Het middel voorkomt en behandelt infecties van kleine en grote wonden en vermindert zo de kans op littekens. Het middel prikt niet, waardoor het erg diervriendelijk is.
Oplossing. Betadine-oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden bij honden , katten , paarden , konijnen en alle andere dieren.
Bijvoorbeeld Betadine, Acederm wondspray en Vetramil honingzalf. Als je hond aan de wond gaat likken of krabben, kan de wond gaan ontsteken. Met een hondenkraag, jacketz of een Medical Pet Shirt kun je dit voorkomen.
Heb je van de dierenarts het advies gekregen om de wond te ontsmetten, doe dat dan met een zoutoplossing (1 eetlepel keukenzout op 1 liter water uit de waterkoker, afgekoeld), of deppen met Betadine of Dettol. Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje.
Infectie en beten
Als je hond vermoeid is, koorts heeft of een wond heeft die zwelt of rood wordt (of blijft), kan dit een teken van infectie zijn. Je hond heeft dan mogelijk antibiotica nodig. Dit gebeurt regelmatig bij een beet van een andere hond of kat.
Raadpleeg bij grote en diepe wonden de dierenarts.
Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.
De meeste wondjes en wonden die uw huisdier oploopt, genezen zonder dat er een dierenarts aan te pas hoeft te komen. Oppervlakkige of schaafwonden zijn hiervan een voorbeeld. Hierbij legt het lichaam een groot regeneratievermogen aan de dag en dit kan zodoende restloos en dus littekenvrij genezen.
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren.
Inname via de mond van een grote hoeveelheid iso-Betadine Dermicum kan leiden tot jodiumintoxicatie en moet in een gespecialiseerde omgeving worden behandeld. Dringend een arts raadplegen of in het ziekenhuis opnemen.
Beschermkragen. Een beschermkraag is een effectief middel om te voorkomen dat jouw hond aan een wond of verband kan likken of bijten. Hier vind je verschillende uitvoeringen met elk specifieke eigenschappen, er is dus voor elke hond een geschikte kraag te vinden.
Vetramil Honingzalf gebruik je als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Vetramil Honingzalf is zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf is geschikt voor mens, kat, hond, knaagdier, paard, pony en vogel.
Als je hond allergisch is voor pollen, zal hij zijn poten het vaakst likken aan het begin van de lente en in de vroege zomer. Je kunt de hondenpoten met koud water spoelen om de jeuk te verminderen. De dierenarts kan ook antihistaminica voorschrijven om de jeuk te bestrijden.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Dit middel is een ontsmettend en desinfecterend middel dat de werkzame stof povidon jodium bevat. Dit middel wordt gebruikt voor het behandelen en voorkomen van infecties van de beschadigde huid en bij brandwonden.
Betadine® is een breed toepasbaar middel met povidonjodium als werkzaam bestanddeel. Het is verkrijgbaar in een ruim assortiment. Al jaren staat Betadine bekend als een ontsmettingsmiddel dat de meest voorkomende wondjes ontsmet en verzorgt, zoals snij-, schaaf- en brandwonden of open blaren.
Een grasaar kan bij onze huisdieren problemen geven. Zo kunnen de grasaren in het oor terecht komen, of in het oog en de neus. Ook kunnen ze door de dierenhuid dringen vooral tussen de tenen en aan hoofd en hals. Gevolg is dan vaak een vervelende ontsteking, fistels of een abces.
Wanneer je hond of kat (!) gras heeft gegeten en erna klachten vertoont van erg speekselen, hoesten, continue kokhalzen, moeilijk slikken of minder eten, meld dit dan altijd aan je dierenarts zodat de mond goed geïnspecteerd wordt.
Grasaar in de neus van je hond
Met als gevolg irritatie en pijn bij je hond, een dierenarts kan een grasaar uit de neus van je hond verwijderen. Mocht je hond een grasaar opsnuiven gedurende een wandeling dan zal deze plotseling beginnen te niezen.
1. 1,8 miljoen bacteriën per gram hondenhaar. Onderzoek van de Tokushima University (Japan, pdf) uit 2005 laat zien dat een gram haren van testhonden die vanaf de geboorte waren binnengehouden gemiddeld 59.000 bacteriën bevat.
En daarom uit je je liefde graag. Maar denk even twee keer na voordat je je huisdier een kus geeft of je hond jóu een kus laat geven. De tong van een hond bevat namelijk meer gevaarlijke bacteriën dan je denkt. De helft van de honden draagt de bacterie Campylobacter in het speeksel, zonder daar iets van te voelen.
baasjes. L ikken van wonden; honden likken hun eigen wonden schoon, dit is instinctief, dat is de reden dat zij dit ook bij mensen kunnen doen. G enegenheid/goedkeuring; hiermee kan de hond aangeven dat hij het prettig vindt.
Zo is jeuk door een allergie of bepaald voedsel vaak de grote boosdoener, maar het likken kan ook veroorzaakt worden door pijn ergens in het lichaam van uw hond. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij oudere honden met artrose. Ook kan er een gedragsmatige oorzaak zijn, zoals stress of angst.
Jeuk hond verzachten
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.