen als vrije dag gelden of voor welke feestdagen verlof voor moet worden aangevraagd en goedgekeurd. In 2024 vallen de wettelijke feestdagen in Nederland op de volgende data:Nieuwjaarsdag: 1 januari (maandag) Goede Vrijdag: 29 maart (vrijdag)