Vanaf welke leeftijd snorkelmasker? Het snorkelmasker van Decathlon wordt geadviseerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij probeerden de snorkels echter uit met twee jongere kinderen, van 3 jaar en 5 jaar.
Vanaf 8 jaar mogen ze nog niet in de oceaan duiken, tenzij het een zeer ondiepe en kalme plek met goed zicht is. Voor het echte duiken in de oceaan moeten ze 10 jaar zijn. Kinderen tussen de 10 en 11 jaar zijn verplicht om met een professional of gecertificeerde ouder of voogd te duiken.
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
Voor de juiste maat kijk je naar de afstand tussen kin en bovenkant van neus/tussen de ogen. Als deze afstand kleiner is dan 13,5 cm, dan wordt het de S/M .
Uit onze test komt één echte winnaar naar voren: het ARIA masker van OCEAN REEF. Andere goede maskers zijn het masker van HEAD Sport, het Tribord snorkelmasker en het Atlantis snorkelmasker (groen).
Mocht je snorkelen naar een niveau hoger willen tillen is het wel aan te raden om te kiezen voor een snorkelset. Je hebt namelijk veel verschil in kwaliteit bij duikbrillen en snorkels, een full face snorkelmasker is qua kwaliteit meer bedoeld voor iemand die een paar keer per jaar even snorkelt.
Met een snorkel kan men onder water ademen. De sport (of hobby) die ermee wordt beoefend heet snorkelen. Vaak wordt een snorkel gebruikt in combinatie met een duikbril. Men kan dan met het gezicht naar beneden kijken in het water en in- en uitademen door de snorkel.
De nadelen van ademhalen door een snorkel zijn dat je niet diep onder water kunt gaan. Je kunt wel kijken, maar zou niet naar iets interessants toe kunnen duiken onder dat de buis van je snorkel vol loopt. Ook kan een hoge golf er voor zorgen dat je snorkel onder water komt.
Wat te doen als er water in je snorkel of duikbril komt? Het kan zomaar gebeuren als je je snorkel in een verkeerde hoek houdt, je duikbril niet goed aansluit of te diep onder water duikt.
Voor iedere duik of snorkeltocht moet je de duikbril behandelen tegen beslaan. Dit kan eenvoudig met een speciaal middeltje dat je altijd bij je hebt: speeksel. In je speeksel zit een bepaald soort enzym dat het beslaan van het masker tegen gaat. Spuug in je duikbril, wrijf het uit en spoel het schoon met water.
Duikers dragen hem links van het gezicht omdat de slang van de tweede trap van de ademautomaat van rechts komt. Slang en snorkel zitten elkaar dan niet in de weg. Tegenwoordig zijn veel snorkels hierop aangepast en is het mondstuk van de snorkel ontworpen voor gebruik links van het gezicht.
Met snorkeluitrusting:
In maximaal 5 duiken een met 2 kilogram verzwaarde emmer met behulp van de snorkel omhoog blazen (minimaal 2 meter diep) Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken, lucht uitblazen en vervolgens 5 seconden zonder te bewegen op de bodem blijven (minimaal 2 meter diep)
Iedereen kan snorkelen. Het is een toegankelijke manier om te beginnen met duiken en te wennen aan de wereld onder water.
Leer ademen, klaar je oren en duik dieper
Zorg ervoor dat je extra diep ademhaalt en soms ook lang vasthoudt. Deze tips komen het snorkelen alleen maar ten goede. Adem dus zoals je bij snorkelen ook zou doen; langzaam en heel diep door de mond. Houd je adem een paar seconden vast en adem dan rustig weer uit.
Een snorkelmasker is niet geschikt om diep mee te duiken. Je kunt er enkel mee aan de oppervlakte zwemmen. Als je dieper wil duiken is het verstandiger om eerst een duikbril met een losse snorkel te gebruiken. Deze laat je als je diep onderwater bent uit je mond.
Bij een snorkelmasker is het mond- en neusgedeelte afgesloten en heb je aparte ruimtes voor het in- en uitademen. Als je uitademt, adem je de lucht niet via het ventiel naar buiten, maar via de zijkanalen door een pijp naar buiten. Hierdoor wordt voorkomen dat je je eigen lucht weer inademt.
Om te snorkelen heb je niet per se flippers nodig, maar het snorkelen wel veel leuker en je kunt zonder snel moe te worden een veel groter gebied bekijken. Flippers worden door snorkelaars meestal snorkelvinnen of zwemvliezen genoemd.
Een snorkelset bestaat sowieso uit een masker (duikbril) en een snorkel.Daarnaast kan er ook een paar vinnen (flippers) bijzitten en ook een rashguard of shorty ter bescherming tegen kou en/of verbranding door de zon. Je hebt een masker nodig omdat je anders niets ziet onderwater.
Brildragers en snorkelen
Met een bril op je neus een duikbril opzetten werkt niet. De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa.
Een snorkel is gemiddeld 35 tot 45 centimeter lang en heeft aan de binnenkant een gemiddelde diameter van 19 tot 25 millimeter. Hoe korter de snorkel, hoe lager de ademweerstand en dus hoe makkelijker het ademen gaat. Maar is de snorkel te kort dan komt hij niet boven het water uit en werkt hij dus niet.
Inspanningsastma leidt tot ongeschikt- heid voor duiken. Bij een goed gecontroleerde astma (tenminste 1 jaar klachtenvrij) en gebruik van inhalatiecorticosteroïden, is duiken toegestaan als de longfunctie normaal is en er geen sprake is van inspanningsastma. Dit geldt voor elke (aspirant)duiker.
Een snorkel is een stukje persoonlijke uitrusting. Hij zit vast aan je masker, zit in je mond en je kunt er door ademen terwijl je naar beneden kijkt, totdat je er klaar voor bent om met je duikapparatuur onder te duiken.
In tegenstelling tot de traditionele snorkels die we kennen, heeft een Front snorkel een adembuis die rechtstreeks uit het midden van het snorkelmasker komt. Dit ontwerp maakt ademen door je neus gemakkelijker, zonder dat je je hoofd hoeft te draaien.
Het eerste wat je moet doen is spolen met zoet water. Gebruik een tandenborstel of iets gelijkaardigs om zand en ander vuil weg te krijgen. Er bestaan ook commerciële producten op de markt (waar een borsteltje bij zit) om ritsen schoon te maken en te smeren.